RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

– Це була мрія мого життя – пройти слідами Ісуса Христа, від Назарета до Гробу Господнього, – розповідає відома чернівчанка Оксана САВЧУК, яка нещодавно побувала з родиною в Єрусалимі. – Дуже сильне враження залишилося від відвідин місця, де архангел Гавриїл сповістив Марію, що вона народить Бога, та інших святинь. Відтоді багато змінилося і в житті нашої родини, і творчості.
На згадку про Єрусалим пані Оксана привезла тарелі із зображеннями краєвидів Назарета і Віфлеєма. Своїм друзям подарувала хрестики, святу воду і землю з Єрусалима та порадила замість подорожей на курорти краще здійснити паломницький тур. При цьому не обов’язково летіти до Єрусалима – подружжя часто відвідує європейські та місцеві святині. Вирушати в духовну прощу вони намагаються усією родиною: кажуть, це допомагає єднатися та оздоровлюватися духовно й фізично.
Про Маняву і Почаїв згадують, лише об’їхавши півсвіту
Популярність паломництва зростає з кожним роком. Школярі й студенти замовляють недорогі поїздки на Аннину гору чи до Почаєва, церковні агенції допомагають віруючим долати кордони на шляху до зарубіжних монастирів і святинь, а турфірми вносять до звичайних відпочинкових турів екскурсії до культових місць.
– Основу вартості таких турів складає ціна переїзду, – розповіла Ксенія, менеджер одного з тур¬агентств у центрі міста. – Послуги екскурсовода недорогі, вони не беруть по 70 доларів за годину, як у Європі. Відвідини святинь безкоштовні. Якщо набирається достатньо велика група, можна організувати поїздку за пільговими цінами. Скажімо, для дітей одноденна подорож до Почаєва коштуватиме в межах 50 гривень з особи. Якщо їхати на дві доби і ночувати в готелі економ-класу, це коштуватиме до 200 гривень.
Популярною практикою у тур¬фірмах стає поєднання відпочинкових турів з екскурсіями до релігійних святинь. Так, придбавши тур на єгипетський курорт в районі Табо, розташованому неподалік кордону з Ізраїлем, можна не лише помилуватися барвистими рибками і коралами, а й відвідати Єрусалим.
На поїздки по Україні постійними клієнтами турфірм є діти і... заможні люди. Дітей, зрозуміло, організовують у школах чи вузах і шукають економ-варіанти. Що ж до багатіїв, то нині це в них модно: об’їздивши увесь світ, вони згадали про існування мальовничих скель Манявського скиту чи цілющого джерела у Почаєві.
– У Білій Криниці туристів вражає насамперед архітектура, монументальність староообрядницьких храмів, – розповідає організатор поїздок. – На Анниній горі люди дивуються ідеальній чистоті й благоустрою території: на місці, де колись була дерев’яна церк¬ва, тепер усе в мармурі й золоті. Усі екскурсійні тури Чернівцями також охоплюють культові споруди, це насамперед Миколаївська і Вірменська церкви, церква при університеті, синагога.
Найбільший попит є на кількаденні релігійні тури під час свят з двома-трьома вихідними: Восьмого березня, Першого і Дев’ятого травня, на свято Трійці, а також... у день Святого Валентина.
Подолати кордон допоможе довідка від церкви
Чимало розроблених маршрутів пропонують своїм парафіянам церкви. У середньому групові тури, організовані при храмах, коштують на 20-30 відсотків дешевше за ті, що пропонують тур¬фірми. При цьому не обов’язково бути віруючим чи належати лише до певної конфесії. Церковники стверджують, що обмежень для охочих відвідати святині немає. Але попереджають: під час кількаденних поїздок у групі прочан панує відповідна атмосфера з дотриманням релігійних вимог, і чужій людині в такій компанії може бути незатишно.
Найчастіше групи віруючих відвідують буковинські монастирі й святині у Банченах, Боянах, Хрещатику. Про це розповів Преосвященний Мілетій, Єпископ Хотинський Української Православної Церкви. Популярністю користуються Почаївська лавра. Триденна поїздка туди з харчуванням і проживанням у готелі коштує 130 гривень. Закордонні напрямки – це здебільшого Палестина й Ізраїль, Росія (монастир у Дивеєво Нижегородської області, монастир Валаам на островах поблизу Санкт-Петербурга, монастир на Соловках).
Донедавна багато поїздок організовувалося також до румунських монастирів. Але після запровадження віз їхати стало складніше. Хоча з оформленням доку¬ментів церка допомагає – віруючі можуть звернутися до консисторії і отримати письмове підтвердження про паломництво, яке допомагає перетнути кордон.
Цього року агенція "Янгол" почала діяти у Чернівцях при греко-католицькій церкві. Ініціатор її створення – отець Валерій СИРОТЮК, Буковинський вікарій Коломийсько-Чернівецької єпархії Української Греко-католицької Церкви – п’ять разів зі своїми земляками-буковинцями їздив на Святу Землю до Віфлеєму.
– Ми безпосередньо співпрацюємо з Міністерством внутрішніх справ Ізраїлю, – розповідає о.Валерій. – Поїздки на Святу Землю вже організували для 260 осіб. Серед паломників були представники влади, освітяни, лікарі, митці. Їхали через агенцію і православні, і римо-католики, і греко-католики, і навіть одна пара протестантів.
2007 року подорож до Ізраїлю з відвіданням Віфлеєма на території Палестини обходилася в 1150 доларів. Скільки вона коштуватиме цього року, ще невідомо, бо можливе підвищення цін на авіаквитки.
Якщо рейси на Святу Землю діють цілий рік, то інші закордонні подорожі популярні зде¬більшого в теплий період року. Скажімо, тури до однієї з найвідоміших російських святинь на Ладозькому озері – Валаама – паломницький відділ організовує лише у червні. Тож охочим варто планувати поїздки заздалегідь.


Рекомендації паломникам
Церковники дають рекомендації віруючим, котрі вирушають у паломництво. Скажімо, паломницький відділ Києво-Печерської лаври радить узяти в дорогу ікону Божої Матері "Одигитрія" (Провідниця) або чудотворця Миколая — заступника мандрівників; молитовник і Псалтир; зошит духовних пісень.


Знадобляться також пляшечки для святої води з цілющих джерел; гроші для пожертв на храми і монастирі. Бажано перед прощею взяти письмове благословення у свого духівника або священика своєї парафії.


Низка вимог стосується поведінки і вигляду прочан: у храмі неприпустимі сигнали мобільного, жестикуляція. Жінки повинні бути одягнені в сукні з довгими рукавами або в блузку (також з довгими рукавами) та спідниці нижче колін. Чоловіки повинні бути вдягнені в брюки (але не шорти) і сорочку з довгими рукавами. У свята одяг може бути ошатним і навіть відповідати кольорам церковного убрання.


ДОВІДКА


Паломництво – подорож до "святих місць". Вважається, що молитва у таких місцях більш дієва. Часто святині розташовані в горах чи важкодоступних місцях, і шлях до них ускладнюється багатьма небезпеками, проходячи через які паломник відчуває незабутні душевні переживання. Термін "паломництво" походить від латинського слова Palma (пальма), тому що перші християнські паломники з мандрівки до Єрусалиму, до Гробу Господнього, привозили пальмові гілки.
На сьогодні найвідоміші місця духовного паломництва – Єрусалим і Мекка. Святі місця християн розкидані по світу, як жодні інші. Тим не менше для послідовників різних напрямів християнства земля Ізраїлю однаково священна. Тисячі паломників стікаються сюди на Різдво і Великдень. Здавна подорожуючі до Єрусалиму вважали, що, досягнувши Святої Землі і пройшовши шлях Христа, вони відродять своє життя. Інше знамените місце паломництва – Рим – приваблює християн як столиця імперії і місце мучеництва багатьох святих, в тому числі апостолів Петра і Павла.
Раніше паломництво вважалося вищою формою покаяння, засобом очищення від гріхів і повного прощення.

Редактор: admin
3-01-2008, 17:18
Коментарів 0 Переглядів 6 591

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.