Вітчизняні тепличні овочі кращі за імпортні, бо свіжіші

---
3 003
0
– Возимо з Умані помідори уже кілька тижнів. Продаю по 17-18 гривень, як і турецькі, але це наші, в них хімії менше, – каже продавець овочів на ринку.
Під час перевірок рівня "хімії" в овочах насамперед звертають увагу на кількість нітратів. За словами Віталія ПЕТРУСЯКА, заступника начальника управління ветеринарної медицини у місті Чернівці, перевищення норми нітратів поки що не було зафіксовано ні у вітчизняній, ні в привізній городині.
– Наші виробники переважно вже навчилися вирощувати овочі за тими ж європейськими технологіями, що й імпортні. Але вітчизняні, мабуть, все ж краще купувати, бо вони принаймні свіжіші, менше часу іде на транспортування, – зазначив В. Петрусяк.
– Усі овочі, які продаються на ринках і в магазинах, проходять лабораторний контроль. Щоби пересвідчитися у їх якості, кожен покупець має право вимагати у продавця експертні висновки на товар.
Натомість за якість овочів, придбаних на стихійних ринках, не відповідає ніхто. Адже має значення не лише вміст нітратів у вирощеній городині, а й санітарні умови продажу. Овочі, які простояли кілька годин на узбіччі дороги, вбирають в себе важкі метали та інші шкідливі сполуки.


Довідка
Ранні овочі й фрукти, вирощені в теплицях, у закритому ґрунті, лікарі рекомендують вживати з обережністю. Вирощені на добривах, такі овочі містять більшу кількість нітратів, ніж пізня городина. Нітрати шкідливі тим, що перетворюються в організмі на нітрити і позбавляють гемоглобін крові здатності переносити кисень, перешкоджають "диханню" клітин, що врешті-решт призводить до загибелі їх. Навіть за разового вживання нітратних овочів може виникнути гостре отруєння, за тривалого – хронічна нітратна інтоксикація.


Лікарі рекомендують
Ранні овочі перед вживанням треба покласти на одну-дві години у воду, декілька разів її поміняти.
Не вживати ранні парникові овочі, на яких з’явилася гниль або цвіль.
Не вживати салати зі свіжих овочів, які простояли за кімнатної температури 6-8 годин.
Якщо полюбляєте ранні овочі, одночасно вживайте більше вітамінів С, Е та А, які гальмують процеси перетворення нітратів на нітрити.
Овочі та фрукти за здатністю накопичувати нітрати розділяють на три групи: з великою здатністю (всі зелені); з середньою (коренеплоди, диня, кавун, гарбуз); мінімальною (помідори, баклажани, цибуля, часник).
Готуючи страви з ранньої капусти, видаляйте з неї качан і знімайте верхні листки, із зелені – грубі стебла, у столових буряків зрізайте верхню і нижню частини, в огірків – знімайте шкірку. Якщо картоплю на добу залишити в 1% розчині солі або аскорбінової кислоти, рівень нітратів знизиться майже на 90%.
Овочі слід вибирати не дуже великі за розміром, у крупних кількість нітратів більша.
Ранні овочі краще споживати з іншими продуктами, скажімо, з м’ясом, і в жодному разі не натщесерце.
Найважче переносять отруєння діти. Тому дітям до 10 років ранні овочі взагалі давати не можна.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
У коледжі на Буковині розповіли про стан дітей, які потрапили в аварію у Франції
Уроки англійської та ресторанне меню: що пропонують літні табори на Буковині
Більше дронів – менше втрат. Воїни 80 бригади збирають на мавіки
Всі діти живі і скоро будуть на Буковині: що наразі відомо про трагічну ДТП у Франції
У Чернівцях у багатоповерхівці горіла квартира: з будинку евакуювали 28 людей - фото
Мріяв накрити стіл від Чернівців до Чорториї: сьогодні - день народження Івана Миколайчука
Сьогодні Буковина попрощається із захисником Євгенієм Людвіком
14 червня, 2025
Юна Сумська та фільм від Джолі: що можна побачити на Миколайчук OPEN, який стартував у Чернівцях
Четвертий обмін за тиждень: в Україну повернулися бійці, які у полоні з 2022 року
Поверталися з навчання: стали відомі нові подробиці трагічної ДТП у Франції, у якій постраждали буковинці