На тривалість і якість нашого життя впливають шість чинників: харчування, фізичні тренування, контроль над вагою, поновлення гормонів, сон та відпочинок, емоційний настрій. Те, чи кататиметеся ви на лижах у 80, чи вже до 45 років втратите сексуальну енергію, насамперед залежить від харчування, стверджує вчений Едвард ШНЕЙДЕР, розробник системи визначення коефіцієнта довгожительства.
Навіть незначне покращення раціону може принести велику користь. Скажімо, попередити рак кишківника здатна лише одна порція овочів та фруктів щодня.
Максимум поживних речовин з їжі – перше правило здорового харчування. Не потрібно захоплюватися всіма харчовими добавками, які продаються в аптеках. Достатньо лише 1000-1500 мг кальцію, 10 мкг вітаміну D і 800 мкг фолієвої кислоти, щоби розв’язати проблему дефіциту дуже важливих для довголіття поживних речовин, які буває важко отримати лише з продуктів.
Бобові й горіхи обов’язково повинні бути на столі. Скажімо, бобові й злакові вчені радять їсти двічі-тричі на день. Вони знижують рівень холестерину й нормалізують кількість цукру в крові. Горіхів же достатньо з’їдати по невеликій жмені 4 рази на тиждень.
Наступний обов’язковий продукт – свіжі овочі й фрукти. П’ять порцій щодня (разом це 500 – 1000 грамів) позбавляють таких проблем зрілого віку, як інсульт, діабет, катаракта та багатьох інших хвороб.
Не дуже добре позначається на тривалості життя споживання червоного м’яса, тобто м’яса копитних тварин. Саме воно провокує захворювання серця, розвиток раку грудей, підшлункової залози. Його радять замінити морськими дарами: рибою, мідіями, креветками.