RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Майже в кожному продуктовому магазині можна побачити товар не лише без цінника, але й без маркування. Раніше це були поодинокі випадки, а нині в деяких магазинах продають продукти взагалі без будь-яких даних про виробника товару, його склад, ціну тощо. На зауваження продавці відповідають просто: "Я вам все скажу, що вас цікавить: ковбаса коштує стільки-то, виробник такий-то", – звернулася до редакції "МБ" зі скаргою чернівчанка Марія Григорівна.
Дедалі частіше без маркування можна побачити в магазинах і на базарах кондитерські вироби. Рулети, торти, як правило, невеликих розмірів, фасують у прозорі пластикові упаковки без жодної вказівки про назву виробу та його склад. Цінників також не виставляють. А на запитання: "Чому немає інформації?", – продавець навіть дивується, мовляв: "Цей виробник нам завжди так постачає товар і нічого, люди розкуповують без зайвих запитань". Чому все це відбувається, де відповідні служби?" Такі запитання звучать й у листах та зверненнях інших читачів.
Дарина ГЕЛКА, головний спеціаліст обласного управління у справах захисту прав споживачів:
– Подібні випадки в торгівлі, коли продавці не виставляють цінників на товар або продають товар без маркування, є грубим порушенням. Відсутність цінників на товарах продавці часто пояснюють тим, що начебто не встигають їх змінювати, бо ціни змінюються дуже швидко. Звісно, це лише виправдання. Відсутність цінника на товарі – це намагання торговця більше заробити, підвищивши ціну. Згідно з інструкцією позначення роздрібних цін, на ціннику повинна обов’язково зазначатися назва товару, вага або місткість та ціну. За надання торговцем недостовірної інформації, порушення правил торгівлі та обслуговування споживача передбачено штраф.
Дуже серйозним порушенням є відсутність маркування на товарі. Особливо на продуктах харчування, таких, як м’ясні, рибні, кондитерські вироби. Адже вони мають обмежений термін споживання, певні умови зберігання. Тому вся вичерпна інформація повинна міститися на маркуванні товару. Навіть якщо товар надійшов у магазин як гуртовий, тобто ціна та маркування зазначається на коробках, тоді й на самому товарі потрібно зазначати відповідну інформацію, якщо він надалі продається у роздріб. Зокрема, часто при роздрібному продажу цукерок "Гулівер", "Пан Коцький" та інших, які торговці отримують гуртовими партіями, а продають їх поштучно, не вказують вагу нетто. Це теж порушення.
Якщо в покупця виникає ситуація, коли немає можливості бігти за товаром в інший магазин, а в цьому продукт, який сподобався, продається без необхідної інформації, спитайте у продавця накладну товару та якісне посвідчення. На цих документах зазначено всю необхідну інформацію про товар.
Покупці повинні бути уважними і добре дивитися, що купують. Виявлені порушення треба записати до "Книги скарг та пропозицій", яка є в кожному магазині, а також повідомляти нам.
Адреса управління у справах захисту прав споживачів: Чернівці, вул. Червоноармійська, 202, тел. 52-72-02, 52-52-68.


ДО ТЕМИ


Скарг на неякісні продукти стало менше
Порівняно з новорічно-різдвяним періодом 2006 року, нинішнього святкового сезону скарг на неякісні продукти майже не було.
Лариса КУДАК, завідувач сектору з контролю якості продовольчих товарів обласного управління у справах захисту прав споживачів:
– Перед нинішніми святами в управлінні було відносно спокійно – скарг на неякісні продукти майже не було. Ми самі здивувалися, бо раніше нарікань надходило чимало. Зазвичай, перед святами люди регулярно скаржилися на зіпсовані сиро-в’ялені ковбаси, свіжу рибу, обрахування при купівлі масла тощо. Особливо часто продавці видавали рослинно-тваринні суміші, спреди за справжнє тваринне масло, ціна якого значно вища. Очевидно самі покупці стали більш вибагливішими, а також продавці побачили, що клієнтів втрачають, отож скарг на обрахування стало відчутно менше.

Редактор: admin
15-01-2008, 14:51
Коментарів 0 Переглядів 6 446

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.