Симптомів гіповітамінозу багато. Це бліда, схильна до сухості й подразнень шкіра, посічене волосся, потріскані губи. Недостатність вітамінів призводить до кровоточивості ясен, провокує запаморочення.
Врятуватися від цього можна за допомогою збалансованого харчування. Запас вітаміну С в організмі можна поповнити, вживаючи чорну смородину, вишню, папайю, апельсини, брокколі, грейпфрути, ківі. Підійде також свіжа зелень – петрушка, кріп. Трохи менше цього вітаміну в картоплі, свіжій та квашеній капусті.
Розв’язати проблему нестачі вітаміну В1 можна, поповнивши раціон нежирною свининою, яловичою печінкою, а також житнім хлібом, вівсянкою і гречкою. Вітамін В2 також міститься в печінці й нирках, у сирі та м’ясі.
На вітамін А багаті печінка тріски, вершкове масло і жирний сир, молоко, яйця, а також овочі та фрукти, які містять бета-каротин, наприклад, морква.
Вітамін D можна знайти в печінці тріски. Вітамін Е – у рослинних оліях, вершковому маслі, хлібі, крупах, мигдалі, фундуку, яєчному жовтку, горосі та обліписі.
Також у раціон необхідно включити якомога більше соків. Наприклад, щоб отримати денну норму вітаміну А, достатньо випити склянку морквяного соку.
"Совам" спеціалісти радять пити вранці апельсиновий або грейпфрутовий соки, які бадьорять, а ввечері – овочеві. "Жайворонкам" варто вчинити навпаки.
21-02-2008, 12:58
0
1 806