До набору "Все для куті" входить навіть свічка
До столу на Святий вечір нині можна придбати у магазинах майже все готове. Від солоних огірків, помідорів, грибів, квашеної капусти, вареників із різноманітними начинками до самої куті.
Цього року у великих магазинах серед готових салатів ще за два тижні до православного Різдва у вітринах-холодильниках розташували таці з готовою кутею. За три гривні за кілограм пропонують варену пшеницю з маком та горіхами. За словами продавців, ближче до святкового вечора готова кутя коштуватиме дорожче – з урахуванням річного подорожчання: до десяти гривень за кілограм.
Все для куті, щоправда, у сирому вигляді, пропонують виробники за значно вищими цінами. Наприклад на прилавках з’явилися упаковки: півкілограма пшениці, по 30-50 грамів маку, меду, грецьких горіхів, родзинок, а також сухофрукти (яблука та груші) для узвару і навіть свічка. Один набір "все до куті" коштує 28 гривень.
Також до пісного столу можна придбати і напівфабрикати. Зокрема, вареники з картоплею і цибулею, картоплею та грибами, з капустою, вишнями. Упаковки до 400 грамів коштують у середньому від чотирьох до шести гривень. Солоні огірки, томати – 11-16 гривень за літрову банку, гриби дорожчі – в межах 15 гривень за 250-грамову банку. Пісні готові салати в продуктових супермаркетах продають по 4-7 гривень за 100 грамів.
Пропонуємо приготувати спеціальний соус до пісних страв, популярний у східних районах нашої області.
Пісний соус
У макітрі ретально розтирають грецькі горіхи (до однорідної маси), додають трохи подрібненого часнику і розводять кип’яченою водою до стану рідкої сметани. Повинен вийти соус білого кольору. Особливо він смакуватиме до вареників.
ЦІНИ НА ПРОДУКТИ ДЛЯ КУТІ
Пшениця – 2,2-2,5 грн/кг
Мед – 13 грн/0,5 л
Грецькі горіхи – 16 грн/150 г
Мак – 8 грн/200 г
Родзинки – 5 грн/200 г
Свята вечеря – "звіт" про зроблене за рік
У традиційному селянському побуті Святвечір позначений числом 12, яке символізує дванадцять апостолів. Господиня, готуючи святкову вечерю, розпалює піч дванадцятьма полінами, які сушила впродовж останніх дванадцяти днів. Проте найголовніше цього вечора – 12 страв на столі, які представляють найголовніші плоди поля, городу і саду і якими господарі наче дають звіт новому року за своє багатство в минулому році.
Під скатертину на чотири кути кладуть по голівці часнику – "щоб злу силу відігнати". Цього вечора всі повинні бути вдома, ніщо не може бути позиченим чи забутим. Не можна сваритися і обов’язково треба помиритися з тими, з ким впродовж року у вас були непорозуміння.
ОБОВ’ЯЗКОВІ СТРАВИ НА СВЯТКОВОМУ СТОЛІ
узвар
горох
квасоля
капуста
риба
вареники
картопля
гриби
каша гречана
голубці з пшоном
коржі з маком
кутя з товченої пшениці