Колись вважалося, що до Яблучного Спаса, або ж Преображення Господнього, яке відзначається 19 серпня, яблука їсти не можна. Сьогодні чимало лікарів готові підтвердити небезпідставність цієї перестороги. Адже недостатньо стиглі, а, отже, кислі яблука можуть завдати значної шкоди людям із деякими хронічними хворобами травлення. Йдеться, насамперед, про гастрит із підвищеною кислотністю, а також про виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки. За таких захворювань кислі сорти яблук заборонено вживати, але й солодкі рекомендують їсти лише печеними.
Натомість солодкі яблука протипоказані хворим на цукровий діабет.
Небажано захоплюватися яблуками людям із хворобами підшлункової залози. Якщо ви страждаєте на хронічний панкреатит, сирі яблука у вашому меню краще замінити на печені, тушковані тощо.
Тим, хто прагне позбутися зайвої ваги, нерідко рекомендують яблучну дієту або ж просто радять їсти якомога більше яблук. Однак далеко не в усіх випадках це виправдано, адже у багатьох людей вживання цих плодів викликає посилений апетит. Як наслідок – замість втрати кілограмів з’являються додаткові. Тому, "призначаючи" собі яблучну дієту, ви маєте достеменно знати, як впливають яблука на ваш організм.
Корисний рецепт
Печені яблука
Якщо з певних причин сирі яблука вам протипоказані, то печені не зашкодять. Отож, приготуйте смачний і водночас корисний десерт.
У помитих яблук видаліть серцевини і заповніть їх домашнім сиром, змішаним із подрібненими горіхами і корицею. Якщо страва не призначена для хворого на діабет, до сиру можна додати родзинки та цукор на смак. Запікати за температури 180° до м’якості яблук.
23-08-2007, 12:36
0
5 283