%0%Грип відомий своїми ускладненнями. Іноді вони можуть бути навіть у вигляді хронічних захворювань серця, легень, нирок та суглобів. Тож реабілітаційний період після грипу дуже важливий.
Після грипу деякі люди ще впродовж тижня або двох відчувають слабкість. Такий стан називають астенією. Уникнути цього стану практично неможливо. Але спробувати зменшити його період можна.
У кожного реабілітація після грипу відбувається по-своєму. Молоді люди, зазвичай, відновлюються за два-три дні. Комусь знадобиться для цього п’ять-сім днів. А люди старшого віку відчувають слабкість впродовж місяця.
Оскільки цього року пік захворюваності грипом і ГРЗ співпав з початком весни, то до слабкості додається ще й весняний гіповітаміноз (запаморочення, сухість шкіри, ламкість волосся). Найбільш ймовірна причина – дефіцит вітамінів А, С, групи В та мікроелементів: заліза, йоду тощо. Іноді лікарі радять для швидшого одужання приймати м’які рослинні препарати, трав’яні збори. Для профілактики можна вживати вітамінно-мінеральні комплекси, отримані з природних джерел, насамперед з лікарських рослин та морепродуктів.
Не варто забувати після хвороби і про мікроорганізми, які сприяють нормальній роботі організму людини. Наприклад, дуже важливо нормалізувати роботу кишково-шлункового тракту, попереджаючи розвиток дисбактеріозу. Допоможуть у цьому кисло-молочно продукти з додаванням біфідофлори.
Імунітет після грипу та застуд зазвичай знижується, тому зранку не завадило би "підзарядитися" природними стимуляторами у вигляді 30 крапель настоянки женьшеню чи елеутерококу.
Після хвороби медики радять більше гуляти. А ось "зловживати" спортзалом протипоказано. Це надто велике навантаження на серце.
До теми
Швидше відновитися допоможе повноцінне різноманітне харчування:
Психічну активність стимулюють насичені жирні кислоти, які містяться у рослинній олії (оливковій, соєвій, соняшниковій, арахісовій) і жирних видах риби (оселедці, тунці, скумбрії).
Із втомою та астенією боряться протеїни. Ці білки тваринного походження містять амінокислоти, які наш організм не синтезує. Тому не відмовляйтеся від яловичини і курятини. Є і рослинні протеїни, їх отримаєте, вживаючи рис, сою, червону квасолю.
Корисні цитрусові і зелень, адже в них містяться вітаміни С і антиоксиданти, які зміцнюють імунну і дихальну системи.
Рослинні і тваринні білки забезпечать організм енергією. Корисні горіхи – грецькі, фундук, кедрові, а також м’ясо індика, молода яловичина.
Лужна мінералка, трав’яні чаї, журавлинний морс допоможуть вивести з організму токсини.
Не варто зловживати білим хлібом і макаронами. Надлишок вуглеводів робить людину в’ялою, обмінні процеси в організми уповільнюються. Гальмується процес одужання.
Від жирних продуктів (у тому числі молочних з великим процентом жирності) краще на певний час відмовитися. Жири зігрівають, але пригальмовують активність травних ферментів, тож шлунку важко перетравлювати таку їжу.
Доведено, що песимісти важче хворіють будь-якими захворюваннями і довше одужують, ніж оптимісти. Тож гарний настрій під час реабілітації – обов’язковий.