На продуктових ринках міста знову подорожчало м’ясо. Гарний шматок вирізки свинини вже продають по 32-34 гривні, ребра – по 24, а обдерті кісточки для собак – по 16 гривень за кілограм. Водночас яловичина майже не подорожчала: м’якоть телятини минулими вихідними на Червоноармійському ринку купували за 18 гривень. У магазинах міста ціна м’яса також майже не змінилася.
Здешевити м’ясний ринок все ще обіцяє уряд, здійснюючи інтервенцію дешевого м’яса. За словами Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, парламент міг би посприяти урядові і прийняти закон, який регулював би ціни на продовольчому ринку. Та поки що такий закон не ухвалено. За словами Володимира ВІЛІГОРСЬКОГО, начальника організаційно-методичного відділу інспекції контролю за цінами в Чернівецькій області, відсутність інтервенції та збільшення закупівельної ціни на м’ясо сприяє нинішньому подорожчанню м’ясної продукції.
– Зараз виробники менше здають м’яса, ніж раніше. Закупівельна ціна зросла, тому й підвищилася ціна м’яса у роздрібній торгівлі. За даними перевірок на ринках, майже 95% продавців м’яса – самі виробники. Принаймні у них є довідки, що вони відгодували тварину. Лише решта 5% суб’єктів підприємницької діяльності підпадають під розпорядження облдержадміністрації про регулювання цін на м’ясо. Водночас незначне подорожчання нині стосується лише м’яса, інші продукти не подорожчали, ціна цукру більше не зростає, овочі дешевшають. Загалом ціни на продукти залежать від багатьох обставин і можуть змінюватися мало не щодня, – переконаний Володимир Вілігорський.
На продуктових ринках дешевше продають овочі і фрукти: помідори – по 3,5-4,5 гривні, огірки й черешні – по 3 гривні за кілограм, вишні – 3,5, баклажани – 5, персики – від 7 до 15 гривень за кілограм, перець – 5, абрикоси – 7, дині – по 4 гривні за кілограм, кавуни продають за 2,5 гривні за кілограм.