RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

До кінця січня синоптики не обіцяють ані снігу, ані морозу. Замість морозів зима дивує нас 10-градусним теплом. У Чернівецькому гідрометеоцентрі кажуть, що перша декада нинішнього січня справді є аномальною. Подібного на початку січня не було майже 60 років.
Тепла зима незвична для природи. На початку грудня у чернівчанки Ольги Рапцун розквітли маргаритки і квітнуть досі, нещодавно заквітли й рожеві примули. – Не пам’ятаю такої теплої зими, ось навіть квіти розквітли, – дивується Ольга Маноліївна. – Зазвичай ці рослини у нас починають квітнути десь у травні.
– Навіть ранкові приморозки не шкодять квіточкам, – каже жінка, розгортаючи середину куща і показує пуп’янки, які ось-ось мають розпуститися.
На городі пані Ольги не лише квіти ожили, вже видно, що з-під землі починає з’являтися зелена цибуля і петрушка, посіяні восени.
Така погода небезпечна для рослин, вважають у ботанічному саду. Тут теж спостерігають за незвичним явищем – розпустилися сережки ліщини, явище звичне для березня, а лише кілька днів тому відцвіла калина запашна.
– Багато бруньок вже набубнявіли, якщо вдарить мороз, багато з них загинуть, – вважає директор ботанічного саду Марія Виклюк. – Якщо морозів не буде, весняне цвітіння розпочнеться значно раніше, але не варто сподіватися, що завдяки цьому зберемо подвійний урожай.
Водоплавні птахи не мігрували на південь
Найбільш незвична тепла зима для ведмедів. Вони і досі не впали у зимову сплячку.
– За своє життя таких природних аномалій я не бачив, як зрештою і всі лісники, – розповідає головний лісничий обласного управління лісового господарства Валерій Кашпор. – Хоча поки що у нас не відчувається негативного впливу на лісові культури – вони сплять. Побачимо, що буде далі. Але так і не впали у зимову сплячку ведмеді. Добре, вони хоч набрали восени для зимової сплячки достатньо жиру, тож тепер посиленого харчування не потребують.
Але деякі ведмеді все ж агресивні через те, що не заснули на зиму, і можуть напасти на худобу і навіть людей.
Цьогорічна зима внесла приємні корективи і в життя пташок.
– Нинішня зима дуже сприятлива для водоплавних птахів – качок, лебедів. Вони мігрують на південь, коли зима сувора і водойми вкриті кригою, а нинішня зима тепла, тому вони залишилися, – розповів орнітолог Ігор Скільський.– А загалом нічого надзвичайного через теплу зиму не відбувається. Просто для деяких видів птахів тепла погода покращила умови зимівлі.
Підприємці
зазнають збитків
Особливо збитковою нинішня зима стала для гірськолижних курортів, де через плюсову температуру навіть не мають можливості зробити штучний сніг.
А на Калинівському ринку замість зимових речей вже починають викладати легкі кофтинки і туфлі. Продавці вважають так: якщо до Нового року зимовий товар не продався, значить, ближче до весни його вже мало хто купить. Нинішній рік для зимового асортименту виявився дуже збитковим.
– Шуби з натурального хутра зараз коштують дешевше, ніж деякі куртки, – каже продавець хутряних виробів на Калинівському ринку. – Минулої зими, коли були морози, торгівля була жвавою, думав, що й цього року так буде. Ще восени купив велику партію шуб. Ціни уже давно знизив, але покупців майже немає. Шуба з найдешевшого хутра кролика коштує 70 доларів. На базарі можна знайти короткі кролячі полушубки навіть за 25 доларів, пошиті з невеликих шматочків хутра. За 80 доларів продаю довгі шуби з козлика. На дороге хутро – теж великі знижки. Деякі речі готовий віддати за собівартістю, бо треба ж чимось платити за оренду і кредит повертати. Виграли цієї зими ті, хто торгує демісезонним одягом та взуттям.
У складному становищі опинилися й підприємці, які торгують спеціалізованим зимовим спортивним спорядженням.
– Такої торгівлі, як цього року, ще було, – розповідає пані Наталя, завідувач магазину "Поляріс", який продає спортивний одяг та спорядження для гірськолижного відпочинку. – Минулого року торгівля йшла дуже добре, тому ми цього сезону вклали чимало коштів для оновлення та розширення спортивного асортименту. Ніхто не міг передбачити такої теплої та безсніжної зими. Звісно, деякий одяг у нас купують, а спорядженням майже не цікавляться.
У міськШЕПі простоює
"снігова" техніка
Не задоволені безсніжною зимою, як не дивно, у міськШЕПі: простоює спеціалізована техніка і втрачаються гроші.
– Ми заготовили півтори тонни спеціальної суміші, щоби посипати взимку вулиці. Купили її за власні кошти, а тепер вона лежить без потреби, – скаржиться головний інженер міськШЕПу Василь Матвієць. – Також простоюють снігонавантажувачі, машини, які посипають вулиці. Думали, будемо прибирати взимку вулиці і отримаємо за це гроші, але поки що – лише збитки.
А ось тепломережа завдяки теплій зимі має можливість час від часу вимикати котельні, щоби вони не перегрівалися.
– Нещодавно отримала скаргу від чернівчанина, який скаржився, що у нього в квартирі температура +25 градусів за 10-градусного тепла на вулиці, – розповідає заступник директора підприємства "Чернівцітеплокомуненерго" Алла Балякіна. – Ми у січні вже кілька разів вимикали котельні. Триває це зазвичай вдень, доки температура приблизно +10 °С. Немає сенсу перевантажувати обладнання, це лише призводить до його перегрівання.
Нинішній клімат подібний до клімату Франції
Нинішній початок січня справді аномальний, кажуть синоптики. Щоправда, у Чернівецькому гідрометеоцентрі розповіли, що рекордних зимових температур ще не побили.
– Взимку на Буковині буває висока температура. Наприклад, максимальна температура у грудні була +17,8 °С 1989 року. А ось вже аномальною у нас є перша декада січня з високими середньодобовими температурами впродовж тривалого часу. Цього не було у нас ще з повоєнних років, – каже начальник обласного гідрометеоцентру Тетяна Негадайлова. – Хоча екстремальної температури ми ще не побили, наприклад, 1948 року у першій декаді січня було 15 градусів тепла. Зараз у нас відбуваються швидше весняні, ніж зимові, процеси, а клімат наближений до клімату Франції. Турбує лише те, що за п’ять місяців у нас виник дефіцит опадів.
Якою буде друга половина зими, синоптики прогнозувати не беруться, але кажуть, що ще не було зими без холодного періоду, тож морози можливі. Хоча традиційних морозів на Водохреще очікувати не варто, навпаки – прогнозують до 8 градусів тепла.
Редактор: admin
18-01-2007, 13:51
Коментарів 0 Переглядів 4 216

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!