Нинішній передвеликодній сезон дещо відрізняється від багатьох попередніх. Традиційно перед святами ціни на продукти ростуть. Цього року ціни, навпаки, знизилися. Щоправда, лише на м’ясо і сало. Тепер продавці м’яса на продуктових ринках яловичину продають за 15-18 гривень, свинину – до 20 грн за кілограм. Хоча гарний шматок м’яса все одно продають трохи дорожче – за 22-23 гривні за кілограм. Та деякі продавці в межах 20 гривень оцінюють шматок м’яса з кісткою. Тим, хто хоче взяти лише м’якоть, продавці пропонують її з-під прилавка вже за тридцять гривень. А кілограм сала реально здешевів, його можна придбати за сім гривень.
На запитання, скільки протримається така ціна, один із продавців нервуючи сказав:
– Ось висить на стіні розпорядження облдержадміністрації про граничний розмір цін на м’ясо. Мусив знизити ціни, бо боюся, що оштрафують чи конфіскують товар. Така ціна буде, доки примушуватимуть її дотримуватися.
Так чи інакше, м’ясо поки що здешевіло, і покупців у м’ясних павільйонах помітно побільшало. А ціни на овочі, фрукти, ковбаси, зелень, молочні продукти не "здивували", вони, як і очікувалося, зросли. Проте, чи впадуть ціни після свят, невідомо. Оскільки з вересня минулого року ціни змінюються поки що в одному напрямку – у напрямку збільшення. У державній інспекції з контролю за цінами кажуть, що молочна продукція невдовзі здешевіє, сприятиме цьому і сезон.
Наразі кошик до Великодня треба складати з того, що пропонує ринок. Зазвичай до кошика, окрім писанок та паски, кладуть ковбасу, яблука, апельсини, яйця, хрін, котлети, копчену підчеревину, цукерки тощо. У деяких районах області прийнято класти до кошика ще й вино, горілку, мінеральну воду, сік. Часом кладуть ананаси, банани, кокоси. Також несуть у кошику й речі, які хотіли би освятити.
Минулого року опитування засвідчило, що люди на Великодній стіл витратили щонайменше 200-250 гривень. Святковий стіл цього року коштуватиме на 50-100 гривень дорожче.
28-04-2005, 15:26
0
1 968