
Підвищення цін не уникнути, бо дорожчає ячмінь і хміль. З ячменю і хмелю виготовляють солод – основну сировину для виробництва пива. За даними компанії "Укрпиво", потреба української пивної галузі на 2007 рік у хмелі становить 6,7 тис. тонн, пивного ячменю необхідно приблизно
1 млн тонн. Щорічно в Україні врожай пивного ячменю становить приблизно 2 мільйони тонн, при цьому якість вітчизняного ячменю пивоварів задовольняє. Цього ж року у зв’язку з несприятливими погодними умовами врожай цієї культури знизився, а якість значно погіршилася.
Зараз вартість ячменю на українському ринку зрівнялася зі світовими цінами і становить понад 1500 гривень за тонну, у той час як торік у цей же час ціна на ячмінь в Україні становила приблизно 750 гривень за тонну.
– Пиво почало поступово дорожчати ще з квітня. Ціна на нього зростає на декілька копійок, але постійно, – розповів Григорій, менеджер АТ "Оболонь" у нашій області. – Головна причина зростання цін – подорожчання ячменю із 750 до 1700 гривень за тонну і неврожай цієї культури. Окрім того, виникла проблема через нестачу хмелю, частину його тепер в Україну імпортують з Чехії та Німеччини. Ціни на пиво підвищує і сама держава. Акцизний збір для пивних компаній за останні два роки зріс учетверо. Тому очікується різке подорожчання всього пива в Україні. Виробники готові це зробити навіть узимку – в період, коли минулими роками ціни не підвищувалися, бо продаж пива холодної пори року зменшується. (Н. Макушинська)