Японську редьку довжиною півметра вирощує мешканець Лужан

---
3 558
0
Мешканець Лужан, що на Кіцманщині, 42-річний Віктор Колісник приніс до редакції дві великі редьки довжиною півметра, одна з яких важила під два кілограми. Як каже чоловік, найменша вага такої редьки – чотириста грамів.
– Це дайкон – японська
редька. Не тільки овочева, а й лікарська рослина, – розповідає Віктор Колісник. – В Японії вона обов’язкова для щоденного споживання й займає там 50% сільгоспугідь. Дайкон виводить з організму солі, радіонукліди, важкі метали, має жовчогінну, сечогінну, відхаркувальну дію. Ця рослина корисна при артриті, артрозі, радикуліті, подагрі, діабеті, дерматитах, хворобах очей, знищує шкідливу мікрофлору в шлунку та ротовій порожнині. Вживають японську редьку у сирому вигляді в салатах, а також відвареною, смаженою, маринованою, у поєднанні з м’ясом, рибою, грибами та овочами.
За словами селекціонера, якого на Калинівському ринку називають "Агрономом", насіння дайкону він придбав у Києві. Торік посадив на городі два рядки такої редьки, а нинішнього – вже п’ять соток. Важко дайкон копати, бо редька може сягати у довжину до півметра. Важко її й продавати.
– У чернівецьких супермаркетах за кілограм цього овоча хочуть по 13 і більше гривень, причому завозять його із-за кордону, а там дайкон обробляють спеціальними газами, щоби довше зберігався. Я ж пропонував за 4,5 гривні, максимум шість за кілограм, однак не беруть або обіцяють, що передзвонять,– зітхає господар.– У мене ж чистий продукт, без будь-якої хімії. Тому здаю продукцію гуртовикам під реалізацію.
– А що ще ви вирощуєте?
– Кавуни ранніх сортів, дині, виноград південних сортів Аркадія, Восторг. Дуже гарні врожаї. А ще торік, приміром, зібрав три відра персиків, кілограм яких тоді коштував десять гривень. Маю й китайську квасолю вігну, стручки якої метрової довжини. І хоча плоди невеликі, але дуже смачні. Це ж стосується й білоруського сорту квасолі Файний Ясь. Маю і ківі, але дерево вродило лише раз, бо воно жіночого роду, потрібно мати ще чоловічого – вже придбав і його.
– Кажуть, що у вас і картопля щороку родить добре, хоча побутує думка, що бараболя, як гриби: рік родить, рік не дуже.
– Річ у тім, що наші люди звикли ставитися до цієї культури по-панськи – посадив і забув. А картопля може мати до ста різних хвороб. Потрібно вберегти її хоча б від трьох найважливіших – чорної гнилі, плямистості й фітофторозу. Я, наприклад, використовую спеціальну суміш, яка одночасно виконує три функції – знищує колорадського жука, запобігає різним хворобам та підживлює бульбу. Також кожні п’ять років потрібно міняти сорти. Я висаджую картоплю на 15 сотках, кожна з яких дає півтонни бараболі. А такий сорт, як Слов’янка може й 900 кілограмів дати із сотки. Садити картоплю треба рано, бажано двох-трьох сортів – раннього і пізнього. Для підживлення варто використовувати курячий послід і попіл, нітромофоску й вчасно підгортати. На сотку потрібно 30 кілограмів насіннєвої картоплі, бульби повинні мати вагу 60-80 грамів. Пророщую її в підвалі, обривати пагінці не треба, бо втрачається 10-15 відсотків врожайності. Добре зараз використовувати седерати – гірчицю, вику, ріпак, жито, горох. Гірчиця пригнічує розвиток таких шкідників, як дротяник, ведмедик, запобігає різним хворобам.
Вирощена Віктором Колісником картопля, а він перепробував понад 70 сортів, – постійний експонат на різних агровиставках. Досягненнями в городництві він з радістю ділиться із земляками.
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують