
Кетчуп може містити різні інгредієнти, наприклад, солодкий перець, цибулю, часник, оцет тощо.
Зверніть увагу
на етикетку
Хоча кетчуп легко приготувати, більшість все ж таки надає перевагу готовому продукту з магазину. Отож, як правильно вибрати кетчуп? Насамперед, увагу потрібно звернути на етикетку, щоби переконатися, що у кетчупі не міститься небажаних речовин, адже дехто не сприймає оцет, а дехто – часник. Крім того, варто згадати про термін придатності. Для кетчупу у скляних пляшках він становить від 6 місяців до 2 років, а в полімерних упаковках – 3-6 місяців.
Відкритий кетчуп потрібно зберігати у холодильнику, а закритий – не обов’язково. Якщо хочете вдосконалити смак кетчупу, просто додайте до нього улюблені спеції, добре перемішайте і трохи поваріть.
Їсти чи не їсти
Чи не шкідливий кетчуп для нашого здоров’я? Здоровим людям – нешкідливий. Виготовлений на основі томатів, він містить ліпокен – речовину, яка впливає на те, що в організмі зменшується кількість клітин, які призводять до старіння. Але щоби це було ефективно, потрібно з’їдати не менше 200 грамів соусу щодня.
Та все ж тим, хто потерпає від алергії на "яскраві" продукти, краще утриматися від вживання кетчупу. Це стосується і людей із захворюванням шлунково-кишкового тракту. Не варто зловживати гострими приправами і дітям. Тим більше, що для кращого зберігання кетчупів до них іноді додаються штучні консерванти.
Чи знаєте ви, що…
У ХІV столітті кетчуп готували не з помідор, а з грецьких горіхів, грибів і квасолі, зі змішаними спеціями, часником чи цибулею, винами й алкогольними напоями.
У 1876 році англієць Генрі Дж. Хенц почав виробництво томатного кетчупу, який став найпопулярнішим у світі. Рецепт цього кетчупу не змінився і досі.
Хоча є версія, що кетчуп походить з азіатської кухні.
До столу
Подавайте
з кетчупом:
n чіпси
n свинячі реберця
n курку
n білу і червону квасолю
n сосиски і бекон
n креветки і краби
n яйця
n помідори
n твердий сир.
М’ясо з кетчупом
500 г свинини чи яловичини
1 пачка або пляшка кетчупу
2 нарізані цибулини
4 картоплини
М’ясо подрібнити, обсмажити, залити кетчупом і тушкувати до готовності. Потім додати картоплю і тушкувати, доки вона не стане м’якою. Коли картопля буде готовою, додати солені огірки, часник і довести до кипіння. n
Соус до макаронів
Це дуже простий і швидкий соус, який особливо сподобається дітям і молоді.
Підсмажити дрібно нарізану цибулю і часник в олії до м’якості. Потім додати кетчуп і приправити за смаком. Соус подавати до спагеті.