RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Світлана Бодян живе у селі Бурдюг Кельменецького району. У неї – двоє дорослих дітей, робота, чоловік – усе, як у всіх. Окрім одного: усе своє життя жінка шукає свою маму, яка відмовилася від неї у Кельменецькому пологовому будинку 1 березня 1971 року. Тепер вона знає її адресу, знає, як вона посміхається і розмовляє, але не може обняти: мати категорично відмовляється продовжувати стосунки, щоби не зруйнувати свою нову родину.

Мама народила

мене у 19

– Заміжньою мама не була, розповідає Світлана, – окрім того мала вже річну доньку (мою старшу сестру Ніну), а тут – я... У пологовому будинку вона написала відмову, а мої прийомні батьки – заяву на удочеріння. Вони познайомляться, щоби ніколи більше не побачити один одного. Єдине, про що попросила моя рідна мама прийомних батьків, – ніколи не шукати її.

Але про цю давню історію Світлана дізналася вже тоді, коли пішла до школи.

– У школі мене дражнили байстрючкою, – пригадує, – а якось до мене заговорила односельчанка: "Ти слухай батьків, вони тобі нерідні, але так дбають про тебе". Згодом мені розповіли про те, що у моїх прийомних батьків був син, але він помер зовсім маленьким. Мамці було 43 роки, коли до неї прийшла сусідка, яка працювала акушеркою у Кельменцях: "У нас молоденька дівчина відмовилася від доньки, візьмеш?" Та одразу поїхала у район, оформила усі необхідні документи. Щоправда, народилася я із дуже малою вагою, тож їй довелося лежати зі мною ще два місяці у лікарні.

Батьки мої були бідними, але дуже шляхетними і добрими людьми. Мені навіть соромно було запитати їх, чи я їм рідна. Але якось насварили вони мене, і у мене, малої дитини вирвалося: "Навіщо було мене удочеряти, як мали бити?" Як я шкодувала потім за ті слова! Мати лише розплакалася. Жодного слова не сказала про те, як важко було їй, немолодій вже жінці, котити перед собою візочок із немовлям і йти у поле до роботи, як вони з татом бралися за будь-яку роботу, щоби у хаті був достаток.

Оберігали мене від необережного слова й односельці. Уявіть собі: наша сусідка народжувала разом із моєю мамою, але жодним словом не обмовилася про таємницю.

Вперше поговорила Світлана про усе з батьками, коли вийшла заміж. Лише тоді мати розповіла про жінку, яку бачила усього раз у житті – коли та писала відмову. Також чула, що коли вони хрестили прийомну донечку, то її рідна мати ...виходила заміж. Отака іронія долі.

– Молодесенька дівчина, – каже Світлана. – Я її не засуджую – так склалося життя. Також розповідали, що до неї у лікарню приходила її рідна сестра й усе наказувала, щоби та не годувала грудьми, бо не зможе потім відмовитися від мене. Мама слухняно виконувала усе: повертатися додому із дитиною їй заборонили.

"Мама не може мене не любити"

Коли Світлана вже сама стала мамою, її тесть випадково дізнався, що в одному із сіл живуть її рідні бабуся, дідусь, що є у неї сестра.

– Я одразу написала сестрі листа, – пригадує. – Незабаром отримала відповідь: "Ти маму не засуджуй. Так склалося її життя"... Потім Ніна приїхала до мене – зустрілися, як давні знайомі. Вона мені згодом зізналася, що навмисне не фарбувалася перед зустріччю – думала, що не стримає сліз.

Вона розповіла мені про те, що у нашої мами – нова родина, дорослий син. Адреси не дала: "Зрозумій, усе непросто. Якщо чоловік дізнається – це кінець усьому".

Але з мамою я таки побачилася: приїхала якось у село до рідних бабусі й дідуся, куди на храм повинна була приїхати й мати.

Довго стояла перед хатою, перш ніж зайти. Я усе думала, як це буде, що скажемо одна одній. А вийшло усе ...ніяк. "Добрий день-добрий день". Уся розмова. Потім розмовляли, як сусідки – про погоду, про свята. Нічого не питала мене, лише зізналася, що дуже хвилюється, що чоловік дізнається. Я запевнила, що нічого нікому не скажу, а якщо виникнуть у когось запитання (я дуже подібна зовні на маму), то Ніна (моя старша сестра) скаже, що я – її кума. Так я стала "кумою" для рідної мами. Ії чоловік бачив "куму", але так ні про що й не здогадався.

Коли я повернулася додому, мені було так гірко… Кума... Краще би я й не бачилася з нею. Я думала, що ми поговоримо щиро, а вийшло, що вона нібито не рада.

Робила Світлана ще декілька спроб нагадати про себе, але – марно. Усе, що у неї є сьогодні – це фотографія мами в юності, яку випросила у сестри, і вперта віра, що її мама НЕ МОЖЕ ЇЇ НЕ ЛЮБИТИ.

– Я не маленька дитина, – каже, – але так хочеться чогось рідного. Як її серце не болить? Мені так гірко, що моя старша сестра – донька, а я – кума. Не маю жодної образи. Усе, чого я хочу – щоби обняла вона мене і сказала: "Доню"...

У селі всі кажуть, щоби я написала на "Ключовий момент". Хтось навіть повідомив про це маминих родичів. Вони одразу зателефонували мені: "Ти що? Ти ж дітей своїх зганьбиш. Ми тобі хату перепишемо".

Я аж розплакалася з відчаю. Невже це соромно – любити свою маму? 
Редактор: admin
7-04-2005, 17:58
Коментарів 0 Переглядів 2 935

Теги -

Хлопець пройшов через Бахмут та Авдіївку, але звільнився. Вже згодом він знову добровільно пішов оператором FPV-дронів
На фронті Олександр Савчук був головним сержантом батареї артилерійського дивізіону

Збиратимуть кошти на ЗСУ та підтримуватимуть родини військових
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Кожен із нас - президент, кожен – головнокомандувач. Блог Ярослава Волощука
Не можу не поділитися з вами шокуючою новиною, що українці є найрозумніша нація на світі.
Незрівнянний світ Назарієвої краси. Блог Юлії Пацаранюк
Враження від фільму "Яремчук: Незрівнянний світ краси"
ВІДЕО Переглянути все відео

Місцеві щотижня передають на фронт тонни смачної їжі

"Контінентал Фармерз Груп" розширює свої логістичні потужності та розбудовує напрямок залізничної логістики, створивши власний парк вагонів-зерновозів. Компанія вже отримала перші 50 із 250-ти запланованих вагонів-гоперів об’ємом 116 м³.

Не відкладайте турботу про свої зуби на потім! Зверніться до SOLTYS DENTAL STUDIO вже сьогодні, щоб повернути здоров'я своєї ротової порожнини та впевненість у своїй усмішці.

У цій статті ми розглянемо, чому не варто боятися імплантації зубів і чому варто звернутися саме до стоматології Markoclinic в Чернівцях — клініки з бездоганною репутацією та високими стандартами якості.

Від вашого голосу залежить якість і ціна інтернету, ІнАУ пропонує підтримати петицію