RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Дефіциту нафтопродуктів в Україні немає, запевняють експерти. Але ціни на пальне вже понад два тижні поспіль повзуть догори. Так, з 25 березня по 11 квітня ціна на дизельне пальне зросла на 31 копійку за літр, А-76,80 – на 35 копійок, А-92 – на 31, А-95 – на 35 копійок за літр. Ще наприкінці березня, коли ціни лише почали зростати, пов’язували це із сезонними сільгоспроботами, хоча аграрії ще тільки почали посівну. Тепер причин назбиралося чимало: нафта у світі подорожчала на 39%, експортне мито росіяни підвищили на 20 доларів за тонну, змінилися умови оплати ПДВ на постачання нафти в Україну, очікується подорожчання тарифів на перевезення нафтопродуктів тощо. Але, попри це, Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко вважає, що на українському ринку нафти практично склалася штучна монополія із шести заводів, які просто домовилися між собою про ціну.

До кінця цього тижня ціна на високооктановий бензин – А-95 – впаде до трьох гривень, пообіцяв міністр економіки Сергій Терьохін.

За останні два тижні ціни на пальне зросли майже на 50%. Лише протягом минулого тижня – з понеділка, 4 квітня, по п’ятницю, 8 квітня, – пальне подорожчало від восьми до дев’ятнадцяти копійок за літр. А за попередній тиждень – ще на 19-27 копійок на усі марки бензину й дизпального. Експерти ж поки що кажуть одне – якщо уряд не втрутиться, бензин дорожчатиме й надалі.

Наразі ситуація з пальним в області залишається доволі гострою: на Буковині ціни на бензин – серед найвищих в Україні. За словами Володимира ВІЛІГОРСЬКОГО, начальника організаційно-методичного відділу державної інспекції контролю за цінами в Чернівецькій області, цьому могла сприяти слава регіону як грошовитого. Хоча торговельні націнки в області невеликі – від двох до шести відсотків. Виходить, що ціни найбільше накручують нафтотрейдери. Поглиблює ситуацію ще й те, що власниками українських нафтопереробних заводів є росіяни. Суттєво зросло експортне мито – до 102 доларів за тонну. Більше того, є розмови, що мито може сягнути й усіх 120 доларів за тонну. Два НПЗ – Лисичанський та Шебелинський – зупиняються на плановий ремонт. Очікується збільшення тарифів на перевезення нафтопродуктів як всередині України, так і при експорті. Тарифи на світлі нафтопродукти за експортних поставок зростуть на 7,7%, транспортування всередині України й імпорт збільшаться на 61,6%. Посприяв росту цін на пальне й сезон, хоча бензин почав дорожчати ще до початку весняно-польових робіт.

– Ріст цін у квітні-травні може становити 20-30%, – прогнозує Володимир Вілігорський. – Це станеться, якщо не виникне дефіциту пропозиції. Порушення балансу попит-пропозиція зараз турбує найбільше. Якщо виникне дефіцит пропозиції пального, ріст цін може бути більш значним. Прогнозований експертами дисбаланс попиту-пропозиції перевищує 100 тисяч тонн. Саме таким був дефіцит навесні 2004 року, коли вибухнула цінова криза.


У Чернівецькій області щоденно здійснюється моніторинг рівня роздрібних та закупівельних цін на нафтопродукти на таких суб’єктах підприємницької діяльності:


- ВАТ "Чернівцінафтопродукт" – 31 (з яких діючих – 28 АЗС, реалізація нафтопродуктів здій-снюється під логотипом АNP ТзОВ "Альфа-Нафта – Груп "Київ", та ТНК.

- "Мавекс-ойл" – 9 АЗС, реалізація нафтопродуктів здій-снюється під логотипом ТНК.

- МП "Вема" – 6 АЗС, незалежний реалізатор, працює самостійно.

- Компанія "Техно" – 4 АЗС, реалізація нафтопродуктів здійснюється під логотипом WOG.

- ТОВ "Західна нафтова група" – 4 АЗС, реалізація нафто-продуктів здійснюється під логотипом "WOG" (власник АЗС – ТзОВ "Контініум-Укрресурс",

м. Луцьк).

- ТОВ "Хого-Буковина" – 3 АЗС, незалежний реалізатор, працює самостійно.

- "Алміг" – 1 АЗС, незалежний реалізатор, працює самостійно.

- "Корфос" – 1 АЗС, незалежний реалізатор, працює самостійно.

- ТОВ "Захід" – 1 АЗС, реалізація нафтопродуктів здійснюється під логотипом WOG (власник АЗС – ТОВ "Захід", м. Снятин Івано-Франківської області).

- "Лукойл Україна" – 2 АЗС, реалізація нафтопродуктів здійснюється під логотипом "Лукойл" (власник АЗС – "Лукойл Україна", м. Київ).

Редактор: admin
12-04-2005, 14:23
Коментарів 0 Переглядів 1 775

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Не такий Трамп страшний, як його малюють. Блог Ярослава Волощука
Останній візит нашого президента до США приніс як багато здобутків так і чимало хвилювань.
На «Червоній руті» вперше прозвучав гімн України. Блог Надії Будної
35 років тому, 17-24 вересня 1989-го, в Чернівцях відбувся перший фестиваль "Червона рута"
ВІДЕО Переглянути все відео

Перевірку влаштували закладам громадського харчування та комунальним установам

Про роботу цієї молодої, активної і прогресивної команди фахівців, яка орієнтується лише на успішний результат для вас і вашого бізнесу, розповідають засновники мережі компаній Бюро перекладів і локалізації Lingvo Team Євгеній і Аліса ЄРЬОМІНИ.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Збираєтеся укласти договір страхування? Це важливе рішення, яке потребує ретельної підготовки. Маємо кілька простих та ефективних порад, які допоможуть вам краще зорієнтуватися у виборі страхових продуктів і послуг.