RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Якщо грошей для платного навчання немає або їх не вистачає, можна взяти кредит.
Абітурієнтові знадобиться нерухомість
під заставу
Банківські відділення, які працюють в області, пропонують різні ставки на "освітній" кредит – від 16% до 40% річних, залежно від обраного банку та терміну позики.
Виплачувати за кредитом доведеться щомісяця, а за порушення термінів сплачується пеня. Чимало банків беруть комісійні за видачу позики. Їх ставка коливається від 1-2% до 12% від суми кредиту. Максимальний термін позики на освіту – від року до п’яти.
Оскільки абітурієнт здебільшого не має постійного прибутку, кредит видається батькам чи опікунам. Тим студентам, які працевлаштовані (заочникам, аспірантам), можна отримати позику самостійно, знадобиться лише довідка про зарплату.
Банк видає не всі необхідні кошти – перший внесок становить 10-30% від суми кредиту.
Під час оформлення кредиту знадобляться: паспорт, ідентифікаційний код, довідка про доходи за останні шість місяців, трудова книжка (за необхідністю), контракт з вузом.
Щоправда, наразі кредити на освіту не дуже популярні, розповіли в одному з банків. При цьому оцінити їх кількість важко, адже гроші абітурієнт може позичити не за цільовою освітньою програмою, а просто під заставу майна, не повідомляючи банку про те, на що він збирається їх використати.
– Раніше наші студенти частіше брали кредити на навчання. А зараз лише четверо навчаються за рахунок банківської позики. Вони укладають відповідну угоду з вузом, і банк проплачує гроші за їхнє навчання, – розповіли в економічному відділі ЧТЕІ КНТЕУ.
Хочеш працювати
в селі – вчися безкоштовно
Абітурієнти з добрими оцінками в атестатах мають шанс отримати кредит від держави на значно вигідніших умовах, ніж просто в банку.
Взяти позику в держави можуть громадяни віком від 14 до 35 років, котрі успішно склали вступні іспити або навчаються на будь-якому курсі вузу. При видачі направлення на отримання такого кредиту враховується успішність претендента, здатність до засвоєння знань, участь в олімпіадах тощо. Природно, що у разі відрахування студента угода анулюється, а використані кошти, перераховані за навчання, повертаються державі.
Державний кредит повертається впродовж 15 років, починаючи з 12-го місяця після закінчення навчання з виплатою 3% річних. Більше того, кредит не повертається, якщо, отримавши диплом, ви відпрацювали за спеціальністю не менше п’яти років у державній чи комунальній установі в сільській місцевості.
В області за державним кредитом на навчання слід звертатися до управління освіти і науки ОДА (вул. Грушевського,1). До 31 липня там приймають відповідні документи.
– Якщо не вистачить грошей на всіх охочих, будемо вирішувати , кому видати кредит у першу чергу – це насамперед напівсироти, чорнобильці та інші пільговики, повідомили у секторі науки та координації діяльності вищих навчальних закладів управління. – Коли дається дозвіл на видачу кредиту, за основу також береться успішність абітурієнта. Минулими роками кредитували якщо не "круглих" відмінників, то тих, у кого середній бал не нижчий за 4,5.
Суму видають різну. Причому щороку тим, хто оформлює державний кредит, слід заново подавати пакет документів. Також абітурієнтам доведеться знайти поручителів та оформити отримання державного кредиту через відповідний банк. Охочих взяти таку позику в області не бракує. Документи на її отримання вже почали подавати.
Редактор: admin
19-07-2007, 20:26
Коментарів 0 Переглядів 2 524

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.