З цим подорожчанням чернівецькиий хліб за ціною опинився у п’ятірці лідерів, випередивши столичний. Попереду нас лише Харків, Севастополь, Житомир та Вінниця.
Надія ТОЛСТОЛІТКО, головний економіст ВАТ "Чернівецький хлібокомбінат":
– З початку року підвищилися майже всі статті витрат на виробництво хліба. Зокрема, електроенергія – на 14%, газ – на 40%, транспортування газу – на 30%, олія та сіль – на 12% і мінімальна зарплата з 460 до 515 гривень, тобто теж на 12%. Також подорожчали й пально-мастильні матеріали. Наразі стабільною залишається лише ситуація з борошном. Крім того, заводу вже 50 років, обладнання застаріле, зросли витрати на його утримання, ремонти. Все це спонукало нас до підвищення ціни на хліб. Відтак відпускна ціна буханки "Орільського" виросла на 11,1%, а батона – на 7,5%. Підприємство працює в межах 10% рентабельності, дозволених державним регулюванням.
– Фактично підприємство підняло ціни без попередження, – сказав Віталій УСИК, заступник голови ОДА на прес-конференції. – Обласна влада вела переговори перед підвищенням підприємством цін. Однак з власниками хлібокомбінату нам так і не вдалося поспілкуватися, тож консенсусу не було досягнуто.
Минулого тижня в Києві я відстояв право області отримувати борошно з держрезерву, щоби таким чином стримати подорожчання хліба. Відтак це раптове і значне підвищення цін на хліб ми сприймаємо, як виклик. І ми діятимемо адекватно. Насамперед зарегулюємо ціну соціального хліба "Орільського". За виконанням розпорядження стежитимуть відповідні інспекції. Застосуємо й ринкові методи. Наприклад, підвищимо конкурентноздатне середовище серед місцевих виробників хліба. Деяким з них надамо дешевше борошно – з держрезерву. Крім того, Кабмін готує постанову, яка визначатиме перелік затрат, які повинні входити у формування ціни товару. А такі витратні статті, як консалтингові послуги чи придбання нової торгової марки, які хлібокомбінат вніс у підвищення цін, у цей перелік не входитимуть. Відтак підприємству доведеться переглянути ціни, оскільки нинішнє формування ціни стане незаконним.
– Звісно, ціни на хліб потрібно піднімати, адже у підприємства зросли витрати, – сказав Віктор ЛАЩАК, начальник державної інспекції контролю за цінами в області. – Водночас, 20 копійок на кожній буханці – це занадто. Але й інспекція вже немає тих важелів впливу, які були раніше. Новий закон "Про основні засади державного нагляду у сфері господарської діяльності" впроваджує лише поквартальні перевірки, затверджені Мінекономіки. Тому навіть якщо звернуться обладміністрація, прокуратура чи будуть скарги громадян, оперативно зреагувати ми не зможемо. Тим паче адміністративний тиск може дати лише тимчасовий ефект. Нині підприємство працює в межах 10% рентабельності, тож фактично воно не порушує закону. У мінусах – лише споживачі.