RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Посуд без маркування може зашкодити вашому здоров’ю, застерігають фахівці. Після цьогорічної перевірки якості посуду на наших ринках більшість перевірених товарів було забраковано.
– Посуд продається з невідомої сировини, невідомого походження, – розповіла Надія КУТИНІНА, головний спеціаліст обласного управління у справах захисту прав споживачів. – Перевірка засвідчила, що безпечніше купувати посуд у магазинах, хоча й там є порушення. Ще 1994 року в Україні запроваджено обов’язкову сертифікацію всього посуду. Тому під час покупки варто поцікавитися документами на цей товар, звернути увагу на наявність інформації про виробника. На пластиковому посуді обов’язково повинна вказуватися температура, за якої його можна використовувати.
Ще одне поширене порушення – продаж підробок посуду відомих виробників. Так, у назві фірми "Berghoff" часто замінюють одну літеру і продають під такою маркою дешеві каструлі й інше кухонне начиння. Скажімо, дуже легкі сковорідки з дешевого сплаву, які швидко деформуються і можуть виділяти під час нагрівання невідомо які речовини.
Чай – у РР,
горілку – в РS!
Є кілька основних різновидів пластмас для виготовлення посуду – полістирол, поліпропілен, меламін та інші. Розрізнити матеріали можна і за зовнішніми ознаками, і за маркуванням.
Найчастіше класичні одноразові стаканчики роблять з полістиролу або з поліпропілену. Полістирольний посуд має позначку РS, за високих температур такі вироби виділяють токсичний стирол. З часом цей токсин накопичується у нирках і печінці.
Поліпропілен (РР) нормально переносить нагрівання, але нестійкий до хімічних впливів. Наприклад, від контакту з горілкою у ньому утворюються шкідливі формальдегід та фенол. Вони також накопичуються у внутрішніх органах і можуть зіпсувати зір! Тому варто запам’ятати: чай треба пити зі стаканчиків з позначкою РР, а горілку – зі стаканчика РS. І у жодному разі не навпаки!
Ще один матеріал для посуду – меламін. Зовні він подібний на дуже білий і легкий фарфор. Може бути гарно розмальованим і виглядати дуже привабливо. Меламін вважається шкідливим матеріалом. Під час нагрівання у меламіні утворюються канцерогени, що сприяють розвитку ракових клітин. Малюнки при контакті з їжею також можуть виділяти шкідливі речовини. Посуд з такого матеріалу має напис "melamin".
Найрізноманітніші ємності та плівку для зберігання холодних продуктів виготовляють із традиційного поліетилену. Його позначають HDPE і цифрою 2. Проте варто пам’ятати, що зберігати у такій тарі масло чи маргарин не можна, бо поліетилен не стійкий до жирів.
Абсолютно безпечним можна назвати спінений полістирол, який ще називають пінопластом. Він на 95% складається з повітря, це абсолютно інертний матеріал, дозволений Євросоюзом для контакту з холодними та гарячими продуктами.
Для мікрохвильовки підходить не кожен вид пластику
Посуд може бути термостійким (витримує температуру +1400 °С) та вогнетривким (+250-3000 °С). Вогнетривких пластиків ще не винайдено.
На сьогодні ринок пластикового посуду пропонує широкий асортимент недорогих тарілок і контейнерів різноманітних форм та розмірів із термостійкого пластику. Ці вироби розраховані на застосування у досить широкому діапазоні температур: від -40 до +1400 °С. У такому посуді можна і заморожувати продукти, і готувати їх. Його навіть можна ставити в пічку відразу, вийнявши з морозилки. Ні скло, ні фарфор, ні кераміка такого поводження не витримають. Проте у пластиковому посуді небажано готувати жирні страви.
Купуючи пластиковий посуд для мікрохвильової печі, звертайте увагу на наявність позначки "Thermoplast" або "Duroplast", яка свідчить про стійкість до деформацій під час нагрівання.
Усі пластикові пляшки – одноразові
Пляшки, призначені для зберігання води чи лимонаду, не завжди можна використовувати для зберігання у них молока, олії. У контакті з ними вони можуть виділяти небезпечні токсини.
Безпечними для зберігання мінералки, соків, олії вважаються пляшки з поліетилентерефталату. Він добре витримує тиск вуглекислого газу. Матеріал позначається РЕТ або РЕТF і цифрою 1.
Полівінілхлорид (ПВХ) – надзвичайно дешевий. Але після тривалого зберігання починає виділяти вінілхлорид, який є канцерогенною речовиною. Виробники повинні маркувати такі вироби позначками у вигляді трійки у трикутнику або PVC.
Зовні полівінілхлорид можна відрізнити, натиснувши на пляшку нігтем. Якщо залишиться білуватий слід – це саме він.
І найголовніше: пластикові пляшки – одноразові! Їх неможливо вимити так, щоби використовувати ще раз! Отже, знаючи особливості того чи іншого полімеру, користуватися пластиковим посудом можна без шкоди для здоров’я.
Редактор: admin
13-11-2007, 13:37
Коментарів 0 Переглядів 4 885

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!