Найважливіша страва різдвяного столу – кутя. І хоча за традицією вечеря розпочинається з молитви, після чого всі їдять кутю, лікарі не рекомендують споживати її натщесерце. Адже пшениця, основна складова куті, є важкою для перетравлювання. Крім цього, не варто зловживати цією стравою тим, хто має шлунково-кишкові недуги, зокрема виразку шлунка.
А ось серед корисних якостей пшениці – великий вміст вітамінів, білків. Клейковина, яка міститься в пшеничних зернах, зміцнює м’язи тіла та сприяє потенції.
Різні складові куті, наприклад, мед, горіхи та родзинки, теж позитивно впливають на наш організм.
Горіхи до куті, мабуть, додає кожна господиня. Здебільшого це волоські, які визнано одним із найцінніших продуктів харчування. Крім неперевершених смакових властивостей, волоські горіхи збагачені білками, жирами, вітамінами та вуглеводами. А ще горіхи стимулюють розумову діяльність, захищають від серцево-судинних захворювань, а також продовжують вік людини.
До куті багато хто додає мед, який має чимало корисних властивостей. Він складається з глюкози та фруктози, проте містить також білки, ферменти, вітаміни (В2, В6, РР та інші), різні мінеральні речовини й органічні кислоти. Окрім того, мед здавна називають засобом від похмілля (таку властивість цей продукт має завдяки вмісту фруктози, яка сповільнює розщеплення спирту в організмі).
Крім основних складників, до куті іноді додають курагу, родзинки і навіть чорнослив.
Родзинки бувають різних сортів: світлі, темні, з кісточками й без них. Світлі вони чи темні, не має особливого значення, головне – вони багаті на залізо, а ще – підвищують поживну цінність будь-яких страв.
Курага корисна для головного мозку. Цей сухофрукт багатий на фосфор, магній, кальцій, які сприяють обмінним процесам і беруть активну участь у передаванні нервових імпульсів. Для покращення пам’яті та підвищення працездатності корисно з’їдати приблизно 50 грамів кураги щодня.
До того ж, цей сухофрукт – постачальник калію, який цілюще впливає на серцево-судинну систему та необхідний тим, хто хворіє ішемічною хворобою серця, а також страждає від аритмії та гіпертонії. Курагу корисно вводити в раціон у разі хвороб нирок та ожиріння.
Якщо додавати до куті чорнослив, то він не повинен мати димного та горілого присмаку, аби страва не втратила свого аромату. Тому чорнослив має бути твердим, не сухим, але й не вологим, із природним блиском. Цей продукт є джерелом заліза та бета-каротину, а також чудодійним засобом при розладах шлунка.
3-01-2008, 17:20
0
2 287