
– Літр олії сьогодні коштує вже 12 гривень. Донедавна було дев’ять, – каже пані Олена, продавець продовольчих товарів на ринку "Центральний". – Завжди дорожче коштувала рафінована олія, а тепер ціни і на нерафіновану такі ж. Кажуть, через поганий врожай соняшнику, але й кукурудзяна олія стільки ж коштує.
А хлібобулочні, м’ясо-молочні продукти, яйця дорожчатимуть і надалі. Чиновники визнали, що влада не може цьому зарадити.
– Попри те, що немає дефіциту і деякі види продуктів вже відчутно подорожчали, тенденції до зростання цін все одно зберігаються, – повідомив заступник голови ОДА Віталій УСИК. – На це суттєво вплинув неврожай зернових не лише в Україні, але й у Європі. Тонна зерна на біржових ринках подорожчала майже вдвічі – з 200 доларів до 375.
За словами В. Усика, в області найдорожчі, порівняно з українськими цінами, макаронні вироби, крупи, м’ясо, цукор, яйця. Причому яйця місцевого виробництва дорожчі, ніж ті, що завезено з інших областей. Чому так, чиновник пообіцяв з’ясувати. Серед найдешевших продуктів – сало, рис, овочі.
Щоби якось посприяти зниженню цін, влада виділила на
ринку 22 місця для товаровиробників. Сьогодні вони працюють, але це "погоди не робить".
– Адміністративними методами знизити ціни неможливо. Так само і втримати їхнє зростання. У торговельній мережі можна не допускати необгрунтованих підвищень цін, регулюючи торговельну надбавку та рівень рентабельності підприємства-виробника, а на ринку це неможливо, – зауважив В. Усик. – Товаровиробник вкладає у свій товар витрати, а ціну "накручують" посередники. У всьому світі цю проблему розв’язано, створено єдиного посередника – державні гуртові бази, куди виробники здають свою продукцію за вигідною ціною. У нас немає відповідного закону, який врегулював гуртову торгівлю, тож посередників – чимало. Грубо кажучи, під галас неврожаю підприємці користуються можливістю заробити більше.
За словами Віктора ЛАЩАКА, начальника державної інспекції контролю за цінами в області, адміністрація має право регулювати торговельну надбавку на 11 видів продуктів – свинину, яловичину, варену ковбасу, курей, борошно, хліб, молоко, масло, сметану, крупи, макарони, овочі.
Водночас не всі продукти, які підлягають державному регулюванню, можна здешевити. Якщо, наприклад, продукт завезено з області, де немає державного регулювання рівня рентабельності підприємства, "знайти крайніх" практично неможливо.