RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Якщо потерпаєте від дискомфорту в шлунку та черевній порожнині, печії, важкості у шлунку, болю, тоді не відкладайте обстеження. Щоб отримати точний діагноз, потрібно пройти ендоскопію або, як кажуть у народі, "ковтати японця". Щоправда, ця процедура багатьох відлякує. Чи справді обстеження ендоскопом складна процедура і чи є йому альтернатива, ми поцікавилися у завідувача відділом ендоскопії обласного медичного діагностичного центру Валентина БІЛИКА.
– Ендоскопія – найнадійніший та найпоказовіший метод для встановлення діагнозу в гастроентерології, – розповідає Валентин Іванович. – Ендоскопи дають можливість обстежити стравохід, шлунок, дванадцятипалу кишку, товстий кишківник, а також трахею та бронхи. Перші ендоскопи з’явилися у 50-их роках минулого століття. Вони мали чимало недоліків, насамперед досить товстою була дистальна частина, яку потрібно ковтати, і це справді призводило до значних незручностей та неприємних відчуттів у хворих. З кожним роком апаратура вдосконалювалася і сьогодні час зонд становить менше 7-10 мм. Тож обстеження для хворого відбувається практично безболісно.
За словами Валентина Івановича, сама процедура обстеження триває приблизно три хвилини. Але часто багато часу займає налаштування пацієнтів, які бояться неприємної процедури. Хоча за бажанням людині дають засоби для анестезії і вона мало що відчуває.
Нещодавно в діагностичному центрі з’явився сучасніший ендоскоп – цифровий відеоендоскоп. Процедура обстеження подібна, зонд все-таки доводиться ковтати. Але різниця в тому, що орган, який обстежують, і всі його захворювання лікар тепер бачить на кольоровому моніторі.
– Відеоендоскоп дозволяє більш правильно і точно діагностувати захворювання, і що дуже важливо, саме на початкових стадіях, – каже Валентин Білик. – Наприклад, на початкових стадіях, коли пухлина дуже мала, її практично неможливо побачити через звичайний оптичний ендоскоп, а ось відеоскоп вже покаже. Завдяки цьому можна запобігти серйозним ускладненням.


Важливі запитання
– Чи можна замість ендоскопа пройти ультразвукову діагностику?
– З допомогою УЗД обстежують печінку, нирки, підшлункову залозу, жовчний міхур, –коментує завідувач відділом ендоскопії обласного медичного діагностичного центру Валентин Білик. – А ось захворювання шлунка УЗД не показує, тому для точного діагноза найкраще все-таки ендоскоп.


– Чи є альтернатива ендоскопу?
– Для обстеження шлунка також роблять рентген з барієм. Але це не такий інформативний метод, як ендоскопія. Під час огляду барій може не потрапити в шлунок і тоді рентген не покаже виразку. Так само барій може збиратися між складками в шлунку і теж можливий неточний діагноз. Окрім того, рентген – це опромінення, не надто приємно випивати і сам барій.


– Ендоскоп ковтає під час обстеження чимало людей. Чи є ризик заразитися через це якоюсь хворобою?
– Це неможливо, тому що після кожного пацієнта ендоскоп обробляється спеціальними дезінфекційними засобами, які вбивають усі мікроби.
Загалом за 17 років в діагностичному центрі ми зробили понад 250 тисяч обстежень ендоскопом і жодного зараження серед наших пацієнтів не було. Окрім того, щорічно обладнання оновлюється.


– Скільки разів на рік потрібно робити обстеження ендоскопом?
– Люди після 50 років повинні раз на рік робити обстеження ендоскопом, щоби зменшити ризик розвитку серйозних хвороб. А для всіх інших обстеження необхідне при дискомфорті, важкості та болі у шлунку.


– Як підготуватися до обстеження ендоскопом? Чи є якісь застереження?
– Якщо вранці маєте проходити ендоскопію, ввечері повинна бути легка вечеря. Вранці не можна ані їсти, ані пити. На обстеження пацієнт повинен взяти із собою лише рушник.
Щодо застережень, то не роблять обстеження хворим у важкому загальному стані. Залежно від стану людини лікар визначає, чи робити обстеження ендоскопом хворим з гострим інфарктом міокарда та на туберкульоз.


– Чи велика черга на обстеження ендоскопом у діагностичному центрі?
– Люди з направленням, пільгові категорії (чорнобильці, афганці, ветерани тощо) та мешканці віддалених районів проходять обстеження одразу. Всі інші можуть записатися в чергу, але чекати доведеться недовго – щонайбільше два дні.

Редактор: admin
14-02-2008, 12:33
Коментарів 0 Переглядів 18 358

Теги -

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону

По вулиці Героїв Майдану ускладнений рух
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.