Найчастіше після новорічних свят люди потерпають від холециститу – кажуть гастроентерологи. Вживання смажених, копчених страв, газованих напоїв, переїдання призводять до надмірного надходження жовчних кислот, які подразнюють слизову оболону жовчного міхура, і виникає хронічний холецистит. Щоби хвороба не зіпсувала свята, скористайтеся народними методами лікування.
– На функцію жовчного міхура позитивно впливають лікарські рослини, – розповідає фітотерапевт, гастроентеролог Микола МИГАЛАТЮК. – Але ефект вони дають, якщо вживати їх у сумішах та відповідних дозах.
- Кмин пісковий – 3 ст. л., спориш – 2 ст. л., м’ята – 1 ст. л., ромашка – 0,5 ч. л. Змішати
2 ст. л. суміші, залити 0,5 л окропу. У термосі настояти 8 годин, вранці процідити. Вживати по 120 мл чотири рази на день за 20 хвилин до їжі.
- Квіти нагідок лікарських –
3 ст. л., трава споришу – 2 ст. л., трава материнки – 2 ст. л., меліса лікарська – 1 ст. л., ромашка – 1 ч. л. 2 ст. л. суміші залити 0,5 л окропу у термосі. Настояти 8 годин, потім процідити. Вживати по 120 мл чотири рази на день за 20 хвилин до їжі у теплому вигляді. Курс лікування 2-3 тижні.
- Парило звичайне – 2 ст. л., безсмертник – 3 ст. л., трава споришу – 2 ст. л., меліса лікарська – 1 ст. л., ромашка – 1 ч. л. 2 ст. л. суміші залити 0,5 л окропу, настояти. Вживати по 120 мл чотири рази на день за 20 хвилин до їжі.
- Квіти кмину піскового – 3 ст. л., материнка звичайна – 1 ст. л., кукурудзяні приймочки – 3 ст. л., м’ята перцева – 1 ст. л., ромашка – 1 ч. л. 2 ст. л. суміші залити 0,5 л окропу. Настояти 8 годин, потім процідити. Вживати по 120 мл чотири рази на день за 20 хвилин до їжі у теплому вигляді. Курс лікування 2-3
тижні.