RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Вчені досі не дійшли спільної думки щодо причин виникнення лупи. Є версія, що вона з’являється внаслідок діяльності мікроскопічного грибка, який постійно живе на нашій шкірі. Переважно він нам не заважає, але за несприятливих умов починає поводитися агресивно, що і викликає появу "снігу у волоссі".
Грибок активізується, коли ви втомлені
Активізувати грибок можуть різноманітні чинники: поганий стан довкілля, стрес, хронічна втома, прийом гормональних препаратів, зневоднення організму, брак вітамінів групи В та вітаміну F, мікроелементу селену, а також неправильно підібрані засоби догляду за волоссям. Виявляється, до появи лупи може призвести навіть несумлінна робота перукаря, який забуває обробляти інструменти антисептиками.
Суха лупа помітніша, масна – небезпечніша
Якщо невдовзі після миття голови з’являється свербіння, і білі лусочки легко осипаються, це суха лупа. Поява сухої лупи пов’язана з порушенням клітинного обміну, коли ділення зроговілих клітин відбувається занадто швидко. Якщо сальні залози виділяють замало жиру, тобто шкіра голови суха, величезна кількість клітин накопичується на поверхні і починає злущуватися. Волосся при цьому січеться, стає тонким і ламким.
Іноді, щоби зволожити шкіру голови, достатньо відновити нормальний водний баланс в організмі, тобто пити більше води.
Якщо ж після миття волосся невдовзі набуває масного блиску, а лусочки крупні та трапляються рідко, – це масна лупа. Вона не така помітна, як суха. Лусочки "маскуються", прилипаючи до шкіри голови, а водночас слугують поживним середовищем для мікроорганізмів. Як наслідок – запалення шкіри, загибель волосяних фолікулів, випадіння та порідіння волосся.
Іноді лупа супроводжує те чи інше дерматологічне захворювання. Тож якщо шкіра голови запалилася, почервоніла, свербить – зверніться до дерматолога.
Те, що допомогло подрузі, вам може
не підійти
Чи не найбільша таємниця лупи полягає в тому, що за однакових проявів вона потребує дуже різного, індивідуального лікування. Спробуйте обговорити цю проблему з друзями, родичами, і кожен назве вам власний рецепт. І майже напевне цей рецепт вам не допоможе. Одні легко позбуваються лупи за допомогою відомого шампуню, інші купують спеціальний препарат в аптеці. Ще комусь допомагають лише природні засоби на зразок хни. А ще хтось використовує лише "бабусині" препарати, наприклад, відвар кропиви.
Знайти власний засіб проти лупи – непросте завдання. Іноді на це витрачаються роки. Можна, звичайно, звернутися до фахівця, але й тут немає певності, що лікування одразу буде вдалим.
Вчимося "читати" шампуні
Більшість шампунів проти лупи лише змивають верхній шар лусочок і борються із проявами захворювання, а не з його причиною, тобто грибком. Якщо мити голову таким шампунем щодня або, принаймні, через день, можна досить довго мати ілюзію, що лупа зникла. Проте з кожним разом шар лусочок, які осипаються, відновлюватиметься швидше, а сам грибок остаточно "звикне" до вашого шампуню, і тоді навіть щоденне миття не допомагатиме.
Тож шампунь, як засіб лікування лупи, навряд чи можна розглядати. А ось як косметичний засіб у процесі лікування він, звичайно, незамінний. Ось тільки варто навчитися розуміти загадкові латинські слова в інформації про склад засобу. Ось що вони означають.
Zinc Pirythione, Climbazole Ketoconozole, Selenium Disulphide – мають антимікробну дію.
Octopirox, Coal Tar, Selenium Disulphide – видаляють лусочки лупи.
Coal Tar, Sulphur, Salicylic Acid – зменшують швидкість відтворення клітин.
Якщо жодного з наведених компонентів у шампуні немає – не варто розраховувати навіть на косметичний ефект.
Лікувати лупу треба спеціальними препаратами, які продаються в аптеках. Це антигрибкові ліки, які долають саме причину, а не прояви лупи. Такі препарати дорожчі за шампуні, і ефект від їх застосування виявляється не одразу. Зате позбутися проблеми можна якщо й не назавжди, то надовго.


Народна медицина проти лупи
Нашим предкам також допікала лупа, тому народна медицина має у своєму арсеналі засоби проти цієї прикрості. Спробуйте і ви скористатися старовинними рецептами. Можливо, саме вони вам допоможуть.


Заваріть склянкою окропу столову ложку сушеної кропиви, залишіть на добу, а потім процідіть. Двічі на тиждень (а можна й частіше) на ніч втирайте настій у шкіру голови, а вранці мийте голову шампунем проти лупи.
Якщо лупа масна, і волосся випадає, використовуйте замість кропиви календулу. Ось тільки після втирання настою треба обгорнути голову рушником на 30 хвилин, а потім помити голову теплою водою без шампуню.


Ще один рецепт – на основі кисломолочних продуктів.


Візьміть будь-який із кисломолочних продуктів (кефір, кисле молоко, сиворотку) і густо нанесіть його на волосся від коренів до кінчиків, злегка втираючи в шкіру голови. Залишіть на 30 хвилин, а після цього промийте волосся теплою водою з гірчицею (1 столова ложка сухої гірчиці на
1 літр води).

Редактор: admin
6-11-2007, 12:43
Коментарів 0 Переглядів 11 249

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.