Коли сідаємо за столик ресторану, бару чи кафе, навряд чи здогадуємося, що нас можуть обманути. Однак, за даними статистики, із закладів громадського харчування області третина клієнтів виходить обдуреними. Лише невелика частина пильних відвідувачів помічають, коли їм принесли не той салат, недолили пива, подали вдвічі меншу порцію чи нарахували за те, чого не замовляли. Пропонуємо декілька типових ситуацій обдурювання, які коментує Тетяна ГУБЧАК, заступник начальника управління у справах захисту прав споживачів.
У меню не вказують, з чого страви
Різноманітний асортимент, відносно недорогі ціни, широкий вибір напоїв, апетитні десерти формують перше враження про заклад. Однак саме у меню часто закладено перші кроки обману. Найлегше обманути клієнта, коли у меню немає повної інформації про страви, їхню вагу. Але такий обман помітити і, тим паче, його довести – майже неможливо.
Т.Г.: Усі страви повинні вимірюватися лише у грамах, крім тих продуктів, які закуповуються поштучно – шоколадки, булочки тощо. Скажімо, пельмені не можуть оцінюватися порціями чи поштучно. Також у меню мають зазначати повний перелік складових, з яких виготовляється страва і записувати через дріб їхню вагу у грамах. Наприклад, 100/50/25 – деруни, сметана, масло.
Недоважують продукти
Навряд чи хоча би хтось із відвідувачів, який замовив солянку, картоплю фрі з відбивною та салатом, побіжить на кухню переважувати своє замовлення.Платимо повну вартість – стільки, скільки зазначено у меню.
Т.Г.: Під час перевірки робимо контрольну закупівлю: замовляємо страви і, не куштуючи, несемо на кухню, щоби переважити. Часто трапляється, що до страв недодають усіх інгредієнтів, або роблять менші, ніж необхідно, шматочки. Особливо це стосується великих страв, де є м’ясо, гарнір, салати тощо. У такі складні гарніри можуть недодати третину, а то й половину інгредієнтів, за які клієнт платить. Часто ще й підмінюють інгредієнти. Наприклад, до салату зі свіжих овочів можуть покласти маринований огірок, квашену капусту, вдвічі менше маслин.
Недоливають напої
Найважче надурити, коли клієнт замовляє цілу пляшку напою. Та якщо бере 200-300 грамів, у бармена є чимало можливостей здерти з нього зайве. Наприклад, налити не тієї горілки чи вина, яке замовляли, а дешевого, хоча й тієї ж марки. Або залишки недопитого іншими відвідувачами злиють вам у графин. Чи ще гірше – розбавлять почату пляшку горілки.
Т.Г.: Нерідко трапляється, коли замість дорогого вина, яке анонсується в меню, наливають таке саме, лише іншого, "дешевшого", виробника. Під час перевірки таке шахрайство ми виявляли. Про обман може свідчити й те, коли за баром багато пляшок з однаковими напоями. Недоливають спиртні напої часто – 10-20% від замовленого.
Обраховують
Коли ви у компанії випиваєте чергову пляшку, замовляєте нові страви, вам у рахунок можуть дописати зайву страву, чарку, дорожче оцінити салат тощо. У такому разі, навіть якщо ви не зможете все ретельно згадати, що замовляли, зробіть вигляд, що ви вивчаєте рахунок. Що незрозуміло, запитайте в офіціанта. Інколи, вже не дуже тверезим клієнтам, можуть дати замість чека звичайний папірець із ціною. Це означає, що ваші гроші, швидше за все, потраплять у кишеню офіціанту з барменом. А ви не зможете за цим папірцем довести, що вас обрахували, як і те, що вам його видали у цьому барі (а не самі написали).
Т.Г.: Рахунок мають видавати обов’язково на фірмовому бланку, де є всі дані про заклад. Якщо є касовий апарат, разом з рахунком мають видавати і чек. Якщо у закладі немає підакцизних товарів, то касового апарату може й не бути.
"За музику платіть окремо"
Приємно, коли в улюбленому закладі лунає музика. Але коли без попередження за роботу музикантів стягують гроші – ні. Деякі кафе, бари, ресторани вдаються й до такого. Наприклад, ви з компанією гуляєте й не помічаєте, що вже пізно, бо настрій гарний, сил вистачає святкувати й далі. Раптом вам кажуть, що бар мав зачинитися ще годину тому, отже, платіть за роботу закладу і музикантів чималу суму. Можна поскандалити, доводячи свою правоту, а можна заплатити та із зіпсованим настроєм піти додому.
Т.Г.: Музичний супровід не повинен входити у ціну страв, напоїв. Якщо ж у закладі клієнт має окремо заплатити за музику, про це мають заздалегідь попередити: чи оголошенням при вході у заклад, чи у гардеробі, чи зазначити у меню. У наведеному прикладі бармен мав би попередити, що заклад зачиняється, а понаднормовий час оплачується окремо. Без попередження брати плату з клієнтів за роботу музикантів вважається порушенням.
За хамство офіціанта мали би звільняти
Окремо хотілося би згадати про роботу офіціантів. Можна припустити, що обслуговувати різну, часто нетверезу публіку, важко. Але у цьому і полягає робота офіціанта. Тому він має бути уважний, ввічливий, терплячий. Навряд чи захочеться зайти вдруге до закладу, де нагрубили, не дали книгу скарг чи послали розміняти цілу купюру, бо у них немає решти.
Т.Г.: Якщо вимагаєте книгу скарг, вам відмовити не мають права. Звісно, клієнти бувають різні, і не завжди праві. Але записати невдоволення у книзі скарг має право кожен відвідувач. Якщо вам не дають її, поскаржтеся власникові закладу. Повірте, недобросовісний офіціант працювати не буде, бо власники зацікавлені у репутації, іміджі закладу, у кожному клієнтові. Якщо ж не вдається на місці залагодити конфлікт, звертайтеся до управління у справах захисту прав споживачів. Заклади громадського харчування не зацікавлені у перевірках, оскільки, коли ми загалом перевіряємо заклад, то знаходимо не лише зазначені порушення, але й чимало інших.
корисна адреса
управління у справах захисту прав споживачів:
м. Чернівці, вул. М. Заньковецької, 4, тел. 52-72-02.