
– Життя змушує вдаватися до раціоналізації, – каже він. – Минулося, коли молодь стояла в черзі, аби влаштуватися дояркою на ферму. Тепер ніхто не хоче, щоби від нього тхнуло гноївкою, і це правильно, адже сучасні методи ведення тваринницької галузі дозволяють максимально використовувати технічні засоби із мінімальним залученням людських ресурсів. Щоби визначитися з технологічним обладнанням, торік побував у Німеччині, Голландії, Данії та Польщі.
За словами Миколи Васильовича, найбільше йому до вподоби припало доїльне обладнання німецької фірми "Vectfale Surge", представники якої побували в Оршівцях і оглянули господарство, а також місце, де навесні будуватимуть доїльний зал на 800 корів.
– У приміщення заходитимуть корови за чергою – 32 тварини. За методом каруселі, яка поволі рухається, їх доїтимуть автоматами, що обслуговуватимуться двома операторами, – продовжує Микола Чередарик. – Зауважу, що автомати, а їх буде два, не потрібно знімати вручну – вони самі спадають з вимені. До речі, ці автомати лоскочуть дійки і сприяють повному видоєнню молока, чого не скажеш про вітчизняні автомати, які жорсткі і діють за методом вакууму, не кажучи вже про потребу рук доярок. Отже, щоби подоїти стадо з 800 корів, потрібно сім годин. А доїти худобу потрібно двічі на добу. На виході з доїльного залу спеціальна апаратура визначатиме захворюваність тієї чи іншої тварини, кількість надоєного молока, потребу в заплідненні. Що ж стосується молока, то воно надходитиме в танк-охолоджувач за два метри від доїльного залу. До речі, вим’я кожної корови автоматично омиватиметься теплою водою, а для витирання оператори використовуватимуть одноразові спеціальні серветки. Скажу, що таке молоко цілком прийнятне в системі СОТ.
Але це ще не всі компоненти для того, щоб мати високі надої молока. Так, на 100 кілограмів живої ваги корови потрібно шість кубометрів свіжого повітря. Приміщення повинно бути сухим і прохолодним. А ще світлим, бо корови за фізіологією є підсліпуватими, тому повинні мати вільний доступ до харчів і води. Підстилка теж має бути сухою. Утримання худоби – безприв’язне. Стайні матимуть форму шатра зі спеціальними шторами, які можна як піднімати, так і опускати. Такі приміщення повинні розташовуватися за 30 метрів одне від одного. До речі, такий спосіб ведення тваринництва наразі не має аналогів у Західній Україні. А обійдеться подібний доїльний зал у два мільйони гривень. Замість 24 доярок стадо обслуговуватиме шість операторів.
До цього додамо, що й тепер в Оршівцях худоба утримується на високому технологічному рівні. Приміром, корів доять раз на добу. Доїння починається о 12-ій годині дня. За 200 тисяч гривень господарство придбало кормозмішувач голландського виробництва, який комбінує суміш з п’яти видів кормів. Крім того, агрофірма має власний комбікормовий завод. Як наслідок, порівняно з попередніми роками, тут щодня надоюють до¬датково тонну молока, а всього отримують 10,3 тонни молока на день.