Смачний санітар організму

---
4 357
0
Слива – хоч свіжа, хоч сушена, а хоч у вигляді соку – здавна відома як відмінний проносний засіб. Але ця її властивість тісно пов’язана з іншою – очищувальною. Пектини, які містяться у сливі, "прибирають" харчовий тракт, знищуючи не лише різноманітний бруд (шлаки, тоскини), а ще й шкідливі бактерії. Сливи також мають здатність знижувати кислотність шлункового соку. Відома і згубна дія слив на "поганий" холестерин.

Сливи рекомендовані людям, які потерпають від набряків ниркового та серцевого походження. Солі калію, які містяться у фруктах, виводять із організму зайву рідину.

Багаті сливи на фосфор, кальцій залізо, вітаміни. Тож, зважаючи на їх високий врожай цього року, користуйтеся нагодою: їжте свіжими, готуйте страви, консервуйте. 


Мариновані сливи

- 1 кг слив

- 4 ст. л. солі

- 1,5 склянки цукру

- 2/3 склянки винного оцту

- 0,5 склянки лимонного соку

- 1/4 ч. л. кориці.

Сливи миють та проколюють у кількох місцях, щоб не потріскалися. Готують розсіл із води та солі і кладуть у нього сливи на 3-4 години. В емальованій посудині змішують оцет, цукор, лимонний сік, корицю, доводять до кипіння і проварюють кілька хвилин. Сливи дістають із розсолу, промивають протічною водою, розкладають у стерилізовані банки і заливають киплячим маринадом. Закручують і зберігають у прохолодному місці. Подають до м’ясних страв, найкраще – до свинини та качки. 


Сливові цукати з горіхами

- 1 кг слив

- 1 кг цукру

- 2 склянки води

- 15-20 грецьких або лісових горіхів.

Взяти цілі сливи і обережно витиснути з них кісточки, не розрізаючи на половинки. Приготувати цукровий сироп і в гарячий занурити сливи. Варити способом багаторазового варіння, щоби плоди були повністю просякнуті сиропом. Відкинути на сито, дати стекти сиропу. Кожну сливу начинити товченими горіхами і підсушити в духовці. Зберігати в скляному, щільно закритому посуді. 


Сливовий соус із часником

- 1,3 кг слив

- 600 г ріпчастої цибулі

- півголівки часнику

- 350 г цукру

- 1 ч. л. солі

- 0,5 л оцту

n мелені спеції на смак.

Почистити і порізати цибулю та часник. Прогріти в оцті, щоби стали м’якими. Помити й очистити від кісточок сливи. Покласти їх до цибулі й часнику, додати цукор, спеції і варити на дуже маленькому вогні, доки не розтане цукор. Відтак трохи збільшити вогонь і варити до утворення однорідної маси. Коли маса загусне, розлити її в стерилізовані банки і закрутити. 

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують