RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Що зимового холодного дня може зігріти краще, ніж заняття спортом? А якщо до того ж цей спорт такий, що ви зі швидкістю вітру мчите вперед, а навколо вас – гори снігу, що нагадують океан… Певне, ви вже здогадалися, що йдеться про сноуборд. Про нього ми поспілкувалися з працівниками магазину "Екстрім" – старшим менеджером Сергієм АНДРЄЄВИМ та сервісменом Віктором ЧОРНОПИСЬКИМ, палкими прихильниками цього екстремального виду спорту.
Навіщо сходити вниз пішки, якщо можна з’їжджати?
– З чого почалося ваше захоплення сноубордом?
Сергій Андрєєв: –Моя любов до сноуборду почалася зі звичайного туризму. Ми з друзями часто ходили взимку в гори – цієї пори Карпати особливо гарні. Поступово виникло питання, чому вниз треба сходити пішки, якщо можна з’їжджати? Так у нас почали з’являтися лижі, дошки. А згодом усі наші захоплення переросли у велике спільне – сноуборд.
Віктор Чорнописький: – Коли я тільки-но починав кататися, дошки були рідкістю в Україні. Тоді я позичив у Сергія стару дошку, і мене понесло. Я не розумів, що зі мною відбувається, тільки усвідомлював, що це на все життя. Проїхався, мабуть, метрів зо п’ять, після чого дико гепнувся на пагорбі. Фізичні відчуття були не дуже приємними, але емоції мене просто переповнювали. На перше власне спорядження для сноуборду позичив 300 доларів. Думав, що якщо маю все необхідне, то я вже сноубордист. Щоправда, коли виїхав на пагорб, виявилося, що це зовсім не так. Перші два дні був " у шоці": дошка зовсім некерована, я не розумів, що з нею робити. Вже думав, що мене надурили і підсунули щось не те. З часом почало виходити, щоправда, це коштувало великих зусиль.
– Де ви катаєтеся?
В.Ч.: – Оскільки конструкції для сноуборду, зокрема, для такого його різновиду, як джиббінг, та догляд за ними коштують досить дорого, у Чернівцях немає спеціального майданчика для цього виду спорту, і, гадаю, ще не скоро з’явиться.
С.А.: – Ми майже щотижня їздимо на Драгобрат – там багато незайманих та високих вершин, які чудово підходять для фрірайду. Для цього різновиду сноуборду в Чернівцях частково підійде хіба що Цецино.
– А влітку що ви робите?
С.А.: –Влітку, щоби не втрачати форму, катаємося на роликових ковзанах. Також займаємося лейк-джампінгом (від англ. lake – озеро, jump – стрибати – ред.), для цього їдемо в Коломию до знайомого, який має штучний сніг. Зверху нашкрябуємо з холодильника лід – і в озеро! Відчуття не передати!
Сноуборд безпечніший, ніж лижі
– Які ваші досягнення у сноуборді?
С.А.: – Минулого року на початку березня відбулися всеукраїнські змагання "Free ride cup". У них взяли участь понад 100 спортсменів. Наша команда "Hooligang" "позбирала" майже всі нагороди: я зайняв третє місце, а мій приятель з Івано-Франківська – друге місце зі сноуборду. Інший член нашої команди з Коломиї став першим серед лижників.
– Чи небезпечним є заняття сноубордом?
С.А.: – Взагалі катання на дошці є навіть безпечнішим, ніж на лижах, бо ноги перебувають у природньому положенні – вони закріплені на одній площині. Тож ризик пошкодити ноги досить низький. Звісно, якщо ви тільки починаєте кататися, раджу обов’язково одягати захист: шорти, які запобігають травмам копчика, шолом, захисний панцир на спину. Так ви зможете чогось навчитися і при цьому щонайменше постраждати. Адже, крім дерев, в які ви можете врізатися під час катання, є ще інші новачки, які можуть врізатися у вас.
– Чи є якісь правила катання на дошці?
С.А.: – Сноубордом можна починати займатися з п’яти років, коли вже більш-менш розвинене відчуття рівноваги. Важливо дослухатися до порад професіоналів, щоби техніка була правильною вже на початкових стадіях – від цього залежить, наскільки швидко та безпечно дитина навчиться кататися. Також не треба соромитися падінь. Хто не падає, той не катається. Під час їзди обидві ноги мають бути зігнуті, а вага розподілена рівномірно. Так легше керувати дошкою. До речі, це є основною помилкою новачків – вони всю вагу переносять на задню ногу. Тому спочатку, щоби навчитися, максимально навантажуйте передню ногу, а згодом тіло саме рівномірно розподілить вагу. Одна із перших речей, яких ви повинні навчитися, стаючи на дошку, – це підійматися на бугельному підйомнику. А головне – постійно тренуйтеся. Чим частіше будете їздити, падати, тим краще у вас виходитиме.
– Чим саме вас приваблює сноуборд?
С.А.: – Його привабливість у свободі, яку відчуваєш, коли мчиш з великою швидкістю незайманим снігом. При цьому відчуття таке, ніби ти летиш. Катання глибоким снігом дуже подібне до серфінгу – бачиш під собою прірву, щось незалежне від тебе, і усвідомлюєш свою мізерність порівняно з горами. Також будь-яке швидкісне пересування приносить задоволення, а керування будь-чим на швидкості – це подвійна втіха. Сноуборд сміливо можна назвати способом життя, самовираженням, діагнозом, шляхом єднання з природою. Крім того, сноуборд, як будь-який вид активності, корисний для організму: він розвиває координацію рухів, зміцнює м’язи ніг та всього плечового поясу. А ефект від підйому з дошкою на гору ви отримаєте такий самий, як і від туризму.


Довідка
Сноуборд – (від англ. snow – сніг та board – дошка) – вид спорту, який включає в себе швидкісний спуск з гірського схилу, виконання акробатичних елементів на спеціальній трасі на дошці. Змагальні дисципліни, які входять до сноуборду, поділяються на хронометражні (слалом) та оцінні (фристайл).
Сноуборд має і "незмагальні" різновиди: фрірайд-беккантрі (від англ. backcountry – глушина – катання на важкодоступних, надзвичайно небезпечних та іноді зовсім неосвоєних гірських схилах) та джиббінг (катання у сноуборд-парках, де встановлено спеціальні фігури для ковзання).


Прайс-лист
Дошка від 500 до 5000;
Кріплення від 350 до 3000;
Черевики для сноуборду від 400 до 3000;
Термобілизна (комплект) від 200 до 1000;
Штани від 500 до 3000;
Куртка від 500 до 3000;
Шапка від 50 до 200;
Шолом від 250 до 1500;
Маска (окуляри) від 200 до 1000;
Фліс (байка, яка одягається поверх термобілизни під куртку) від 80 до 400;
Рукавиці від 100 до 500;
Захисні шорти від 250 до 700;
Захисний панцир на спину від 300 до 750;
Наколінники або наліктьовики від 50 до 200;
Сноубордні шкарпетки від 30 до 200.

Редактор: admin
15-01-2008, 14:43
Коментарів 0 Переглядів 4 796

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.