Лікарі стверджують, що при деяких захворюваннях свіжі, щойно вичавлені соки можуть завдати шкоди здоров’ю. Оскільки стовідсотковий сік є доволі концентрованим, і його, нехай і корисні речовини, у великій кількості можуть спричинити зворотний ефект.
Зокрема, при виразковій хворобі шлунка, гострому гастриті і панкреатиті не варто пити кислі соки: лимонний, апельсиновий, яблучний, смородиновий тощо. У них багато органічних речовин, які підвищують кислотність шлункового соку і можутьспричинити печію та інші ускладнення.
Склянка вичавленого апельсинового соку може завдати шкоди людині, схильній до алергії. Краще з’їсти два апельсина, ніж випити сік з них, бо шматочки фрукта засвояться поступово і легше.
Виноградний сік небажано вживати людям, які потерпають від цукрового діабету, а також тим, у кого є проблеми з кишківником. У ньому багато калорій та глюкози. Людям, схильним до проносів, також не варто вживати свіжовичавлені соки, бо вони мають послаблювальну дію.
Свіжі соки треба розводити на третину водою. Магазинні ж не мають такої негативної дії, оскільки їх розводять, навіть якщо на упаковці магазинного соку написано "100% соку". Якщо дуже хочеться свіжовичавленого соку, не пийте цілу склянку "залпом", краще відпийте декілька ковтків, а згодом ще трохи. Решту розведіть водою.