Кришталь, який найчастіше потрапляє до наших помешкань у вигляді посуду, це скло, леговане свинцем. Сам по собі цей метал з кришталю не виділяється, тож тримати вдома посуд зовсім нешкідливо. Однак свинець може вивільнюватися під дією хімічних процесів, насамперед у кислому середовищі.
Таке середовище утворюють вино, фруктові соки та деякі інші напої. Лякатися не треба – дослідження показують, що пити вино з кришталевого фужера можна, свинець просто не встигне потрапити в рідину. Однак довго зберігати вино в кришталевому графині вчені не радять, бо з часом внаслідок хімічної реакції в рідину може виділитися чимало свинцю.
Отруїтися вином, яке зберігалося в кришталевій тарі, неможливо, адже свинцю багато не може виділитися. Однак цей метал має здатність накопичуватися в організмі, тож слід уникати контакту з цим елементом.
У старовину знали, що вино розчиняє свинець. Сполуки цього металу мають солодкуватий присмак, тож їх додавали до вина як підсолоджувач.