Слива – хоч свіжа, хоч сушена, а хоч у вигляді соку – здавна відома як відмінний проносний засіб. Але ця її властивість тісно пов’язана з іншою – очищувальною. Пектини, які містяться у сливі, "прибирають" харчовий тракт, знищуючи не лише різноманітний бруд (шлаки, тоскини), а ще й шкідливі бактерії. Сливи також мають здатність знижувати кислотність шлункового соку. Відома і згубна дія слив на "поганий" холестерин.
Сливи рекомендовані людям, які потерпають від набряків ниркового та серцевого походження. Солі калію, які містяться у фруктах, виводять із організму зайву рідину.
Багаті сливи на фосфор, кальцій залізо, вітаміни. Тож, зважаючи на їх високий врожай цього року, користуйтеся нагодою: їжте свіжими, готуйте страви, консервуйте.
Мариновані сливи
- 1 кг слив
- 4 ст. л. солі
- 1,5 склянки цукру
- 2/3 склянки винного оцту
- 0,5 склянки лимонного соку
- 1/4 ч. л. кориці.
Сливи миють та проколюють у кількох місцях, щоб не потріскалися. Готують розсіл із води та солі і кладуть у нього сливи на 3-4 години. В емальованій посудині змішують оцет, цукор, лимонний сік, корицю, доводять до кипіння і проварюють кілька хвилин. Сливи дістають із розсолу, промивають протічною водою, розкладають у стерилізовані банки і заливають киплячим маринадом. Закручують і зберігають у прохолодному місці. Подають до м’ясних страв, найкраще – до свинини та качки.
Сливові цукати з горіхами
- 1 кг слив
- 1 кг цукру
- 2 склянки води
- 15-20 грецьких або лісових горіхів.
Взяти цілі сливи і обережно витиснути з них кісточки, не розрізаючи на половинки. Приготувати цукровий сироп і в гарячий занурити сливи. Варити способом багаторазового варіння, щоби плоди були повністю просякнуті сиропом. Відкинути на сито, дати стекти сиропу. Кожну сливу начинити товченими горіхами і підсушити в духовці. Зберігати в скляному, щільно закритому посуді.
Сливовий соус із часником
- 1,3 кг слив
- 600 г ріпчастої цибулі
- півголівки часнику
- 350 г цукру
- 1 ч. л. солі
- 0,5 л оцту
n мелені спеції на смак.
Почистити і порізати цибулю та часник. Прогріти в оцті, щоби стали м’якими. Помити й очистити від кісточок сливи. Покласти їх до цибулі й часнику, додати цукор, спеції і варити на дуже маленькому вогні, доки не розтане цукор. Відтак трохи збільшити вогонь і варити до утворення однорідної маси. Коли маса загусне, розлити її в стерилізовані банки і закрутити.
17-09-2005, 19:19
0
4 304