RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Застуда, грип, ГРВІ – звичні зимові проблеми. До них ми готові і загалом знаємо, як їх подолати. Але холодної пори року можуть трапитися й інші, більш специфічні прикрощі, пов’язані зі здоров’ям.
Губи запалені, потріскали, лущаться
Це, найімовірніше, хейліт – запалення червоної кайми, слизової оболонки та шкіри губ. Хейліт з’являється морозної та вітряної погоди і нерідко переходить у хронічну форму: губи постійно лущаться, вкриваються тріщинами, що довго не гояться. Говорити і посміхатися стає боляче.


ЩО РОБИТИ?
Нерідко цю хворобу провокує ротове дихання, воно ж, у свою чергу, спричинене хронічним нежитем. Тож лікувати треба спочатку ніс.
Може виникнути хейліт і через недостатній догляд за губами, тому холодної пори року використовуйте якісну гігієнічну помаду або бальзам для губ.
Ще одна можлива причина – звичка облизувати чи кусати губи. Якщо за теплої тихої погоди це вам нічим не загрожує, то за морозної та вітряної це справді шкідлива звичка.
Дефіцит в організмі вітамінів і мінералів також провокує виникнення хейліту. Порадьтеся з лікарем і підберіть оптимальний для вас вітамінний комплекс.
Сльозотеча
Холодне повітря і пронизливий вітер – подразники, які викликають звуження нососльозового каналу. Як наслідок – утворена волога не має нормального відтоку, і виникає сльозотеча.


ЩО РОБИТИ?
Сходіть до окуліста і отоларинголога. Якщо перший не знайде відхилень від норми (патологій слізних протоків, їх запалення), другий також підтвердить, що все у нормі, – варто подумати про інші причини сльозотечі. Можливо, є механічні або хімічні подразники, які шкодять вашим очам. Тож на час сильних морозів варто відмовитися від носіння контактних лінз або ж, принаймні, придбати більш якісний розчин для лінз чи нові супертонкі лінзи. Утримайтеся також від занадто насиченого макіяжу очей, особливо від туші та розсипчастих тіней.
Кон’юнктивіт
На холоді очі червоніють, сльозяться, виникає свербіння, а в теплому приміщенні всі ці прояви зникають. Це – специфічний зимовий кон’юнктивіт.


ЩО РОБИТИ?
Щоби не заробити справжній кон’юнктивіт, доведеться цілковито відмовитися від макіяжу очей. У жодному разі не торкайтеся очей пальцями – вони зараз особливо вразливі щодо інфекцій.
Руки синіють і болять
Цей стан називають хворобою Рейно. Дрібні судини (капіляри) долонь різко звужуються під дією холоду. Руки біліють, потім синіють, у кінчиках пальців з’являється ниючий біль, долоні стають холодними. І це може відбуватися вже за температури 0 градусів. Коли руки зігріваються, вони набувають природного кольору, але болісні відчуття зберігаються, причому впродовж тривалого часу.


ЩО РОБИТИ?
Насамперед треба звернутися до невролога, потім – до фахівця із судин, який призначить необхідне лікування. Самотужки ви цієї проблеми не позбудетеся.
Від холоду болить голова
Взимку в багатьох людей, щойно вони вийдуть на вулицю без головного убору, виникає так звана холодова мігрень. Голову наче стискає сильний біль, і це триває довго, навіть після повернення у тепле приміщення. Проблема ця зовсім не безневинна, бо може обернутися запаленням трійчастого нерва, а в гіршому випадку – його паралічем.
До речі, холодову мігрень може викликати не тільки холодне повітря, а й охолоджені напої та їжа.


ЩО РОБИТИ?
Головне – профілактика. Коли надворі холодно – не виходьте з дому без головного убору. Крім того, обережно поводьтеся з холодими напоями та десертами взимку.
На холоді перехоплює дихання
Це – бронхоспазматичний рефлекс. Від холоду різко звузилися бронхи, і дихати стало майже неможливо. Це нормальна реакція організму, але у здорової людини дихання перехоплює лише на мить. Якщо ж спазм триває довше – це ознака неблагополуччя у дихальній системі. Часто бронхоспазм затягується у людей, які щойно перехворіли грипом, а також у хворих на астму чи стенокардію.


ЩО РОБИТИ?
Утеплюватися! На вулиці прикривайте ніс шарфом або коміром-стійкою. Дихайте лише носом.
На вулиці тече з носа
У приміщенні жодних проблем немає, а на вулиці з носа безперервно тече. Це псевдоалергічний риніт. Він є одним із проявів специфічної реакції організму на холод. Загалом це не є ні хворобою, ні патологічним станом, але все ж таки створює чималий дискомфорт.


ЩО РОБИТИ?
Спробуйте, знову ж таки, вдягатися тепліше. Хороший ефект дають загартовувальні процедури, наприклад, контрастний душ.

Редактор: admin
10-01-2008, 11:37
Коментарів 0 Переглядів 5 385

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!