RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Упродовж трьох днів тривали роботи з ліквідації наслідків зсуву, який стався на вулиці Гагаріна, 23, навпроти залізничного вокзалу. За цей час було завезено понад 300
вантажівок гравію, яким засипали котлован, котрий і спричинив активізацію зсувних процесів.
У суботу 17 листопада фахівці будівельного нагляду виявили чималу тріщину в підпірній бетонній стінці, розташованій вище котловану. Також було виявлено кілька тріщин у будівлях, розташованих вище, та розшарування грунту. На схилі вище котловану є кілька житлових будинків, отож, було вирішено вжити невідкладних заходів, щоби ліквідувати загрозу життю людей і будівлям.
Як ми раніше повідомляли, котлован викопувався під будівництво триповерхового торговельно-побутового центру. Роботи розпочалися на початку осені та спричинили конфлікт між забудовником і міською радою. Департамент містобудівного комплексу і земельних відносин Чернівців стверджував, що будівництво відбувається всупереч усім нормам та без відповідних дозволів на зсувонебезпечній ділянці. Натомість забудовник – директор ТОВ "Роксолана-ЮМВ" Микола ЮРІЙЧУК – пояснював, що спочатку всі дозволи він отримав, а потім міська рада передумала і заборонила будівництво. За словами Миколи Юрійчука, проект розроблявся відповідно до умов ділянки, було здійснено геологічне дослідження, і будинок повинен був зміцнити схил. На час робіт спорудили підпірну бетонну стінку, яка мала стримати схил до завершення будівництва. Саме вона і дала тріщину.
– Згадана ділянка є частиною зсувонебезпечного схилу, який включає вулиці Одеську і Барбюса, – розповів директор Чернівецької філії НДІ "Проектреконструкція" Петро ШЕВЧУК. – Отож, усі роботи там треба здійснювати дуже обережно. Це не означає, що на схилі не можна будувати, але такий проект повинен враховувати всі можливі негативні наслідки будівництва і передбачати цілий комплекс протизсувних робіт. З проектом "Роксолани" я не ознайомлювався, але переконаний, що зсувні процеси, які активізувалися на згаданій ділянці, є рукотворними.
– Після засипання котловану треба обов’язково обстежити схил, щоби не сталося біди, – вважає Петро Шевчук. Адже нині зсув лише призупинено.
Наразі питання вивчає міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Зокрема, вона з’ясовує, хто був автором проекту та робив його експертизу, хто повинен відповідати за скоєне. Позиція міської ради однозначна: дії забудовника були несанкціонованими. У лютому цього року сесія визнала недоцільним будівництво на цьому місці. Отож, тепер міська рада у судовому порядку вимагатиме від ТОВ "Роксолана" відшкодувати витрати на ліквідацію наслідків зсуву.


до теми
Зважаючи на резонансність події, що трапилася, ми вирішили повернутися до деяких наших попередніх публікацій. Сьогодні міська рада заявляє, що дії забудовника на схилі навпроти вокзалу були несанкціонованими. Але в інтерв’ю "МБ" від 11 січня 2007 року головний архітектор Сергій Гомонович розповідав про нові
об’єкти, що споруджуватимуться цього року, і серед них фігурував "великий торговельно-розважальний комплекс" навпроти залізничного вокзалу. Нам навіть надали проект-ескіз майбутньої будівлі, який ми також опублікували в газеті від 1 лютого. Постає питання: чи міг головний архітектор міста надати пресі інформацію про "несанкціоновану" будівлю? Дуже сумнівно...
Мусимо також згадати інші публікації, в яких фігурувало ТОВ "Роксолана" – забудовник "зсувного" об’єкта. Свого часу ми запровадили антиконкурс "Архітектурний вандалізм", і одним із перших у ньому фігурував новоспоруджений магазин біля ринку на вулиці Червоноармійській. Цей об’єкт, на думку не тільки редакції, а й фахівців, не вписується у довкілля і затуляє собою вид на костел Ісусового Серця. Однак після тієї публікації власник магазину – директор ТОВ "Роксолана" – пригрозив газеті судом і продемонстрував усі дозволи та узгодження на це будівництво, видані відповідними міськими службами.

Редактор: admin
22-11-2007, 13:56
Коментарів 0 Переглядів 1 840

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.