
Кизил надзвичайно корисний при шлунково-кишкових захворюваннях. Фітонциди кизилу згубно діють на різноманітні хвороботворні бактерії – навіть дизентерії та тифу. Крім того, кизил ефективний при лікуванні подагри, малокрів’я, порушень обміну речовин.
Практично всі препарати, виготовлені з кизилу, корисні при діабеті – вони усувають цукрове перевантаження.
Має кизил і відмінні екологічні якості – очищує повітря від шкідливих мікроорганізмів та комах.
Якщо ягоди кизилу досить масово використовуються для лікування, то про корисні властивості листя і кори цієї рослини мало хто знає. У листі міститься до 14 відсотків таннідів – речовин, які мають обволікуючу, а також жовчо- і сечогінну дії.
Кора і коріння кизилу багаті на глікозин, який має протималярійну дію. Тому відвар кори дають хворим із сильною лихоманкою. Свіжою корою також лікують нариви.
Як лікуватися кизилом
10 грамів сухих ягід засипати в склянку води, а потім вилити в кавник і прокип’ятити – це відмінний засіб проти розладу шлунка.
5 грамів свіжих ягід на склянку води поварити 10 хвилин. Такий відвар зміцнює сечовий міхур, усуває болі у попереку.
Одну столову ложку подрібненого листя залити склянкою окропу, заварити, як чай. Такий напій вживають тричі на день як жовчо- або сечогінне.
Старовинний рецепт
Вітамінно-лікувальний лаваш із кизилу
Здавна кримські жінки готували такі домашні ліки. Стиглі ягоди перетирали і розливали цю масу в пласкі форми. Відтак висушували на сонці та у печі і скручували в тугий рулон. Потім від рулона, за потреби, відрізали шматочки і лікувалися. У голодні роки це був найбільш дієвий засіб проти цинги, а також різноманітних шлунково-кишкових інфекцій і хвороб. Цим лавашем, розгорнувши його, обгортали глибокі рани. Він знезаражував їх, і вони швидко гоїлися.
Несподіваний рецепт
Кизил замість оливок
Ягоди кизилу можна замаринувати з додаванням олії, солі та спецій. Ось тільки оцту треба брати менше, ніж для будь-якого іншого маринаду, адже плоди дуже кислі.
Рецепт – дітям
Коржики з кизилу
1 кг ягід протерти через сито і додати стільки борошна, щоби вийшло досить тверде тісто, а також погашену соду чи розпушувач і цукор на смак. Добре вимісити, розкатати, вирізати коржики і спекти за температури 180 градусів.