![](arhive/shared/68_2005/Soki copy.JPG)
Купуючи соки влітку, через спрагу більшість споживачів стають менш розбірливими. Але насправді є велика різниця між напоями, подібними за назвою та вмістом. Пропонуємо коротку характеристику соків та різновидів цієї продукції.
Соки
Товарний знак "сік" означає, що напій справді має стовідсотково складатися з натурального соку. Чи він прозорий, чи непрозорий, чи з м’якоттю, але такий сік виробники нічим не повинні розводити. Його виготовляють з натуральних фруктів, а для тривалого зберігання лише пастеризують. У натуральний сік цукру додають мало – до 15 грамів на літр. Зазвичай у грушевий та виноградний соки цукор не додають, у соках з кислинкою допускається норма до 200 грамів цукру на літр. Різним буває вміст вітаміну С. Якщо у соку міститься понад 200 міліграмів цього вітаміну на літр соку, то на упаковці позначають "з вітаміном С", якщо понад 300 – "багатий на вітамін С". Наприклад, у деяких апельсинових соках міститься навіть до 500 міліграмів на літр. Корисні соки з м’якоттю. Такі соки або взагалі не фільтрують, або дуже мало. Через це соки з м’якоттю коштують дешевше, ніж прозорі, очищені. Але лікарі запевняють, що вживання натуральних волокон, пектину, які містяться у м’якоті, добре впливає на перетравлення їжі.
Соки з фруктового концентрату
У процесі переробки фруктів втрачається небагато корисних речовин. Концентрат отримують від максимально відтиснутого соку, відділяючи рідину від м’якоті, а отримане заморожують. У такому вигляді сік легко перевозити на далекі відстані і можна довго зберігати. Саме таким чином до нас потрапляють соки з екзотичних фруктів, тут, на заводах-виробниках, їх відновлюють і розливають у тару. Отриманий сік не дуже відрізняється від натурального.
Нектари й напої
У нектарах міститься значно менше фруктів, а отже й корисних, поживних речовин, ніж у натуральному соку. Нектари, як правило, виготовляють з фруктів та ягід, в яких міститься багато м’якоті і кислоти – смородини, вишні, абрикосів тощо. Згідно з чинними нормами, у нектарі повинно бути не менше 25-50% соку та фруктової м’якоті, залежно від виду фрукта чи ягоди. Відповідно, решта 50-75% – це вода і цукор. Для приготування напою дозволено додавати до 200 грамів цукру на літр. Також напій може містити натуральні барвники. Тому нектар і сік – це не одне і те ж. Якщо сік коштує підозріло дешево, це може означати, що в упаковці нектар. Хоча часто соки і нектари продають за однаковими цінами. Тому, купуючи товар, читайте на етикетках, що насправді міститься у тарі, оскільки за зовнішнім виглядом нектари мало відрізняються від соків.
Напої також є різновидом сокової продукції. Власне у складі є те ж, що й у соках і нектарах, лише вміст натурального соку у напої не переважає 10%. Відповідно, решта 90% – вода. Також до них додають й ароматизатори, барвники, консерванти. Усе це виробники мають зазначати на етикетках.
Купуючи соки, звертайте увагу на термін зберігання чи вживання, зазначений на упаковці. На етикетках більшості соків зазначено, що їх можна зберігати рік. Але лікарі кажуть, що у соку, який зберігається понад дев’ять місяців, залишається дуже мало корисних речовин і навіть може змінитися їх смак. Для запобігання цьому виробники випускають соки у темних, щільно запаяних упаковках. Але фахівці все одно радять не вживати соки, які зберігаються майже рік. Менше втрачають корисних речовин соки з м’якоттю.
Коментар спеціаліста
Дарина Гелка, головний спеціаліст обласного управління у справах захисту прав споживачів:
Згідно з результатами останніх досліджень, порушень у виробництві соків, які продаються в області, не виявлено. Усі показники – у межах норми, вимоги до маркування, упакування, складу продукції витримано. Купуючи соки, раджу уважно читати те, що написано на упаковці. Є випадки, коли на етикетці великими буквами написано "сік 100%", а дрібним шрифтом – "нектар". Насправді це різні речі.
21-06-2005, 20:43
![Коментарів Коментарів](/templates/mb_ua/images/ico-comments.png)
0
![Переглядів Переглядів](/templates/mb_ua/images/ico-ratingnews.png)
2 935