RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Перегляд телевізійних програм, тривала робота за комп’ютером – усе це негативно позначається на нашому зорі. Може настати мить, коли доведеться купувати лінзи або окуляри. Але ці оптичні засоби лише допомагають нам чітко бачити, не виправляючи зору. Операції – справа ризикована, та й не кожен їх собі може дозволити. До того ж дитині до 18 років не варто робити операції ока, адже зір може ще змінюватися. Безпечнішими є сучасні методи покращення зору без хірургічного втручання, які застосовуються у чернівецьких лікарнях та офтальмологічних центрах. Про них розповіла кандидат медичних наук, доцент кафедри хірургії та очних хвороб БДМУ Тетяна СИКИРИЦЬКА.
Щоби бачили очі, тренують мозок
Зір покращується за допомогою відеокомп’ютерного автотренінгу. Здійснюється він приладом "Амбліокор", який дозволяє встановити контроль нервової системи за процесами, що відбуваються у зоровому аналізаторі. Іншими словами, прилад спонукає мозок до того, щоби він уявляв картинку, яка постає перед очима, і "домальовував" те, чого недобачають очі.
Лікування безпечне і відбувається у формі гри: пацієнт обирає матеріал для перегляду (фільм або мультфільм), одягає навушники з електродами і дивиться фільм протягом 15 хвилин одним оком, а потім другим. Відео-комп’ютерний автотренінг застосовують для лікування всіх форм аміотропії: короткозорості, далекозорості та астигматизму. Особливо ефективний він для лікування захворювань у дітей. Після лікування пацієнти бачать на п’ять-шість рядків більше у таблиці контролю зору.
Засвічуванням виправляють косоокість
Індивідуальна програма апарату "Річечка" змінює положення кришталика, завдяки чому око звикає бачити на близькій та далекій відстані. Процедура проста: протягом п’яти хвилин людина дивиться в апарат, схожий на телескоп, і стежить за об’єктом, який рухається.
Спеціальні засвічування, які виконуюються приладом "Панорама", корисні при неправильній фіксації зору, наприклад, косоокості. Утворюються миттєві засвічування, наче хтось вмикає та вимикає світло. Ці спеціальні засвічування не шкодять, а спонукають сітківку ока працювати.
Лазерну стимуляцію радять застосовувати при короткозорості, далекозорості та астигматизмі, а також при змінах сітківки – дистрофії ока, цукровому діабеті.
Лазерна стимуляція – це відбитий лазер, адже прямий негативно впливає на сітківку ока. Кожним оком окремо потрібно дивитися на об’єкт у формі червоного дощика. Таким чином пожвавлюється кровообіг, живлення сітківки, тому покращується і зір.
Кольоролікуванням, яке здійснюється за допомогою окулярів зеленого, червоного, синього та жовтого кольорів, стимулюється сітківка ока. Цей метод називається квантовою терапією і рекомендований при короткозорості, далекозорості, астигматизмі, а також дистрофії сітківки, зорового нерва.
Під час комп’ютерних ігор очі виконують необхідні вправи
Покращується кровообіг сітківки, м’язів очей і під час баратерапії, або вакуумного масажу ока. Ним лікуються захворювання повік, короткозорість та далекозорість.
Окрім того, є дуже багато комп’ютерних програм. Всі вони зроблені у формі гри, що робить лікування цікавішим насамперед для дітей. Наприклад, замість того, щоби робити одноманітні колові оберти очима, можна погратися у комп’ютерну гру "Квітка". В центрі квітки з’являється малюнок, а на пелюстках квітки потрібно знайти подібне зображення. Доки дитина шукає відповідний малюнок, робить колові оберти очима. Також є ігрова програма, наприклад, "Тир", для розвитку бінокулярного зору (зір обома очима): пацієнт одягає червоно-сині окуляри, кожним оком бачить окрему картинку.
Усі ці методи бажано застосовувати у комплексі. Разом процедури тривають годину. Курс лікування – від 10 до 25 днів.
На думку лікаря-офтальмолога, доцента кафедри хірургії БДМУ та очних захворювань, кандидата медичних наук Марини КАРЛИЙЧУК, якщо у вас – незначне погіршення зору або спазм акомодації, достатньо лише лікування "Амбліокором". Препарат усуває спазми та покращує зір, проте не назавжди, тому курс лікування треба потім проходити знову. Щодо комплексного лікування, то воно необхідне, якщо у вас амбліопія (короткозорість, далекозорість, астигматизм). Марина Аксентіївна не радить застосовувати лазерну стимуляцію, бо, як спостерегли вчені, цей метод може призвести до дистрофії сітківки ока. І лише у крайніх випадках слід звертатися до очних хірургів, бо операції за допомогою ексемерного лазера у світі офіційно визнані ризикованими. На жаль, поки що українські офтальмологи не мають можливості замінити його на ефективніший.
Редактор: admin
27-09-2007, 13:01
Коментарів 0 Переглядів 5 713

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.