Навіть найпростіші страви у горщиках видаються значно смачнішими. Саме тому дедалі частіше ними користуються під час готування їжі
Ще давні римляни користувалися глиняними горщиками для запікання м’яса, хліба зі скоринкою. Горщики допомагають зекономити час, при цьому дозволяють отримати ароматну соковиту страву. Для тих, хто дотримується знежиреної дієти, горщики теж хороший варіант. Продукти у них можна готувати зовсім без жиру, і це не зіпсує їхнього смаку.
На замітку
- Горщик потрібно ставити у холодну духовку, поступово підвищуючи температуру. В уже нагрітій він може тріснути.
- Ставте горщик на нижню полицю духовки.
- Якщо у розігрітій вже страві мало бульйону чи загустий соус, додайте рідини, але гарячої, інакше від холодної стінки горщика можуть потріскати. Доливайте бульйон або вино (алкоголь випарується, але додасть соусу приємного смаку).
Страви у горщиках
Картопля з печінкою
1 кг картоплі відварити "у мундирі" протягом 10 хвилин, потім почистити і нарізати шматочками. Злегка обсмажити 2-3 дрібні цибулини. 500 г печінки нарізати шматочками і швидко обсмажити. У добре змащений горщик покласти шарами картоплю, печінку, цибулю, на верхній шар печінки – трохи сала і спецій. Останнім повинен бути шар картоплі, який заливають 1/4 літра води або бульйону. Все це тушать у духовці приблизно годину.
М’ясо в омлеті
Яловичину нарізати брусочками, посолити, обсмажити з цибулею до готовності. Збити 5 яєць з 1/2 склянки молока, посолити. Обсмажене м’ясо розкласти у горщики, залити омлетною сумішшю і запекти у духовці.
Яловичина з капустою
Яловичину нарізати шматочками, посолити, поперчити, трохи обсмажити і покласти у горщики. Потім додати нарізані свіжу капусту, цибулю, томат, м’ясний бульйон, лавровий лист. Тушкувати це 1-1,5 годин. Подаючи на стіл, посипте зеленню.
Покришки з тіста
Накривати горщики можна не лише покришкою, а й тістом, з якого, до речі, може вийти смачний хліб.
Рецепт
1 склянка кефіру, 1 яйце, 100 г маргарину, сіль,
0,5 чайної ложки цукру, 0,5 чайної ложки соди. Замісити тісто, щоби не прилипало до рук.
Страву під покришкою можна готувати близько 20 хвилин, залежно від продуктів. За півгодини до готовності знімають покришку і "одягають" зверху тісто.
14-05-2005, 18:19
0
5 235