Щоправда, сценарій свята мало чим відрізнявся від попередніх, за винятком одного – привітання керівників влади різних рівнів і нагородження передовиків добряче затяглося. Бо, як правило, про тих, хто мерзне й мокне на полонинах, згадують раз чи два на рік.
А проблем тут вистачає. Скажімо, невпинно знижується поголів’я худоби, занепадає вівчарство. А якщо мало овець, то й виробництво вовни йде на спад – загалом торік її заготовили 19 тонн. Ситуація погіршується й через те, що незадовільно організовується літньо-табірне утримання овець, запущені пасовища-полонини. Хоча цього року всі 26 полонин, які є в районі, готові до літування: тут випасатиметься 4000 овець і 1100 корів та коней. Також, за словами начальника райуправління сільського господарства і продовольства Танасія Лейби, сільські та селищні голови не дбають про це, нереальною і строкатою є плата за полонинські луки. Неналежні умови мають працівники таких полонин, як Семенчук, Томпатик. На Яровиці, де раніше випасалося до 2400 голів худоби і овець – з Шепота, Дихтинця, Конятина і Довгопілля, – практично не організовано жодної полонини. Тому пасовища заліснюються, і нема гарантії, що завтра із 23,7 тисячі гектарів угідь більша частина не відійде під лісові угіддя.

З року в рік горянам доводиться по декілька кілометрів носити молоко на продаж з гір у села, адже молокопунктів нема. Чимало молочної продукції, доки довезуть до Чернівців, прокисає. Але, незважаючи на труднощі, на Путильщині є чимало фермерських господарств, де досягають високих показників. Приміром, фермер із Сергіїв Катерина Гріздак реалізувала торік 62 центнери м’яса. А В. Різак із цього ж села та А. Дяченко з Путили, крім молока і м’яса, здають СВК "Гуцульські візерунки" ще й доброякісну вовну. Стадо з 120 овець має і СПП "Україна" з Дихтинця, де приплід становить 100 відсотків – це господарство одне з перших вигнало худобу на полонину Яровиця.