RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чи було самогубство у вірменській церкві?
"Моя донька збирається виходити заміж і хотіла би здійснити шлюбний обряд в органному залі. Але кажуть, що там колись покінчив життя самогубством священнослужитель. Хоча розповідають також, що цю легенду спеціально поширили за радянських часів, щоби дискредитувати церкву". Наталія Іванівна.


– Розповіді про самогубство священика абсолютно не відповідають дійсності, – запевнила Марія НИКИРСА, науковий співробітник Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича. – Ця вірмено-католицька церква збудована за проектом відомого чеського архітектора Йозефа Главки на добровільні пожертви вірменської громади. Грошовий внесок також зробили австрійський цісар та цісарівна. 9 жовтня 1875 року, одразу ж після завершення будівництва вірмено-католицьку церкву святих апостолів Петра і Павла було освячено. Безперервні Богослужіння тривали до приходу радянської влади. 1940 року церкву було закрито. В обласному державному архіві зберігся документ, де повідомляється, що в Чернівцях на розі вулиць Української і О. Поповича є вірмено-католицька церква, яка не функціонує більше року. Вона не зачинялася, її майно не охоронялося, а хто прийняв його на збереження – невідомо. Тривалий час приміщення не використовувалося. Пізніше тут розташували склад спортивного обладнання. І лише у 80-х роках минулого століття тодішній головний архітектор міста В. Зубарєв переконав керівництво краю і міста, що це рідкісний пам’ятник архітектури і його необхідно реставрувати. Враховуючи унікальну акустику, в церкві вирішили розмістити зал органної і камерної музики та передати його обласній філармонії. Кошти на реставраційні роботи виділяло кожне підприємство. Зал урочисто відкрили 18 серпня 1992 року, приурочивши цю подію до першої річниці Незалежності України. Тут грали кращі органісти та музичні колективи багатьох країн світу і лунали голоси кращих виконавців.
Як повідомила директор Палацу урочистих подій Галина СОЛОГУБ, уже 58 пар здійснили шлюбний обряд в органному залі, а до кінця року записалося ще майже 70. Останнім часом у п’ятницю, суботу та неділю реєструють шлюб від п’яти до семи пар. На кожну відводиться по годині. Наречені мають змогу самі розробляти сценарій обряду, замовляти органну музику. Бували випадки, коли в органному залі священики навіть вінчали молодят.


Де у Чернівцях є тенісні корти?
"Чув, що останнім часом у місті з’явилося кілька тенісних кортів, але хотілося б дізнатися, де вони розташовані і які там умови". Володимир.


За останній рік у місті, окрім корту біля стадіону "Буковина", з’явилося ще два нові тенісні корти.
На вулиці О. Кобилянської минулого року відкрили тенісний клуб "АСЕ". Тут можна пограти як з власними тенісними ракетками, так і взяти їх напрокат. Оренда тенісного корту – 40 гривень на годину. Охочі навчитися грати у великий теніс можуть скористатися послугами тренера. Також у клубі є своя тенісна школа, яка працює тричі на тиждень. Ціна – 150 гривень за місяць.Окрім корту, у клубі можна пограти у настільний теніс, є також фітнес-зал. Працює клуб з до 08.00 до 23.00, без вихідних.
Тенісний корт на вулиці Руській почав працювати з червня нинішнього року. Оренда корту коштує 20 гривень на годину. Тут також надають напрокат весь потрібний інвентар. Працює корт щоденно, з 09.00.
Тенісні корти Чернівецької обласної дитячо-юнацької школи розташовані на вулиці О. Гузар. Вони працюють у Чернівцях вже понад 20 років.Тренування для дітей відбуваються у різних вікових групах з 14.00 до 20.00. Орендувати корти можна лише тоді, коли не займаються діти, це зазвичай у суботу і неділю. Ціна – 20 гривень на годину.


Чи можна встановити газову колонку в "панельці"
"Чи можна встановити у панельному будинку газову колонку?" Любов Г., м. Чернівці.


Офіційних дозволів на встановлення газової колонки у панельці ніхто не видає. Газову колонку в панельному будинку ставити заборонено, тому що там немає димових каналів. У таких будинках є лише вентиляційні канали. Якщо підключити до вентиляційного каналу газовий прилад, чадний газ під час роботи газової колонки через нещільність каналів може потрапити до сусідньої квартири.


Доки стоїмо в заторі, лічильник рахує гроші?
"Останнім часом на чернівецьких вулицях стало більше заторів. Тому коли їдеш у таксі, замість 10 хвилин іноді добираєшся півгодини. Відповідно, доводиться і дорожче платити за поїздку. Але цікаво дізнатися, чи повинні пасажири оплачувати простоювання у заторах? Адже, як мені відомо, у таксі платиться за кілометраж, а не за час". Людмила К., м. Чернівці.


В одній зі служб радіотаксі розповіли, що на електронних лічильниках повинна бути окрема графа, яка розрахована на простоювання, і тоді лічильник повинен крутити значно менше.
В іншій радіослужбі пояснили, що лічильник у заторах працює, але накручує він мізер – приблизно 4-6 копійок за хвилину.
"Коли таксі стоїть на світлофорі, лічильник рахує 25 копійок за хвилину, – повідомили в одній з радіослужб. – А загалом усі лічильники налаштовані так, що чим повільніше їде автомобіль, тим менше рахує лічильник".
Якщо ж, після простоювання у заторах, таксист запросив дуже велику суму за поїздку, у службах радіотаксі порадили одразу звертатися до них, щоби з’ясувати ситуацію.

Редактор: admin
20-09-2007, 12:30
Коментарів 0 Переглядів 2 160

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Пані Валентина каже, що є велика потреба в кормі для собак і котів


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.