RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Останній місяць осені 2019 року принесе буковинцям, а також всім українцям цілу низку змін, які вплинуть на життя кожної пересічної людини.

Підвищення цін на газ



Подорожчання газу і демонтаж літніх майданчиків: що зміниться для буковинців у листопаді


НАК "Нафтогаз України" з 1 листопада 2019 року підвищить ціни на природний газ для промислових споживачів.

"Запропоновані ціни на природний газ із ресурсу компанії диференційовані в залежності від обсягів закупівлі та умов оплати. В залежності від цих показників, Нафтогаз пропонує газ за ціною 5 861,00 – 6 463,00 грн/тис. куб. м (без ПДВ та витрат на його транспортування магістральними та розподільними трубопроводами). У порівнянні з цінами на жовтень 2019 року, у листопаді ціни зростуть на 18,4-19,6%", - йдеться у повідомленні прес-служби компанії.

Зазначається, що така зміна зумовлена зростанням цін на газ на європейському ринку, звідки Україна імпортує газ. Так, ціни газу на європейських хабах з постачанням в листопаді перевищують поточні майже наполовину.

Жовтнева ціна на природний газ для населення знизилася на 4,9% порівняно з вереснем і становитиме 4272,76 грн за тисячу кубометрів (без врахування ПДВ, націнки газзбутів та транспортних витрат).

Безвіз із Домінікою

Подорожчання газу і демонтаж літніх майданчиків: що зміниться для буковинців у листопаді


Міжурядова угода України зі Співдружністю Домініки про скасування візових вимог для громадян обох країн набуде чинності 13 листопада.

"Угодою передбачено взаємні безвізові подорожі з будь-якою метою в'їзду строком до 90 днів протягом 180 днів; безоплатні довгострокові візи для перебування понад 90 днів", - уточнили в МЗС.

Країна розташована на острові вулканічного походження в Карибському регіоні в Атлантичному океані поблизу північноамериканського континенту. По сусідству з Домінікою – Гваделупа та Мартиніка. На острові, що менший за площу Києва, проживає трохи більше 72 тисяч людей. Державна мова – англійська, свого часу Домініка була британською колонією.

Нині на Домініці активних вулканів немає. Є лише гори, гейзери, гарячі джерела та невеликі озера з киплячою водою. На узбережжі — пляжі з чорним і жовтим піском. Клімат там тропічний, а найкраща погода для відпочинку – від листопада до березня. Від липня до вересня – період ураганів.

Назва острівної держави походить від лат. Daminicus ("Неділя"). Вважається, що Христофор Колумб назвав острів на честь дня тижня, коли відкрив його у листопаді 1493 року.

Осінні канікули в школах

У більшості українських шкіл осінні короткі канікули розпочнуться 28 жовтня, і триватимуть вони до третього листопада включно.

Демонтують літні майданчики ресторанів

Подорожчання газу і демонтаж літніх майданчиків: що зміниться для буковинців у листопаді


У Чернівцях з 5 листопада управління контролю за благоустроєм почне штрафувати тих підприємців, які до першого листопада не демонтували свої літні майданчики ресторанів.

Зокрема, керівник управління Сергій Обшанський нагадав власникам закладів харчування про необхідність демонтажу літніх майданчиків. Як він написав на своїй сторінці у фейсбуці, згідно з положенням про тимчасове користування окремими елементами благоустрою передбачено, що літні майданчики дозволено розміщувати лише з 1 березня по 1 листопада.

"Літній торговий майданчик – тимчасова, збірно-розбірна конструкція з навісом або без нього, що виготовляється з полегшених матеріалів, основними складовими якої є вуличні меблі (лавки, столи, стільці), використовується як приналежна річ для здійснення комерційної діяльності та розміщується в теплий період року з 01 березня до 01 листопада безпосередньо біля об’єкта сфери торгівлі (послуг) який забезпечений санітарно-побутовими умовами для дотримання правил особистої гігієни з наявним (доступним) санітарним вузлом", - написав Обшанський.

Заборонять цирки з тваринами у Чернівцях?

Подорожчання газу і демонтаж літніх майданчиків: що зміниться для буковинців у листопаді


Чернівецька міська рада 28 листопада на своєму черговому засіданні може ухвалити рішення про заборону діяльності на території Чернівців цирків-шапіто із залученням тварин. Якщо депутати ухвалять це рішення, воно набуде законної чинності з моменту його голосування, а міська рада припинить надавати дозволи на проведення гастролей і розміщення пересувних цирків-шапіто з тваринами на території Чернівців.

Чистки на Чернівецькій митниці?

Подорожчання газу і демонтаж літніх майданчиків: що зміниться для буковинців у листопаді


У Чернівцях буде створено нову Буковинську митницю, а діяльність Чернівецької митниця ДФС буде припинена. До нової митниці, за словами прем’єр-міністра Олексія Гончарука, увійдуть всі ті митники, які готові будуть змінюватись і займатися реальною боротьбою з контрабандою на кордоні.

Глава уряду під час свого візиту на Буковину дав співробітникам Чернівецької митниці два тижні на відновлення порядку на кордоні, а також пригрозив їм звільненнями.

Підготовка до виборів у ОТГ

2 листопада 2019 року в Сучевенах Глибоцького району розпочнеться виборчий процес перших виборів депутатів об’єднаної територіальної громади, які відбудуться 22 грудня.

Відповідне рішення 11 жовтня ухвалила Центральна виборча комісія.

Презентація фільму чернівчанки

Прем'єра фільму "Соловей співає", режисеркою якого стала чернівчанка Леся Воронюк, відбудеться 5 листопада у Києві. А вже 9 листопада кіно про русифікацію української мови покажуть у Чернівцях. "Документальний фільм "Соловей співає. Доки голос має" є новаторським та монументальним дослідженням проблеми мовного питання в Україні.



Автори аналізують мовну ситуацію не в звичайній, поширеній формі протистояння політичних сил, а досліджують значно глибші причини та наслідки нинішньої конфронтації довкола української мови. Автори фільму намагаються знайти відповідь на запитання: "Чому спілкуватися в Україні 21 століття українською мовою для багатьох громадян є нонсенсом, чому ці громадяни відчувають відторгення та спротив?". Щоб відповісти на це запитання, творці докуменального фільму занурюються вглиб історії та досліджують, об’єктивно руйнують міфи, які століттями насаджувалися як єдина істина щодо меж, сфер, носіїв української", - ідеться в анонсі прем'єри.

Прем'єра фільму в Чернівцях відбудеться 9 листопада о 17:00 у кінотеатрі "Чернівці".

Вихідні і свята у листопаді

Подорожчання газу і демонтаж літніх майданчиків: що зміниться для буковинців у листопаді


В останньому місяці осені немає офіційних державних свят, тому українцям доведеться задовольнятися традиційними суботами і неділями.

Всього ж загальна кількість вихідних у листопаді буде 9. А число робочих днів становить 21.

У листопаді 2019 року ми відзначаємо всесвітні, міжнародні, державні, національні й народні свята:

1 листопада, п'ятниця – День народження Європейського Союзу, а також День вегана.

2 листопада, субота – День чоловіків.

3 листопада, неділя – День інженерних військ, ракетних військ і артилерії, а також День працівника соціальної сфери України.

4 листопада, понеділок – День залізничника.

6 листопада, середа – Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів.

8 листопада, п'ятниця – Міжнародний день КВН.

9 листопада, субота – День української писемності та мови, Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва, Міжнародний день боротьби проти фашизму, расизму і антисемітизму, а також День книги рекордів Гіннеса.

10 листопада, неділя – Всесвітній день молоді, Всесвітній день науки, а також Міжнародний день бухгалтерії.

12 листопада, вівторок – Всесвітній день боротьби з пневмонією і День фахівця з безпеки.

13 листопада, середа – Міжнародний день сліпих і Всесвітній день географічних інформаційних систем.

14 листопада, четвер – Всесвітній день якості, Всесвітній день боротьби проти діабету і Міжнародний день логопеда.

16 листопада, субота – День працівників радіо, телебачення та зв'язку і Міжнародний день терпимості.

17 листопада, неділя – Міжнародний день студентів, День працівників сільського господарства, а також Всесвітній день пам'яті жертв ДТП.

19 листопада, вівторок – День працівників гідрометеорологічної служби, День склороба і Всесвітній день чоловіків.

20 листопада, середа
– Всесвітній день дитини.

21 листопада, четвер – День Гідності та Свободи України, Всесвітній день телебачення, Всесвітній день вітань, Всесвітній день рибальства, Міжнародний день філософії, а також Міжнародний день відмови від куріння.

22 листопада, п'ятниця – Чорна п'ятниця і День без покупок.

23 листопада, субота – День пам'яті жертв голодомору.

25 листопада, понеділок – Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок.

29 листопада, п'ятниця – Всесвітній день інформації.

30 листопада, субота – Міжнародний день захисту інформації та День домашніх тварин.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
26-10-2019, 14:35
Коментарів 0 Переглядів 4 181


Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!