
СЕС та екологічний інститут оцінюють воду по-різному
До Чернівців вода надходить з річки Дністер та підземних джерел на водозаборах Рогізна, Біла, Магала. Багатолюдні "спальні" райони на бульварі Героїв Сталінграда, проспекті Незалежності, вулиці Південно-Кільцевій та у мікрорайоні "Гравітон" отримують воду з Дністра.
Щоби потрапити до Чернівців, вода з річки Дністер забирається в районі села Митків Заставнівського району, подається насосною станцією першого підйому водогону "Дністер – Чернівці" на очисні споруди, що у селі Вікно Заставнівського району. Тут вона проходить етап очищення і першого хлорування. Потім насосною станцією другого підйому водогону вода подається на насосну станцію у селі Шубранець, де відбувається вторинне хлорування. Далі – у резервуар чистої води на вулиці Попова у Чернівцях, де вода дохлоровується. Загалом від Дністра до Чернівців вода проходить 45 кілометрів упродовж шести годин.
Перший аналіз води ми вирішили зробити на водогоні "Дністер – Чернівці", а другий – вже у Чернівцях, на резервуарі чистої води. Зазначені об’єкти – закритого типу: щоби їх відвідати, потрібно отримати дозвіл у водоканалі. Після пояснень, навіщо нам потрібно відвідати водогін та резервуар чистої води, дозвіл отримали. Однак у водоканалі попередили, що аналізи води беруть лише представники санепідемстанції. Ми не заперечували, але для більшої певності воду здали на аналіз у дві лабораторії – міської санепідемстанції та інституту медико-екологічних проблем.
Про результати аналізу води з водогону у селі Вікно та резервуару чистої води на вулиці Попова у Чернівцях у санепідемстанції лише повідомили, що вода відповідає усім нормам. А ось висновок науково-дослідного інституту медико-екологічних проблем виявився трохи інакшим: "Вода, відібрана у цих точках, не відповідає вимогам ДсанПін №383 "Вода питна. Гігієнічні вимоги до якості вод централізованого господарського-питного водопостачання" за показником перманганатного окислення".
Норма перманганатного окислення становить не більше 4,0 мг
О2/дм3. За результатами аналізів на водозаборі у Вікні перманганатне окислення становило 5,76 мг
О2/дм3, а на резервуарі чистої води трохи менше – 5,44 мг О2/дм3.
– Перманганатне окислення означає, що у воді є якісь органічні чи неорганічні легкоокислювальні домішки, – пояснив директор науково-дослідного інституту медико-екологічних проблем Леонід ВЛАСИК. – Це свідчить про те, що туди потрапив якийсь біологічний матеріал, наприклад, частина рослини, яка відмерла, або шматок іржі. Найімовірніше, це через поганий стан труб.
За такими показниками, як жорсткість, залізо, свинець, залишковий хлор, перевищень в обох лабораторіях не виявили.
У трубах на Проспекті є щось "зайве"
Щоби з’ясувати, яку ж воду отримуємо з наших водопровідних кранів, взяли воду на аналіз із квартир у чотирьох різних районах міста – на проспекті Незалежності, на вулицях Руській, Головній та Білоруській. До цього знову залучили працівників СЕС, щоби під їхнім наглядом набрати воду для аналізів. Зразки теж віддали у дві лабораторії – міської СЕС та інституту медико-екологічних проблем.
Висновок дослідження води міською санепідемстанцією – вода з різних районів міста не перевищує гранично допустимих норм за жодним із показників.
Висновок інституту медико-екологічних проблем знову відрізнявся: "Вода з мережі централізованого водопостачання Чернівців, відібрана за адресами проспект Незалежності та вулиця Головна, не відповідає вимогам ДсанПін №383 "Вода питна..." за показником перманганатне окислення; вода відібрана по вулицях Руська та Білоруська, відповідає вимогам ДсанПін №383".
– Якість води, за результатами аналізів, однакова майже у всіх районах, – стверджує Леонід Власик. – За жорсткістю води показник на верхній межі норми (норма від 7 до 10 мг. екв/дм3). Це означає, що у воді містяться солі кальцію, магнію. До речі, для організму це добре, тому що з водою отримуємо кальцій та магній. Крім того, чим більша жорсткість, тим смачніша вода. Щоправда, у такій воді – більше осаду. Якщо прати такою водою, потрібно використовувати більше мийних засобів. Під час приготування їжі погано варитиметься картопля. Найбільша проблема у тому, що жорстка вода негативно впливає на роботу побутової техніки. Пральні машини-автомати і бойлери у такому разі мають більше накипу на деталях, тому частіше виходять з ладу.
Недобре, коли показник жорсткості перевищує 10 мг. екв/дм3. Це негативно впливає на організм, особливо за вроджених вад нирок. Найкраща вода, коли показник жорсткості – 3 мг. екв/дм3, а ось якщо менше 2 мг.екв/дм3, то організму недостатньо кальцію та магнію.
Перебільшення перманганатного окислення, яке виявили на проспекті Незалежності та на вулиці Головній, за словами Леоніда Власика, свідчить про те, що у водопровідних трубах можуть бути або мікроби, або відмерлі рештки рослин, або залізо тощо.
У водоканалі здивувалися, коли ми повідомили цифру рівня жорсткості у водопровідній воді.
– Норма жорсткості води, згідно з держстандартом, допускається до 7 мг. екв/дм3. З річки Дністер ми отримує воду з жорсткістю приблизно 4 мг. екв/дм3, – каже начальник лабораторії з якості питної води ДКП "Чернівціводоканал" Галина КРИВЧАНСЬКА. – У місті ж цей показник може сягнути 4-5 мг. екв/дм3. Дністровська вода може поетапно набирати жорсткості, але перевищень норм у місті не буває.
У водоканалі ми поцікавилися, хто ж з мешканців Чернівців п’є кращу воду – ті, хто отримує підземну, поверхневу чи змішану воду.
– Кращою є вода з підземних джерел водопостачання, яку подають з водонасосних станцій "Рогізна", "Біла", "Магала", тому що вона не підлягає обробці, – стверджує Галина Кривчанська. – Наприклад, на очисних спорудах водогону "Дністер – Чернівці" для очищення води додають коагулянт та флокулянт для зменшення каламутності води.
Водозабори "Магала", "Рогізна" та "Біла" є водозаборами з басейнами для штучного поповнення запасу підземних вод, для забезпечення достатнього рівня води, тож воду з них можна вважати природно очищеною.
Знезараження
Замість хлору – гіпохлорит натрію
Воду, яка потрапляє до Чернівців з Дністра, хлорують. Роблять це для того, щоби вбити віруси і бактерії.
– Надійшовши у водопровід, вода піддається обробці, в тому числі й хлором – для знищення шкідливих мікробів, – каже терапевт міської поліклініки №2 Наталія СУРУДЖІЙ. – Хлор подразливо діє на слизову оболонку шлунка і кишківника, є потужною отрутою, яка пригнічує не лише патогенну мікрофлору, але й корисну. Звичайно, вміст його у водопровідній воді не надто великий, але ж ми щоденно випиваємо приблизно два літра такої води. Щоби позбутися хлору, воду перед вживанням потрібно або відстоювати у відкритому посуді не менше трьох годин, або кип’ятити. Газоподібний хлор вивітрюється, однак його солі випадають в осад і залишаються у воді.
– Хлорування поки що залишається основним методом знезараження води у нашій країні, та й у більшості країн світу, – каже Галина Кривчанська. – Хлорування забезпечує мікробіологічну безпеку води у розподільчій мережі у будь-який проміжок часу завдяки тривалій дії хлору. Але ми поступово відмовляємося від газоподібного хлору. Вже впроваджено знезараження води гіпохлоритом натрію на водонасосній станції "Рогізна" та резервуарі чистої води на вулиці Попова.
Гіпохлорит натрію – окислювач, який має широку бактеріологічну дію. Концентрований гіпохлорит натрію отримують гідролізом кухонної солі. Його знезаражувальна дія полягає в тому, що під час розчинення у воді гіпохлорит натрію, так само, як і газоподібний хлор, утворює хлорнуватисту кислоту та гіпохлорит-іон, які мають окислювальну і дезінфікуючу дію. Також він зберігає знезаражувальний ефект тривалий час.
Хлорорганічні сполуки після використання гіпохлориту натрію теж утворюються, але їх на 50 відстоків менше, ніж від хлору, тобто вода не пахнутиме хлором. Окрім того, зменшиться кількість проривів сталевих трубопроводів завдяки зниженню корозійної активності води.
У подальшому планується використовувати гіпохлорит натрію на всіх водопровідних насосних станціях (Магала, Біла) та водогоні "Дністер – Чернівці".
Думка науковця
Смачнішою вода не стане
Хіміки кажуть, що використання іншого способу знезараження води, окрім хлорування, нам поки що "не світить", і не погоджуються із тим, що зміниться якість води після гіпохлориту натрію, не погоджуються.
– Наша водопровідна вода неприємна на смак. Я, наприклад, п’ю воду з крана, лише пропустивши її через фільтр, – каже асистент кафедри альтернативної хімії Василь БІЛОГОЛОВКА. – Але якби воду не хлорували, ми потерпали би від різноманітних бактерій, тому іншого варіанта в нас поки що немає, та й дози дають під час хлорування мізерні. Водночас вільний хлор дуже активний. Він хлорує органічні речовини, яких багато у воді, а це призводить до появи хлоропохідних елементів. Хлор, якщо зв’язався з органічною речовиною, не вивітрюється з води. Тож відстоювати воду, щоби у ній зменшилася кількість хлору, немає сенсу, він все одно залишиться у воді.
А щодо гіпохлориту натрію, то він має ту саму дію, що й хлор. Гіпохлорит натрію – тверда речовина, але при розчиненні у воді виділяє той самий хлор. Різниця лише у тому, що гіпохлорит натрію безпечніший у зберіганні, ніж хлор.
Водоканал впевнений у хорошій якості води
У водоканалі кажуть, що якість води у Чернівцях – добра, і даремно чернівчани нарікають.
– Контроль якості питної води здійснюємо щоденно з 20-ти контрольних точок за хімічними і бактеріологічними показниками, – розповідає начальник лабораторії з якості питної води Галина КРИВЧАНСЬКА. – Нинішнього року не було відхилень від норм. Відхилення можуть бути у природній воді в районі водозаборів з річок Дністер та Прут, особливо у паводковий період. Але під час технологічного процесу водопідготовки ці недоліки усуваються. До відхилень у показниках можуть призвести аварійні ситуації, корозійність труб, тому що зношеність водопровідних мереж становить 60, а подекуди й 80 відсотків.
У лабораторії запевнили, що пити некип’ячену воду чернівчани можуть, але її все ж бажано відстоювати.
– Воду потрібно відстоювати, – радить Галина Василівна. – Адже вона хлорується, а коли відстоюється, залишки хлору вивітрюються, і це для споживання набагато краще. А ще радимо пропустити воду 10-15 хвилин, щоби запобігти споживанню застояної води у разі її відключення на період здійснення ремонтних робіт.
Корисно знати
Аналіз водопровідної води входить до її вартості
Звісно, наше дослідження не відображає повної картини у місті, адже на інших вулицях показники можуть відрізнятися. Але, як з’ясувалося, чернівчани зі скаргами на якість питної води можуть звертатися до лабораторії водоканалу за номером телефону 4-78-22.
– Якщо вода неприємна на смак чи не подобається на вигляд, нехай мешканці повідомляють нас, – радить начальник лабораторії з якості питної води ДКП "Чернівціводоканал" Галина КРИВЧАНСЬКА. – Ми виїдемо на місце, візьмемо воду на аналіз, щоби з’ясувати, чи справді якість води погана. Це робимо безкоштовно, бо аналіз водопровідної води входить до її вартості. Воду відбирають лише наші працівники, у присутності господаря складається акт. Якщо людина сама принесе воду на аналіз, ми її не візьмемо, тому що невідомо, звідки її принесли. Якщо виявляють відхилення у показниках якості води, аварійно-диспетчерська служба виконає безкоштовно промивку водопровідної мережі.
ВАЖЛИВО
Як впливають відхилення
ЖОРСТКІСТЬ у всіх районах Чернівців майже вписується у норму (до 7,0 мг. екв/дм3), але, як кажуть спеціалісти, оптимальний фізіологічний рівень – 3,0-3,5 мг. екв/дм3. Зважаючи, що людина отримує з їжею достатню кількість кальцію і магнію (із сиру, молока), постійне вживання води з підвищеною жорсткістю може стати причиною накопичення солей в організмі, призвести до захворювання суглобів, утворення каміння у нирках, жовчному і сечовому міхурах. Щоби знизити жорсткість, вже прокип’ячену воду потрібно відстоювати, а лише потім пити.
Згідно з інструкціями з експлуатації, для тривалої роботи побутових приладів, наприклад, пральних машин, жорсткість води не повинна перевищувати 1,5-2,0 мг. екв/дм3. Причому чим вища температура прання, тим більше виділяється кальцію, і псується обладнання.
ПЕРМАНГАНАТНЕ ОКИСЛЕННЯ (норма 4,0 мгО2/дм3) – наявність у воді органічних і неорганічних речовин. Перевищення показника за тривалого вживання негативно впливає на печінку, нирки, центральну нервову та імунну системи людини. Вода не рекомендується до вживання у "сирому" вигляді. Трохи покращити ситуацію може фільтр.
ЗАЛІЗО. Перевищення його вмісту негативно діє на шкіру, може бути причиною виникнення алергічних реакцій, сприяє накопиченню осаду в системі водозабезпечення, появі жовтих плям на білизні.
ХЛОР. Перевищення вмісту цієї речовини у воді може збільшити ризик утворення пухлин. Крім того, хлорпохідні сполуки негативно позначаються на перебігу вагітності і розвитку плоду. Хлор, потрапляючи в організм, витісняє з нього йод.
Розслідування здійснено за сприяння Програми підтримки журналістських розслідувань у Східній Європі (SCOOP).