– Возимо з Умані помідори уже кілька тижнів. Продаю по 17-18 гривень, як і турецькі, але це наші, в них хімії менше, – каже продавець овочів на ринку.
Під час перевірок рівня "хімії" в овочах насамперед звертають увагу на кількість нітратів. За словами Віталія ПЕТРУСЯКА, заступника начальника управління ветеринарної медицини у місті Чернівці, перевищення норми нітратів поки що не було зафіксовано ні у вітчизняній, ні в привізній городині.
– Наші виробники переважно вже навчилися вирощувати овочі за тими ж європейськими технологіями, що й імпортні. Але вітчизняні, мабуть, все ж краще купувати, бо вони принаймні свіжіші, менше часу іде на транспортування, – зазначив В. Петрусяк.
– Усі овочі, які продаються на ринках і в магазинах, проходять лабораторний контроль. Щоби пересвідчитися у їх якості, кожен покупець має право вимагати у продавця експертні висновки на товар.
Натомість за якість овочів, придбаних на стихійних ринках, не відповідає ніхто. Адже має значення не лише вміст нітратів у вирощеній городині, а й санітарні умови продажу. Овочі, які простояли кілька годин на узбіччі дороги, вбирають в себе важкі метали та інші шкідливі сполуки.
Довідка
Ранні овочі й фрукти, вирощені в теплицях, у закритому ґрунті, лікарі рекомендують вживати з обережністю. Вирощені на добривах, такі овочі містять більшу кількість нітратів, ніж пізня городина. Нітрати шкідливі тим, що перетворюються в організмі на нітрити і позбавляють гемоглобін крові здатності переносити кисень, перешкоджають "диханню" клітин, що врешті-решт призводить до загибелі їх. Навіть за разового вживання нітратних овочів може виникнути гостре отруєння, за тривалого – хронічна нітратна інтоксикація.
Лікарі рекомендують
Ранні овочі перед вживанням треба покласти на одну-дві години у воду, декілька разів її поміняти.
Не вживати ранні парникові овочі, на яких з’явилася гниль або цвіль.
Не вживати салати зі свіжих овочів, які простояли за кімнатної температури 6-8 годин.
Якщо полюбляєте ранні овочі, одночасно вживайте більше вітамінів С, Е та А, які гальмують процеси перетворення нітратів на нітрити.
Овочі та фрукти за здатністю накопичувати нітрати розділяють на три групи: з великою здатністю (всі зелені); з середньою (коренеплоди, диня, кавун, гарбуз); мінімальною (помідори, баклажани, цибуля, часник).
Готуючи страви з ранньої капусти, видаляйте з неї качан і знімайте верхні листки, із зелені – грубі стебла, у столових буряків зрізайте верхню і нижню частини, в огірків – знімайте шкірку. Якщо картоплю на добу залишити в 1% розчині солі або аскорбінової кислоти, рівень нітратів знизиться майже на 90%.
Овочі слід вибирати не дуже великі за розміром, у крупних кількість нітратів більша.
Ранні овочі краще споживати з іншими продуктами, скажімо, з м’ясом, і в жодному разі не натщесерце.
Найважче переносять отруєння діти. Тому дітям до 10 років ранні овочі взагалі давати не можна.
26-02-2008, 14:24
0
2 940