Прянощі зараз дуже популярні і використовуються у всіх кухнях світу. Їх можна без проблем купити у супермаркеті чи на базарі. Зазвичай прянощі продаються у паперових або поліетиленових пакетиках. Такий спосіб упаковки практичний і водночас допомагає зберегти їхній аромат.
Придбати можна як цілі, так і мелені прянощі. У цілих прянощях цілком зберігається аромат і смак. А ось паприка або чілі продаються лише мелені. Незважаючи на це, вони теж зберігають свій аромат. Та у будь-якому разі купувати усі мелені спеції краще у невеликих кількостях та зберігати їх у захищених від світла і у щільно закритих ємностях. Окрім розфасованих східних прянощів, можна застосовувати приправи з трав, які ростуть і у нас.
Східні прянощі
- Аніс використовують у різних кондитерських виробах і при випіканні хліба.
Аромат і смак: має своєрідний фруктовий аромат і приємний солодкуватий смак.
- Коріандр як пряну траву додають до компотів і різдвяних кондитерських виробів. Його використовують також для ароматизації м’яса, ковбасних виробів і овочів.
Аромат і смак: дуже сильний запах. На смак насіння коріандру солодкувате.
- Майоран – одна з найулюбленіших приправ у німецькій кухні. Він особливо хороший для їжі, яка важко перетравлюється, наприклад, занадто жирних м’ясних страв. Крім цього, його додають у картопляний суп, різні салати і соуси.
Аромат і смак: солодкий, пряно-квітковий аромат і гострий смак.
- Розмарин додають до овочів, птиці, риби, страв з баранини і свинини.
Аромат і смак: сильний пряний аромат.
Наші прянощі
- Васильок. Під час сушіння васильок втрачає більшу частину свого аромату, тому його краще використовувати у свіжому вигляді. Чудово підходить як приправа до страв із сирих продуктів, салатів, овочів (переважно до помідорів і баклажанів), м’ясних і рибних страв.
Аромат і смак: аромат у василька різкий. Молоді листки мають пікантний солонуватий смак.
- Свіже листя любистку додають до м’ясних страв, супів, салатів і овочів. Насіння використовують для ароматизації хліба і сиру.
Аромат і смак: у любистку дуже сильний своєрідний запах і смак.
- Квіти і листя лаванди використовують як приправу до м’ясних, рибних та овочевих страв переважно у французькій кухні.
Аромат і смак: солодкуватий смак і аромат.
- Шавлія лікарська має дуже сильний аромат, тому її додають до страви у невеликих кількостях. Свіжі і сухі листки додають до м’яса, дичини, риби, страв з макаронів, салатів і сирів.
Аромат і смак: сильний і різкий запах, гіркуватий смак.
2-04-2005, 22:19
0
2 892