RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

–Я відстежував цей процес, бо сам займався питаннями продажу квартири та інвестування у квартиру. З початку 2007 року і до весни ціни трохи підросли, відсотків на шість. Потім до кінця року ціни в принципі не виросли, але, якщо врахувати рівень інфляції за рік 16,6%, то виходить, що реальні ціни справді впали відсотків на десять. Хоча в абсолютних цифрах (умовних одиницях) вони нібито залишилися на тому самому рівні.
–Що може вплинути на вартість квартир цього року?
–Розрахунки за квартиру ведуться переважно в доларах. Якщо курс долара буде падати, ціна в доларах може підвищитися. У цьому випадку населенню вигідніше брати кредити, тому що потім віддавати банку можна буде здешевлені гроші. Вигідність кредитів під час інфляції може зіграти на підвищення ціни. Але сучасна ситуація на міжнародному фінансовому ринку свідчить про те, що долар може повернути, хоча би частково, втрачені позиції і тому очікувати значного його падіння не варто.
Крім того, до зниження ціни можуть призвести й інші чинники. Це, насамперед, активізація будівництва, що розпочалась у нашому місті впродовж останніх декількох років. Причому сучасна ситуація у цій сфері складається так, що великий попит і значна прибутковість (висока норма рентабельності) призводять до ще більшої активізації у цій галузі: не лише чернівецькі будівельні фірми, але й забудовники інших міст інвестують кошти у новобудови нашого міста.
–Наскільки високою може бути накрутка цін для кінцевих споживачів у вартості новобудов?
–Точно вам не скаже ніхто, бо будівельники своїх секретів розкривати не хочуть. Але у приватних бесідах зі знайомими менеджерами з будівельних компаній доводилось чути, що норма рентабельності у житловому будівництві доходила два-три роки тому до 300 відсотків. Думаю, що ця цифра була достовірна. Чому? Візьмемо трикімнатну квартиру, на зразок чешки. У Чернівцях на той час вона коштувала 55-60 тисяч, а в Івано-Франківську така сама –18-20 тисяч, на той час навіть у Львові була ціна набагато нижча. То що, цегла там дешевша, чи цемент? Це ж приблизно один регіон. Про що це говорить? Про те, що норма рентабельності у Чернівцях була явно завищена. Отож прибутковість цієї галузі є досить високою. Хоча, гадаю, вона зараз значно нижча за 300% за рахунок подорожчання будматеріалів.
–Але ж знаходяться покупці на житло за такими завищеними цінами?
–Багато хто купує квартиру не для того, щоб там жити. Коли в Чернівцях почав розвиватися Калинівський ринок, люди кинулися в бізнес, почали заробляти. І нічого не могли придумати більш вдалого, як вкласти кошти у квартири. Причому багаті люди вирішили, що вигідніше їх вкладати в дороге елітне житло. Цю тенденцію приблизно рік тому вловили будівельники. І, мабуть, помилися. Мені здається, що ту кількість елітного житла, яку набудували, вони не зможуть продати. Дорогих 4-, 5-кімнатних квартир для нашого міста збудовано вже досить багато, а нас потреба не в елітних апартаментах, а у квартирах для людей з середніми достатками.
–Чи можливе зниження цін на житло в декілька разів, як це було в деяких розвинутих державах?
–Приклад багатьох країн нагадує нашу ситуацію. У США у 60-70-их роках минулого сторіччя, як і у нас, відбувався будівельний бум. На початку 80-их років у багатьох регіонах країни ринок завмер, а потім пішов стрімко вниз. Через подібну ситуацію пройшли багато розвинутих країн, це чекає і на нас. Тоді ті люди, котрі мають зайві квартири, наввипередки біжать їх продавати сьогодні, щоб завтра не продати ще дешевше.
Мій прогноз такий: незважаючи на протидію будівництву, яка, можливо, є і в Чернівцях, стримати цей процес неможливо. Будівельники, які сьогодні отримують великі прибутки, рано чи пізно своїми руками зроблять так, що ціни на квартири будуть зменшуватися. Через деякий час, можливо, відбудеться і обвал цін. Це, напевно, буде не у цьому році, і можливо, не в наступному. Але при нарощуванні потужностей будівництва у нашому місті цей процес обов’язково відбудеться. Наскільки знизяться ціни, важко прогнозувати, але якщо обвал піде, він може виявитися дуже сильним.


Поради економіста
ТИМ, У КОГО НЕМАЄ ЖИТЛА:
Винаймати житло –вихід для тих, хто не хоче брати кредитів і впрягатися в ярмо до кредитних установ на все життя. Якщо в Чернівцях з’явиться достатня кількість житла, яке здається в оренду, то і орендна плата зменшиться.
Не вихід й кредит на придбання житла на тих умовах, які нині пропонують українські банки. Високий рівень сучасних відсотків призводить до того, що житло може вам обійтись у півтора-два рази дорожче.
Для людей з середніми доходами, які стоять на квартирній черзі та мають час і бажання пройти через складні бюрократичні процедури, найвигідніший варіант –отримати в місті безкоштовну земельну ділянку і будуватися.


ТИМ, ХТО ВКЛАДАЄ ГРОШІ В НЕРУХОМІСТЬ:
Сьогодні прибутковість "інвестицій у каміння" досить сумнівна.
В Україні, де не розвинутий фондовий ринок, найвигідніше наразі вкладати гроші в бізнес.

Редактор: admin
24-01-2008, 12:04
Коментарів 0 Переглядів 1 965

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.