RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

– Якщо береш перший кредит, зупинитися потім важко, але завдяки цьому дорогу річ можна мати відразу, а не відкладати на неї гроші кілька років, – пояснює своє бажання жити в борг 28-річний Андрій. При сукупному доході його сім’ї в дві тисячі гривень, нині молодий чоловік виплачує банку щомісяця приблизно 600 гривень. Взявши потриманий автомобіль за три тисячі доларів, за три роки він виплатить банку п’ять тисяч.
– Головне, не перегнути палицю і не захопитися кредитами так, що грошей вистачатиме тільки на виплати, – каже Андрій. – Через кредит на автомобіль моїй родині не доводиться на всьому економити. Адже техніку я купив для роботи. Те, що переплачу, повернеться дуже швидко і з надлишком. Без позики банку довелося би відкладати гроші кілька років, а з кредитом вже користуюся машиною.
Перший кредит Андрій оформив чотири роки тому. За допомогою банку він купив DVD, пральну машинку, мікрохвильову пічку. Тоді доходи сім’ї були ще меншими. Тепер допомагає заробляти на життя автомобіль. У найближчих планах – комп’ютер та цифровий фотоапарат. І знову в кредит.
– Останніми роками значно зростають доходи населення, якщо, скажімо, порівнювати з 1990-ими роками. Підвищуються зарплати, пенсії і відповідно з’являється більше можливостей для придбання товарів в кредит, – вважає начальник відділу банківського нагляду управління Нацбанку в області Богдан ХОТИНСЬКИЙ.
Однак, доходи не встигають за темпами збільшення сум коштів, позичених у банківських установах. Тільки торік кредитний портфель зріс фактично вдвічі. І це ще не означає, що буковинці вже набралися.
23-річна Юля взяла в кредит мобілку за 1700 гривень. Виплативши борг банку, переплатила 500 гривень. Залишилася незадоволеною переплатою, але каже, що нічим не ризикувала, адже в разі чого допомогли би батьки.
– Якщо я можу оформити кредит і мати гарну річ зараз, то чому це не зробити? – пояснює дівчина.
Водночас, стає більше кредитів, які буковинці не можуть повернути вчасно, або ж і не повернуть взагалі. За даними облуправління НБУ, нині це приблизно 32 мільйони гривень.
– Якщо враховувати те, що кредити нерідко надаються без гарантії забезпечення, тобто без застави, без довідки про доходи, то відповідно інколи виникають проблеми. Проблемних кредитів стає більше, проте 1,5% від загального кредитного портфелю – це не є небезпечна межа, – стверджує Богдан Хотинський.
– Людей, які не виконують зобов’язання перед банком, стає більше, – розповіла "МБ" керівник міського відділення №7 "Приватбанку" Тетяна КОСОВА. – Вони оформляють кредити в кількох банках, міняють місце проживання і номери мобілок, виготовляють фіктивні довідки. Якщо позика без застави, то клієнту спочатку телефонуємо, надсилаємо листи. І якщо не вдається домовитися, тоді звертаємося до суду.
Чим більша доступність тих чи інших видів кредитів, тим більше споживачеві доведеться переплачувати банку за фінансовий ризик. Не секрет, що банки за кредити без застави встановлюють доходність щонайменше 50%, а той всі 100%.
Банкіри вважають нормальним, якщо за іпотечними кредитами не повернеться 2% кредитного портфелю, за кредитами на автомобілі – до 4%. Щодо споживчих позик, то кількість проблемних кредитів може сягати і 25%. Тобто, якщо 25 позичальників зі 100 залишаться у вічному боргу перед банком, це покриється за рахунок надприбутків з тих, хто гроші повернув.


Коментар
Оксана Пендерецька,
ПСИХОЛОГ:
Будь-який борг – це ситуація хронічного стресу. Проте якщо людина розраховує свої фінансові можливості, це не відображається на її психічному здоров’ї. А якщо вона потрапляє в пастку лекгодоступності товарів і послуг, не розраховуючи сили, то може отримати серйозні проблеми зі здоров’ям, зокрема неврози та депресії. У нас ще немає великого досвіду жити в кредит, тому українці, з одного боку, сприймають кредит як катастрофу, а з іншого – ставляться до взаємин з банком безвідповідально”.


Довідка
Минулого року кількість кредитів, виданих буковинськими відділеннями та філіями банків для населення, зросла на 91,8%. На перше січня 2008 року жителі області набрали в борг 2,2 мільярда гривень. За підрахунками управління НБУ, 84% кредитів – на поточні потреби, 13% – на іпотечні, 3% – на інвестиційні.


Порада
Перед тим, як підписати кредитну угоду, обов’язково потрібно прочитати всі умови.
За постановою НБУ від 10 травня 2007 року, будь-яка банківська філія чи відділення, і навіть кредитний менеджер в магазині повинні надати клієнтові письмову інформацію про запланований кредит. Зокрема, скільки щомісяця і в цілому виплатить клієнт з урахуванням усіх платежів. Це зроблено для того, щоби людина могла тверезо оцінити свої фінансові можливості.

Редактор: admin
14-02-2008, 12:46
Коментарів 0 Переглядів 1 892

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі
Через теплу погоду тюльпани розквітли майже на 20 днів раніше


Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
Бандити стріляють у бандитів. Блог Ярослава Волощука
Нещодавній теракт у підмосков’ї здається став певною несподіванкою для головного терориста планети - путлера.
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.