RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Збігнєв Тухольський приїхав із Варшави до Чернівців на вечір пам’яті Анни Герман, який організувала 25 лютого в муздрамтеатрі Церква Адвентистів сьомого дня. Подорож у 78 років видалася для чоловіка нелегкою. Але, незважаючи на втому, після концерту пан Збігнєв зустрівся з кореспондентом "МБ". "Я кохав її за душу, – зізнався тремтячим голосом чоловік. – У ній було все найкраще, що є в людини".
Уперше Збігнєв зустрівся з Анною 1960 року, коли він – молодий інженер Варшавського політехнічного інституту – приїхав до Вроцлава у відрядження. Був спекотний день, і він вирішив скупатися у басейні. Попросив подивитися за одягом високу симпатичну дівчину в червоній спідниці, котра читала книжку. Як виявилося, Анна готувалася до іспиту.
– Не знаю, що це було – кохання з першого погляду чи просто симпатія. Ми обмінялися телефонами і роз’їхалися. А потім писали одне одному листи, телефонували, – пригадує Збігнєв Тухольський. – Коли я вдруге приїхав до Вроцлава, Анна запросила мене в гості та познайомила з мамою і бабусею. На моє прохання Анна заспівала за столом без музичного супроводу. Почувши її ніжний голос, я зрозумів, який талант їй подарував Господь.
Збігнєв ходив на всі концерти Анни. І дарував оберемки її улюблених червоних троянд.
Але 27 серпня 1967 року співачка в Італії потрапила в жахливу автомобільну катастрофу. Лікарі визнали її стан безнадійним. Збігнєв одразу ж поїхав до Італії. І коли Анна через два тижні прийшла до тями та розплющила очі, то першим побачила його обличчя. Після декількох операцій затягнуту від шиї до п’ят у гіпс Анну Збігнєв привіз у свою однокімнатну квартиру у Варшаві. І три роки щодня терпляче піднімав її на ноги. Вечорами водив на пристань, де вона вчилася ходити, опираючись на його руку.
А через п’ять років Анна і Збігнєв одружилися – 23 березня 1972 року.
– Весілля як такого не було, – пригадує пан Збігнєв. – Ми прийшли удвох до загсу. На вулиці зустріли моїх знайомих. Вони й стали нашими свідками. Так ми взяли шлюб. Анна вдома все робила сама: і прала, і прибирала, і їсти варила. Навіть сукні, в яких виступала, придумувала і шила сама. Не пам’ятаю, щоби дружина колись підвищувала голос. Ми ніколи не сварилися. Між її гастролями виникало лише одне бажання – насолодитися нею, доки вона знову не поїхала. Ми тільки й жили цими хвилинами.
Подружжя дуже хотіло мати дитину, проте лікарі заборонили Анні народжувати. Та вона все-таки зважилася – і на світ з’явився Збігнєв-молодший.
– Усе у нас тоді було чудово, – згадує пан Збігнєв. – І ми думали, що так буде завжди.
Але 1979 року в Анни Герман виявили невиліковну хворобу. Її тричі прооперували. Щоби доглядати за дружиною, Збігнєв змушений був звільнитися з роботи. Прийшла бідність. Довелося обмежувати себе у всьому. Та й у варшавських магазинах тоді було порожньо. Друзі з Москви передавали ліки для Анни, улюблене вівсяне печиво для маленького сина.
Анни Герман не стало 25 серпня 1982 року. Їй тоді було лише сорок шість. Збігнєв залишився з шестилітнім сином. Після смерті дружини він довго не слухав її пісні і заховав фотографії – було дуже боляче. В її кімнаті все залишилося, як і колись. Збігнєв не пускає сюди сторонніх. І досі носить на могилу дружини її улюблені червоні троянди.
– Я пам’ятатиму її до кінця своїх днів, – зізнається чоловік . – І вірю, що ми зустрінемося з Анною. І ця віра в нашу зустріч у мене дуже сильна. А тому смуток менший.


Довідка
Анна Герман – польська співачка, популярна у Радянському Союзі в 1970-их – на початку 1980-х років. Її пісні "Надежда", "Один раз в год", "Любви негромкие слова", "Случайность", "Нежность", "Эхо любви", "Гори, гори, моя звезда" нікого не залишали байдужими. В СРСР вона дала понад 60 концертів.

Редактор: admin
28-02-2008, 13:57
Коментарів 0 Переглядів 3 171

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.