RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

З настанням зими в лісових угіддях області розпочалося полювання на вепрів, козуль, лисиць та іншу звірину. За неповний місяць вже стали здобиччю мисливців майже тридцять кабанів, яких чимало – вони навіть приходять до обійсть селян, шукаючи на городах поживу. Як, зрештою, і вовки – за свійською живністю.

Серед тих, хто полюбляє поживитися дичиною, є й іноземці, яких приваблює не лише полювання, а й неабияка краса Карпат. А "мисливські послуги" їм надають у Берегометі Вижницького району.

Іноземці "маму"

не вбивають

Ще декілька років тому працівники Берегометського лісомисливського господарства займалися промисловим полюванням – щороку відстрілювали 30-40 оленів, 50 диких кабанів, іншу звірину. Нині ж в угіддях, а це понад три тисячі гектарів, вполювати трофеї приїжджають іноземці, які платять за здобич чималі гроші. І завжди на полювання їх супроводжує єгер, імітатор реву оленів Юрій Горюк.

– Вони хочуть комфорту, щоби після лісових мандрів було де помитися, гарно відпочити, – розповідає єгер. – А в нас такого сервісу нема. У Фалькові є будиночок, де замість електрики горить свічка. Приїхала якось група мисливців, які вполювали за тиждень сім оленів. Я супроводжував німця Віллі, який мав маленького мисливського пса, дуже вченого. Я зарикав через ріг, викликаючи оленя. І ось вибігає один – гарний, вгодований, а роги на голові – сім пагонів, а може, й більше. Пес тихо сидів у траві, а Віллі почав фотографувати красеня, а потім мав намір його вполювати, однак не встиг, бо самець втік, злякавшись фотоспалаху. Я знову затрубив у ріг, і невдовзі цей же олень знову підійшов до нас, що дуже здивувало німця. І цього разу трофей був наш. Як розповідав Віллі, він полював дичину у 36-ти країнах, але найдешевше це задоволення коштує у нас. Приміром, якщо олень у нас коштує п’ять тисяч доларів, то в Словаччині – втричі дорожче. Іноземці, до речі, самиць оленів не вбивають, як казав Віллі, це "мама, стріляти не можна".

Трофеями служать оленячі роги, черепи вовків, шкури

– А на яких ще звірів, крім оленів, полюють іноземці?

– На диких кабанів, вовків. Але беруть вони тільки те, що самі вполювали. Якось мені вдалося застрелити двох вовків, хотів поділитися з німцями, але ті не захотіли. Беруть, як трофеї, оленячі роги, черепи вовків, шкури. Звірини у лісах вистачає, треба тільки, щоби сервіс відповідний був, тоді можна гарні гроші від полювання мати.

Мені, наприклад, дивно, що рись занесли до Червоної Книги: цих хитрих хижаків у нас багато, вони винищують молодняк оленів і козуль. До речі, вовк переслідує здобич протягом двох кілометрів, а рись – ста метрів.

– Чи доводилося вам з ними зустрічатися?

– Аякже, і не раз. Якось аж трьох побачив, гарних, завбільшки із собаку. Злякався можливого нападу, але доки знімав рушницю, вони втекли. А якось ледь не потрапив у лапи ведмедя. Пішли ми навесні з товаришем, єгерем Петром Дворком, шукати оленячі роги: він в один бік, я – в інший. І ось чую якийсь шум з гущавини, а через мить на мене з розкритою пащею вибігає розлючений ведмідь. З переляку я закричав, подався назад і, зачепившись за пеньок, впав. Ведьмідь прожогом перескочив через мене і зник у лісі. Підбіг Петро, запитує, що сталося. Я розповів, а він: "Певно, він впіймав козулю, а ти перебив йому трапезу – звірі цього не люблять". Пішли ми в гущавину, звідки "хазяїн" вийшов, і побачили там двох маленьких ведмежат. Могли взяти їх, але побоялися нападу їхньої матері, яка, зрозуміло, була десь неподалік.

Є в нас і 53 зубри, але над збільшенням цієї популяції треба працювати: для їхнього розведення потрібні самці з інших регіонів.

Кабан коштує до 700 євро, ведмідь –до 3100

– А українські грошовиті мисливці полюють у вас?

– Звичайно. Був якось один з Донецька, розповідав, що полював на островах Бірючий і Джукозгач, де Кучма любив полювати. За його словами, там лише за в’їзд треба платити тисячу доларів. Радив і нам так робити, мовляв, покладіть біля Фалькова шлагбаум і жінку біля нього – нехай збирає гроші. Для іноземних мисливців у нас ціни на трофеї такі: олень – від 500 до 3500 євро, кабан – 200-700, козуля – 100-500, вовк – 600-700, ведмідь – 2600-3100 євро. Для наших мисливців ціни дещо менші, приміром, за оленя треба викласти до 5000 гривень. Треба сказати, що у нас набагато менше браконьєрів, ніж у сусідів, і це тішить.

Як каже Юрій Горюк, в цьому чимала заслуга головного мисливствознавця Олексія Марчука, який, йдучи на лісові угіддя, ніколи не бере із собою зброї, бо так вміє розмовляти з браконьєрами, що ті власноручно віддають йому рушниці чи відмовляються від браконьєрства.
Редактор: admin
8-12-2005, 20:59
Коментарів 0 Переглядів 889

Теги -

Військовик Іван Ротар, повертаючись з Італії, заплатив прикордонникам, щоб піти воювати за Україну.

Співробітники поліції закликають небайдужих громадян допомогти у пошуках хлопця
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До майстеркласу долучилися заклади дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти


«То є мої гори! Я тут ґазда!»  Блог Юлії Пацаранюк
Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі.
ВІДЕО Переглянути все відео

Владислав Заплітний із сестрою створили місце, де люди можуть почуватися затишно

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя

Нещодавно у самому серці Чернівців відкрився новий паб Red Hops! Цей фірмовий заклад від улюбленої крафтової броварні вже став справжнім місцем притяжіння для поціновувачів крафту та гарного настрою. Відкриття пабу супроводжувалося благодійним концертом, на якому виступив відомий гурт "Гуцул Каліпсо". Зібрані кошти, а саме 57150 грн, будуть спрямовані на підтримку тактичної медицини для військових.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.