На 14 серпня припадає одне з християнських свят – Винесення дерева Животворящого Хреста Господнього, або, як називають його у народі, Перший Спас (після нього ще два Спаси), Медовий Спас чи Маковея. "Головна дійова особа" свята – мак. Напередодні Маковея робили "маковійську квітку". Це букет, який складався з багатьох рослин. Потім його разом із кількома голівками маку освячували у церкві. Вважалося, що такий букетик має магічну і лікувальну силу.
На Маковея освячують криниці, джерела, тому іноді це свято називали Спасом на воді. А вода цього дня набувала цілющих властивостей.
У цей період бджолярі починали збирати з вуликів мед, і майже весь "урожай" потрібно було віднести до церкви - на Медовий Спас.
На Спаса ідуть до церкви і освячують воду, збіжжя для посів, мед, квіти, маківки. На свято готують обрядову страву – шулики. Це коржі з пшеничного борошна, политі розтертим маком.
14 серпня починається двотижневий Успенський пісту, більше відомий під назвою Спасівка. Кажуть, Бог спочатку велів відзначати Великий піст не сім тижнів, як тепер, а дев’ять. Звичайно, це було важко для віруюючих, тому священики попросили Бога розділити піст на дві частини – сім тижнів перед Пасхою і два тижні у серпні – коли є овочі, фрукти, мед. Бог погодився. Тому у Спасівку постили так само ретельно, як і перед Великоднем.
А ще з цього дня відчувається подих осені, бо починають відлітати у вирій ранні птахи.
З історії
Як виникло свято
Свято винесення дерева Чесного Хреста було встановлено у Візантії 1164 року на честь перемоги імператора Мануїла над мусульманами. Перед битвою засяяла ікона божої Матері. У святкові відправи було введено обряди винесення хреста, водоосвячення.
Цього дня церква згадує також сімох братів-мучеників Маковейських, які потерпіли через відмову прийняття язичництва.
Свято увійшло до побуту українців, бо воно збіглося із початком сівби озимини: "Перший Спас – перший засів".
Традиційна страва
Шулики
Вам знадобиться для тіста: 2 склянки борошна, 4 ст. л. молока, 1 яйце, 1 ст. л. меду, 1 ст. л. маку, 1 ст. л. вершкового масла, 0,5 ч. л. соди;
для підливки: 3 ст. л. маку, 1/2 склянки меду, 1/4 склянки кип’яченої води.
Яйце розтерти з медом, додати помитий і запарений мак, замісити з іншими компонентами і зробити густе тісто, розкатати його товщиною 2 см, покласти на деко, попроколювати виделкою і випікати у духовці.
До шуликів готують макове молоко, заливши мак окропом. Потім дають йому добре набухнути, проціджують воду і розтирають, поступово доливаючи по чайній ложці кип’яченої води. Макове молоко змішують з цукром і водою чи медом і водою.
Цією підливкою заливають дрібно наламані шматочки шуликів, добре перемішують і залишають, доки вони не просякнуть маковою підливкою.
13-08-2005, 11:49
0
11 587