RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Страви польської кухні за технологією приготування і набором продуктів подібні до страв української кухні.

Із закусок і холодних страв тут популярні різноманітні салати зі свіжих, квашених та засолених овочів, заправлених майонезом, сметаною чи кислим молоком, м’ясні, рибні продукти і птиця, до яких на гарнір подають різні овочі.

На сніданок можуть запропонувати кефір, кисле молоко (кисляк), причому останнє, як правило, вживають з гарячою відвареною картоплею. Перші страви – це борщі, солянки, супи-пюре. До борщів у Польщі прийнято подавати замість хліба гарячу відварену картоплю.

Запитайте у шеф-кухаря варшавського ресторану, що він вважає найсмачнішим, і він, не замислюючись, відповість: "Оселедець!". Треба бути справжнім поляком, щоби по-справжньому любити оселедець. Ясна річ, правильно приготовлений – з лляною олією і великою кількістю цибулі. До оселедця, який часто подають на закуску перед обідом, справжній поляк може випити чарочку доброї горілки. Будемо вважати історичною випадковістю, що ще у ХIV столітті у Польщі одночасно з’явилися оселедець і горілка. Відтоді вони нерозлучні.

Вміють тут смачно готувати і люблять рибу, особливо коропа. А по-особливому приготовлена голова коропа належить до категорії страв, яку може отримати лише найбільш шанована за столом людина.

Найулюбленішими стравами поляків є страви з рубця – частини коров’ячого шлунка (фляки по-варшавськи, фляки у соусі, суп з рубцем). Коли мешканці Варшави хочуть пообідати, як "польські королі", вони йдуть у ресторан з написом: "Сьогодні у нас фляки".

А бігос з давніх-давен став символом польської кухні.

Славиться польська кухня також фруктовими і ягідними солодкими стравами (фруктові салати, морозиво, солодкі млинці), кондитерськими виробами. 


pецепти

Рубець (фляки) по-варшавськи

1 кг яловичого рубця, 400 г овочів (морква, корінь петрушки), 500 г яловичих кісток, 60 г жиру, 30 г муки, мускатний горіх, червоний перець, чорний перець, імбир, майоран, сіль.

Рубець ретельно очистити ножем, декілька разів промити у теплій воді, почистити сіллю і щіткою, знову промити. 2-3 рази залити холодною водою, закип’ятити, процідити воду, облити рубець холодною водою. З кісток зварити бульйон, 1/2 л бульйону відлити, у решту покласти рубець, варти до м’якості (приблизно 4 год.), наприкінці додати половину овочів. Решту овочів порізати соломкою, покласти у розтоплений жир, влити 1/2 л води і варити під покришкою, доки не пом’якшають. Розтопити 30 г жиру, підрум’янити у ньому борошно до світло-золотистого кольору, вимішати, розвести холодним бульйоном, закип’ятити. Готовий рубець охолодити у бульйоні, нарізати тонкими смугами, покласти у соус, додати овочі (суміш за густотою повинна нагадувати суп), посолити, приправити перцем, мускатним горіхом. Подавати у суповій мисці. Окремо подавати червоний перець, молотий імбир і майоран.


Оселедець зі сметаною

4 свіжі оселедці, 1/2 л молока,  1 чарка білого вина, 2 ст. ложки винного оцту, цибулина, зубчик часнику, 1 чайна ложка гірчиці, 2 жовтки, 2 ст. ложки сметани, чайна ложка червоного меленого перцю, 6 горошин чорного перцю.

Оселедець почистити, розділити вздовж на дві половинки, вимочити у молоці протягом 1-2 годин, потім висушити. Приготувати маринад: змішати вино і винний оцет, додати нарізані цибулю і часник, перець-горошок, а також сіль і прокип’ятити. Покласти оселедець у маринад, влити трохи гарячої води, щоби вона вкрила оселедець, кип’ятити 7 хвилин. Бульйон, отриманий після кипіння, процідити, охолодити і змішати з жовтками, сметаною, гірчицею і червоним перцем. Отриманим соусом полити оселедець. Подавати холодним. 

Редактор: admin
17-09-2005, 19:18
Коментарів 0 Переглядів 7 156

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.