RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Купуючи соки влітку, через спрагу більшість споживачів стають менш розбірливими. Але насправді є велика різниця між напоями, подібними за назвою та вмістом. Пропонуємо коротку характеристику соків та різновидів цієї продукції.

Соки

Товарний знак "сік" означає, що напій справді має стовідсотково складатися з натурального соку. Чи він прозорий, чи непрозорий, чи з м’якоттю, але такий сік виробники нічим не повинні розводити. Його виготовляють з натуральних фруктів, а для тривалого зберігання лише пастеризують. У натуральний сік цукру додають мало – до 15 грамів на літр. Зазвичай у грушевий та виноградний соки цукор не додають, у соках з кислинкою допускається норма до 200 грамів цукру на літр. Різним буває вміст вітаміну С. Якщо у соку міститься понад 200 міліграмів цього вітаміну на літр соку, то на упаковці позначають "з вітаміном С", якщо понад 300 – "багатий на вітамін С". Наприклад, у деяких апельсинових соках міститься навіть до 500 міліграмів на літр. Корисні соки з м’якоттю. Такі соки або взагалі не фільтрують, або дуже мало. Через це соки з м’якоттю коштують дешевше, ніж прозорі, очищені. Але лікарі запевняють, що вживання натуральних волокон, пектину, які містяться у м’якоті, добре впливає на перетравлення їжі.

Соки з фруктового концентрату

У процесі переробки фруктів втрачається небагато корисних речовин. Концентрат отримують від максимально відтиснутого соку, відділяючи рідину від м’якоті, а отримане заморожують. У такому вигляді сік легко перевозити на далекі відстані і можна довго зберігати. Саме таким чином до нас потрапляють соки з екзотичних фруктів, тут, на заводах-виробниках, їх відновлюють і розливають у тару. Отриманий сік не дуже відрізняється від натурального.

Нектари й напої

У нектарах міститься значно менше фруктів, а отже й корисних, поживних речовин, ніж у натуральному соку. Нектари, як правило, виготовляють з фруктів та ягід, в яких міститься багато м’якоті і кислоти – смородини, вишні, абрикосів тощо. Згідно з чинними нормами, у нектарі повинно бути не менше 25-50% соку та фруктової м’якоті, залежно від виду фрукта чи ягоди. Відповідно, решта 50-75% – це вода і цукор. Для приготування напою дозволено додавати до 200 грамів цукру на літр. Також напій може містити натуральні барвники. Тому нектар і сік – це не одне і те ж. Якщо сік коштує підозріло дешево, це може означати, що в упаковці нектар. Хоча часто соки і нектари продають за однаковими цінами. Тому, купуючи товар, читайте на етикетках, що насправді міститься у тарі, оскільки за зовнішнім виглядом нектари мало відрізняються від соків.

Напої також є різновидом сокової продукції. Власне у складі є те ж, що й у соках і нектарах, лише вміст натурального соку у напої не переважає 10%. Відповідно, решта 90% – вода. Також до них додають й ароматизатори, барвники, консерванти. Усе це виробники мають зазначати на етикетках.

Купуючи соки, звертайте увагу на термін зберігання чи вживання, зазначений на упаковці. На етикетках більшості соків зазначено, що їх можна зберігати рік. Але лікарі кажуть, що у соку, який зберігається понад дев’ять місяців, залишається дуже мало корисних речовин і навіть може змінитися їх смак. Для запобігання цьому виробники випускають соки у темних, щільно запаяних упаковках. Але фахівці все одно радять не вживати соки, які зберігаються майже рік. Менше втрачають корисних речовин соки з м’якоттю.


Коментар спеціаліста

Дарина Гелка, головний спеціаліст обласного управління у справах захисту прав споживачів:

Згідно з результатами останніх досліджень, порушень у виробництві соків, які продаються в області, не виявлено. Усі показники – у межах норми, вимоги до маркування, упакування, складу продукції витримано. Купуючи соки, раджу уважно читати те, що написано на упаковці. Є випадки, коли на етикетці великими буквами написано "сік 100%", а дрібним шрифтом – "нектар". Насправді це різні речі.

Редактор: admin
21-06-2005, 20:43
Коментарів 0 Переглядів 2 935

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Виставка присвячена бруківці, оскільки назву проєкту "Камінь за оком" митець взяв у поета Пауля Целана


Уроки  демократії  від  британської  монархії. Блог Ярослава Волощука
Найстарша у світі держава парламентаризму, Велика Британія, наочно показала приклад
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.


Новий заклад "Чорні вівці" на вулиці Воробкевича – це не просто місце, де можна скуштувати свіже прохолодне крафтове пиво, але й насолодитися справжнім гастрономічним святом. У цьому магазині вас чекають не тільки різноманітні види пива, але й велика кількість смачних страв.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.