Авто | Нерухомість |
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Він+Вона | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Радіо | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
Нещодавно майстер Іван Гончар відкрив персональну виставку у музеї буковинської діаспори. У своєму рідному селі Коболчині на Сокирянщині він створив гончарську академію і навчає цього ремесла і дорослих, і малих, і жінок, і чоловіків.
"У дівчат руки ніжніші до глини,
ніж у хлопців"


– Колись у Коболчині ледь не через кожну хату жила гончарська родина, – каже заслужений працівник культури Іван Гончар. – Сьогодні живими залишилися тридцять гончарів. Працювали й 12 жінок-гончарів. Троє з них ще живі. Вони вже не працюють, бо старенькі. Є декілька молодих гончарів, які працюють індивідуально і не беруть участі у виставках. Моя мета – відродити гончарство. Якщо діти будуть займатися ним, ремеслом буде розвиватися. Гончарство перспективне, бо посуд з глини екологічно чистий.
При сільській школі діє студія гончарства Івана Івановича. У майстра 20 учнів – хлопчиків і дівчаток. Дівчат усього восьмеро, проте, за його словами, ліплять вони краще.
– У дівчат руки ніжніші й тендітніші. Вони скрупульозніше ставляться до ліплення з глини, – пояснює майстер.
Учнями студії гончарства є діти різного віку. Вчаться гончарства навіть жінки, яким за п’ятдесят. Студія працює вже четвертий рік.
Незабаром з’явиться ще й музей гончарства. Вже зібрано експонати понад 200 майстрів.
– Я зібрав роботи і тих гончарів, які вже повмирали, і тих, хто ще живе. Кожна робота паспортизована, є портрети кожного гончара та його майстерні, зібрані предмети, якими він працював – круг, ножик, пір’ячко. Музей, гадаю, відкриємо у серпні.
Водою з глиняного горщика виліковували шлунок
Майстер радить не покривати емаллю керамічний посуд, адже глина має цілющі властивості. "У великий глечик для води спеціально кидали уламки глиняного горщика, аби вони там мокли. Потім пили ту воду і виліковували нею шлунок. Глина дуже корисна для організму", – розповідає гончар.
Іван Іванович часто їздить на ярмарки, де продає свої вироби. Глечик для молока коштує 15-20 гривень. Добра велика макітра – 20-30 гривень. Великий горщик для води може коштувати 70-80 гривень. А нещодавно на ярмарку у Києві кухоль для пива з чорнодимної глини майстер продав за 37 гривень.
Мають гончарі цілу низку неписаних правил ремесла.
– Батько ніколи не сідав за круг, не перехрестившись, – розповідає гончар. – І я так само роблю. Також не можна переступати через порожній горщик.
Сьогодні Іван Іванович працює над замовленням комплекту посуду для ресторану у Кельменцях. Багато замовлень надходять з Миколаївської та Херсонської областей.
– Замовляють чашку або стакан, аби дитина, яка не розмовляє, пила з цього посуду. Після цього вона починає говорити, каже майстер.– Такі замовлення у мене бувають щороку.

Автор: admin

Рейтинг:
(голосів: 1)
19-07-2007, 20:38
Коментарів 0 Переглядів 2282

Теги -
Коронавірус не відступає: скільки нових ковід-випадків на Буковині виявили сьогодні

Назвали нову кількість буковинців, у яких сьогодні виявили коронавірусну хворобу COVID-19
«Червона зона»: на Буковині один із найвищих рівнів госпіталізації
"Червоний" рівень встановлюється, якщо кількість госпіталізацій протягом останніх 7 днів на 100 тисяч населення складала більше 60
Коронавірус розгулявся Буковиною: де найбільше нових випадків за добу

За 6 березня в області зафіксували 441 випадок захворювання
Популярне Коментують
• Новини партнерів












«Нехай випробують вакцину депутати і міністри» Блог Надії Будної
Минулого вівторка до мене зателефонувала знайома і запитала, чи буду я вакцинуватися від коронавірусу
Чогось славна Садагура зажурилася Блог Ярослава Волощука
Цього року минає 250 років від часу заснування монетного двору в Садгорі
«Люди їхали з шуфлями в машинах...» Блог Анни Семьонової
Останні два тижні в місті панувала негода
загрузка...
Секрет у деталях. Чому "Pronto Pizza" така смачна?*

Що ж такого особливого у цій піці, розповів засновник мережі Pronto Pizza Микола ФЕДЕРКЕВИЧ.
Привітання з Міжнародним жіночим днем начальника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Василя Гончара*

Привітання з Міжнародним жіночим днем начальника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Василя Гончара.
Як можна набути лікарського досвіду і автоматизувати роботу: у Чернівцях запустили круту онлайн-платформу для стоматологів і зубних техніків!*

Інтернет-ресурс VRDSLAB для стоматологів і зубних техніків функціонує у Чернівцях уже 6 місяців і дає можливість молодим стоматологам здобувати досвід, а досвідченим лікарям і зубним технікам максимально автоматизувати свою роботу.
Ритуальні послуги у Чернівцях. Що робити і куди звертатися, коли вас спіткало горе?*

Стикнулися із болючою втратою близької людини? Зверніться у ритуальне бюро "Чорний тюльпан".
«АТБ»  для тебе: чому покупки в магазинах найбільшої української мережі завжди вигідні*

Вартість будь-якого товару в магазинах "АТБ" нижча за середньоринкову на 10–15%, а постійні акції ("Товар тижня", "Товар дня" тощо) дозволяють економити на покупках до 40–50%.
Як підготуватися до ЗНО з англійської мови якісно та вчасно? Як батьки можуть допомогти своїм дітям?*

Підготовка до ЗНО з англійської мови має бути послідовною і систематичною.
Сонячні кіловати посеред обійстя: реалізація сонячного проєкту у с. Топорівці*

Сонячну електростанцію потужністю 36,72 кВт ввели в експлуатацію у грудні 2020 року.
Медичний центр Altero: у вас завжди є вибір!*

Чуйність, розуміння, чесність та право вибору пацієнта – філософія Altero.