RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Екстернат для вищих навчальних закладів України – порівняно нова форма навчання. Новою вона є і для Чернівецького національного університету. Які ж особливості і переваги такого навчання? Про це кореспондент "МБ" дізнавався у першого проректора, проректора з навчально-методичної частини Степана МЕЛЬНИЧУКА.

Про екстернат

ще не всі знають

– Загалом екстернатна форма навчання виникла дуже давно. До речі, саме за такою формою навчався колись Ленін, – розповідає Степан Васильович. – А щодо нашого університету, ми запровадили її буквально позаминулого року.

Екстернат розрахований на людей, які готові самостійно освоїти курс навчання з подальшим складанням іспитів.

За законодавством, екстернатна форма навчання не є масовою. Таких студентів має бути 5 відсотків від загальної кількості усіх студентів, що навчаються на стаціонарі, тобто якщо врахувати, що наш ЧНУ нараховує понад 6 тисяч студентів на стаціонарі, то на екстернат ми можемо прийняти близько 300 осіб. Але поки що вчитися "по-новому" наважилися лише 40 студентів. Степан Мельничук вважає, що охочих навчатися шляхом екстернату мало тому, що ще не всі знають про таку можливість.

Більшість студентів-екстернів – люди з вищою освітою, але мають намір здобути ще одну. Щоправда, якщо студент, котрий навчається на стаціонарі, – відмінник, він може спробувати свої сили і в екстернатній формі навчання, але повинен бути студентом саме цього навчального закладу.

Іспити складають перед комісією

Якщо ви вирішили вступити до університету і навчатися на екстернатній формі, потрібно подати такі самі документи, як і на заочну. Взятися за розум не пізно у будь-якому віці, тим паче, що для навчання на екстернаті вікових обмежень немає. Плата така ж, як і на заочній формі навчання, вступ за співбесідою. Далі потрібно разом із викладачами і завідувачем кафедри затвердити план і розпочати посилено навчатися.

Щодо терміну навчання – тут все залежить від ваших здібностей. Навчання здійснюється етапами. Один етап відповідає одному семестру.

– Студент, який навчається на екстернатній формі навчання, сам обирає, скільки етапів він у змозі пройти, але є певні норми, – каже Степан Васильович. – Зрозуміло, що людина не може освоїти за тиждень усієї програми, та не можна розтягувати навчання на десять років. Мінімальний термін – це один етап на рік, максимальний – чотири етапи на рік.

Іспити можна не складати чітко за графіком, але не варто сподіватися, що зробити це буде значно легше, ніж іншим студентам. Степан Васильович "заспокоїв", що таке навчання контролюють, і складати іспити доведеться не одному викладачеві, а комісії з трьох викладачів, до якої входить і завідувач кафедри.

Екстерни – філософи

За словами Степана Васильовича, екстернат є майже на всіх факультетах, а найбільше студентів-екстернів на філософському факультеті.

– У нас на екстернаті навчається 12 осіб, – розповідає заступник декана філософсько-теологічного факультету Віталій Докаш. – Переважно це представники різних релігійних течій. Так само різний вік у студентів-екстернів: наймолодшому – 23 роки, а найстаршому – 74.

Гадаю, що на філософському факультеті більше таких студентів тому, що факультет все-таки гуманітарний. Той, хто має намір вступити на факультети точних наук, повинен знати, що доведеться підлаштовуватися під заочників, коли виконуватимуть лабораторні роботи, – зауважує проректор з навчально-методичної роботи Степан Мельничук. – Адже спеціально для однієї людини лабораторію і прилади надавати не будуть. Це, звісно, розбіжності у свободі навчання шляхом екстернату, але поки що це наша реальність.

До речі, у планах університету ввести ще одну форму навчання – дистанційну. Вона досить подібна до екстернату. Але навчання залежить від комунікацій, зокрема Інтернету. У цьому разі завдання буде надходити на комп’ютер електронною поштою. Але це лише задум, і коли він втілиться у життя – невідомо.

Степан Васильович вважає, що екстернатна форма навчання найбільше підійде для матерів з маленькими дітьми, людей, які перебувають за кордоном. А ось молодим людям, які хочуть здобути грунтовні знання, порадив все ж надавати перевагу "старому доброму" стаціонару. 


Корисна інформація

- За даними управління освіти облдержадміністрації, у нашій області налічується 28 вищих навчальних закладів. Згідно із законодавством, майже всім дозволено запроваджувати екстернатну форму навчання.

- Якщо маєте намір вступити на екстернатну форму навчання до університету:

м. Чернівці, вул. Коцюбинського, 2, V корпус, приймальна комісія.

n Для тих, хто вступає на стаціонарну форму навчання:

з 5 лютого у Чернівецькому національному університеті розпочинаються тримісячні курси довузівської підготовки. Детальніша інформація – у приймальній комісії. 

Редактор: admin
27-01-2005, 18:24
Коментарів 0 Переглядів 15 282

Теги -
Через ремонт обладнання низка населених пунктів Залишаться без електрики
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Матч відбувся на стадіоні "Буковина" у Чернівцях


Україна не Ізраїль. Блог Ярослава Волощука
Наївності нашої влади немає меж.
Маленьких Парижів не існує. Блог Юлії Пацаранюк
Минулого місяця довелося провести кілька незабутніх днів у прекрасному Парижі.
ВІДЕО Переглянути все відео


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Власний автомобіль не просто функціональна та дорога техніка, а необхідність – те, що приносить комфорт, відчуття стабільності, свободи, самодостатності та мобільності. Однак ставши власником авто кожен бере на себе відповідальність перед іншими учасниками руху.