У картоплі міститься 11-25% крохмалю, 2% білка, 0,3% жиру, амінокислоти, мінеральні речовини (калію – 568 міліграмів на 100 грамів сирої маси, фосфору –50 міліграмів).
– Також у кожній сирій бульбі міститься до 3% соланіну (зеленої речовини). Але на світлі вміст соланіну швидко збільшується до 20-40 мг. А вже така кількість цієї речовини може спричинити отруєння,– застерігає академік Анатолій ДЕНИСЕНКО. – Картоплю також використовують у народній медицині:
- підвищений вміст калію покращує обмін речовин;
- свіжий картопляний сік лікує виразку шлунка, гастрити, гіпертонію;
- кашка із червоних бульб лікує екземи, опіки та інші захворювання шкіри;
- шматочки сирої картоплі на скронях знімуть головний біль;
- інгаляції над парою з вареної картоплі продезінфікує порожнину носа й горла;
- запечену несолену картоплю вживають при ниркових, серцевосудинних хворобах тощо.
22-02-2005, 19:39
0
2 548